Kök, gas & vatten i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 8

Dags att snacka lite om kök, gas & hur man gör med vatten i campervan. Hur ska man tänka, och hur mycket gas och vatten går åt egentligen? Vi snackar olika möjligheter, och vad vi valde – och dessutom en del videos så att ni kan ser hur våra lösningar ser ut. Alla de tidigare avsnitten i serien hittar du längst ner i inlägget, och vi kommer också snacka om toalett & dusch, förvaring, dieselvärmare och omregistrering i de kommande inläggen.

Layout av campervan och var man ska placera köket pratar jag om i det här inlägget, men det kan vara skönt att placera köket vid sidodörren eller nära en taklucka för att få bort stekos och öka ventilationen.

kök campervan

Vatten i campervan – hur mycket behövs?

En av de första sakerna man behöver fundera ut är hur mycket vatten du behöver, för att sedan bestämma var du ska ha plats för det. Som en jämförelse hade vi i första vanen en 25-liters-dunk med färskvatten, och en lika stor för spillvatten – och vi klarade närmre 3 dagar på detta med dricksvatten, matlagning och diskande om vi höll igen lite.

Spillvattendunken kan oftast vara något mindre, eftersom du använder vattnet till matlagning och att dricka, men det är skönt att veta att den aldrig blir för full. Vi hade också en extra vattendunk med färskvatten bak i bilen som vi kan ta fram i nödfall, samt ytterligare en 25-liters-dunk till duschen.

köksskåp campervan

Inomhus eller utomhus?

Eftersom vi kör ofta och inte bor heltid fungerar det väldigt bra att ha dunkarna inomhus, och i första vanen hade vi placerat dem under diskbänken för att slippa lång slangdragning. Det funkade bra för oss, vi hade en vattenslang med oss i garagedelen för att fylla på vatten, men kunde lätt ta loss både spillvattendunken för tömning och vattentanken för påfyllning vid behov.

Till vår andra van valde vi istället att ha 70 l färskvattentank från Fiamma och vattenpumpen i garaget med slangdragning fram till köket, det blir lite tystare och vi har också möjligheten att koppla på en t-koppling så att vi kan använda samma vattentank för duschvatten. En fördel med att ha pumpen baktill är också att den låter lite mindre.

Layouten i den här bilen är annorlunda med köket mot sidodörren, så vi har spillvattendunkarna (nu 2*20 l) under diskbänken så att man kan komma åt den från utsidan av sidodörren – väldigt smidigt när man ska tömma.

Anledningen till att vi uppgraderade till 70 l färskvatten + 40 l spillvatten var att vi nu också uppgraderade batterierna med 50%, och således kan stå still längre och då är det skönt att också vattnet håller för motsvarande dagar i vanen.

Våra dunkar sitter fast med en gummicord, och dessutom är skåpsluckorna låsta utifall dunken mot förmodan skulle välta. Gummicorden funkar superbra, inte heller när dunkarna är fulla rör de sig inte en millimeter. Vid dunkarna har vi en skiljevägg, och på andra sidan av den har vi hyllor och utdragbara lådor på expanderbeslag där vi har kastruller, porslin, bestick, gas och matvaror. Dessutom har vi byggt en hylla över köksbänken för vinglas, torrvaror, lite böcker, olivolja, färska örter m.m.

kökshylla

Om du ska vara borta en längre tid kan det vara skönt med större vattendunkar, och då är det ju smidigt att tänka at tman vill montera dem utomhus under bilen för att spara plats. Men – att ha allt vatten inomhus är helt klart att föredra om man ska använda sin van på vintern, då är det inga problem med att vattnet fryser så länge du har bodelen uppvärmd.

Tänk också på hur du vill göra med spillvattnet – att ha det i dunkar är betydligt enklare för tömning än att ha en fast tank under bilen, särskilt om du åker mycket i Sverige för här är det väldigt svårt att hitta tömningsplatser för gråvatten. 

Ska du använda vanen på vintern?

Tänk också på om du vill använda vanen på vintern, då är det ett måste att ha vattnet inomhus. I mitt inlägg om vintervanlife har jag skrivit om hur man bör tänka kring vatten och uppvärmning – även om du har uppvärmt i bodelen kanske värmen inte kommer in under soffor, skåp och till garaget och då finns det en risk att vattnet fryser.

