Är man i Chamonix-dalen är ett besök på Aigulle du Midi ett måste – en högalpin lekplats för klättrare och offpiståkare världen över, och en turistattraktion för de som väljer att hålla sig innanför avspärrningarna.

aiguille du midi

En av världens mest kända kabinbanor tar dig från dalen, med ett byte halvvägs, upp till 3 777 möh på ca 20 minuter. För att nå de sista metrarna upp till 3 492 möh tar du en hiss inne i berget där det är höjdmeter istället för våningar som räknas upp på mätaren.

linbana till aiguille du midiskidåkare på väg mot glaciären och valle blanche

Kabinbanestationen är byggd mitt uppe på toppen av ett berg, men sidor som störtar över 1000 m rakt ner, så himla häftigt!

Här finns flera utsiktsdäck med panoramautsikt, restaurang, souvenirbutik, utställningar om historia och om hur kroppen fungerar på hög höjd. Du kan dessutom gå ut i en glasbur med glasgolv, där marken under dig är 1000 meter längre ner.

aiguille du midi aiguille du midi the tunnel i aiguille du midi the void - aiguille du midi

Banan byggdes 1955 och var länge den högst gående kabinbanan i världen, och fortfarande håller den rekordet för vertikal stigning. Glaciärer omger Aiguille du Midi och här kan du ta världens längsta pistburna offpiståk – Valle Blanche. Tyvärr blev inte Valle Blanche av under vår offpistresa i Argentière, men det blir definitivt ett mål för nästa tripp till Chamonix. Och både Cham och Aiguille du Midi är absolut värt ett besök även på sommaren!

väg mot glaciären och valle blanche aiguille du midi

3 Comments

  1. Ah, där uppe var jag i september 2014, dock utan skidor! Galet fräck upplevelse och det var där och då som jag bestämde mig för att göra Mt Blanc inom några år. “Några år” är det typ nu så…

    • Emmi

      Let’s do it together! Också sugen på Mt Blanc, skulle upp men vår guide fick inte visum så det blev aldrig av.

Make me happy & give me a comment!

Emmi
Author

Äventyrstjej, träningsmänniska och utelivsälskare vars hjärta slår för drömmar. Älskar att uppleva, utmanas, se nya platser, träffa nya människor, testa nya saker. Tränar ofta och gärna - för pannben, svett och mjölksyra hjälper mig att uppleva mina drömmar och nå mina mål. Uteliv och utmaningar är min grej & jag tackar aldrig nej till en dag fylld av kitesurfing, skidåkning eller mountainbike.