Se till att vattendunkarna/slangarna/pumpen alltid står i ett uppvärmt utrymme – och se till att ha en lösning för uppvärmning av dem under tiden du kör. Är det -20 ute och du kör ett par timmar utan att ha uppvärmning igång i bodelen blir det snabbt minusgrader bak. Vi kommer att sätta en självreglerande värmeslinga runt vattnet som går på när det blir för kallt, så att vattnet inte fryser.

Vilken vattenpump och kran ska jag ha i campervan?

Du kommer att ha begränsat med vatten och därav är det väldigt bra att kunna styra flödet från kranen, exempelvis när du diskar eller borstar tänderna vill du gärna slippa ha fullt flöde.

Fyra olika varianter av pumpar

  • Elektrisk micro-switch som slår av och på pumpen vilket gör att du kan ställa flödet ur kranen utan att ha en tryckvattenpump. Det är oftast dessa som finns i husbilar/husvagnar, men in erfarenhet är att dessa lätt går sönder, kräver eldragning och dessutom gör åt med betydligt mer vatten så jag väljer helt klart bort dem i egna byggen. Micro-switch-pumpen är oftast inbyggd i kranen, vilket gör att du är styrd till vilken kran du kan köpa (och vi tyckte inte att de här kranarna var så tjusiga…) och du måste ofta byta hela kranen om något går sönder.
  • Tryckvattenpumpen styrs som det låter av tryck, så öppnar du kranen så minskar trycket och pumpen går på (ingen eldragning behövs) – och funkar således som en vanlig kökskran där du kan ställa flödet vilket gör att du enkelt använder mindre vatten. Fördelen här är att du kan köpa vilken blandare som helst, och nackdelen är att om en slang skulle gå sönder så minskar trycket och pumpen kommer att pumpa ut allt vatten. Detta kan avhjälpas med att ha en strömbrytare till kranen, så att den är avstängd när man inte är i bilen. Ju fler kamrar desto bättre och vissa dyrare pumpar har också bypass, vilket innebär att de kan pumpa med ett lägre flöde utan att slå av och på.
  • On/off-pumpen, ofta kallad pentrypump, ger noll eller max tryck, och trycket är oftast märkt på pumpen med liter/minut. Vi tyckte inte detta var någon superlösning eftersom man lätt slösar på vatten när man alltid har den i maxläge när den är igång.
  • Manuell fot/handpump är nog egentligen det bästa för att spara vatten, men det är ändå smidigt att slippa pumpa manuellt. Fotpumpen måste stå på golvet och den tar plats där och är i vägen om man vill kunna dra saker längs med golvet, och handpump känns lite krångligt om man t.ex. ska diska och behöver båda händerna.

Vilken pump valde ni till er campervan?

Till van 1 testade vi först en superdålig on/off-pump med inbyggd kran från Biltema, först fick vi inget tryck alls. Sedan behöll vi kranen och bytte till en dränkbar pump som vi kopplade ihop med kranen, men då blev flödet alldeles för högt och det sprutade vatten överallt om man skulle fylla på t.ex. ett glas.

Till sist landade vi i att köpa en tryckvattenpump från Jula som funkar superbra, och ihop med den installerade vi IKEAs billigaste köksblandare där vi bara pluggade varmvattenslangen. Så nöjda med det här valet – snygg blandare, vi kan reglera flödet av vatten och pumpen sköter sig själv. För att eliminera risken för vattenskada om en slang/koppling skulle gå sönder satte vi också en strömbrytare till pumpen under diskbänken.

Till van 2 köpte vi en Seaflo 42 series, en tryckvattenpump med bypass som inte slår av och på hela tiden när man har lågt flöde. Bättre för pumpens slitage och betydligt tystare än vår gamla pump.

Diskho i campervan

Vi monterade en IKEA diskho med tillhörande vattenlås i en bänkskiva från IKEA, och körde på samma setup på vår nya van. Här finns ju massor av val, men det blev det absolut mest ekonomiska för oss – diskhoar är dyra och framförallt om du ska ha en som är anpassad för husbil/husvagn. Fördelen med de som är anpassade för husbil är att de ofta har ett lock, så att man kan använda ytan när man inte behöver själva hon, men det går ju lätt att lösa själv om man behöver. Vi har aldrig haft behovet. Det är grymt skönt att ha en stor vask, mycket enklare att diska då!

Vattenlås är nog inte nödvändigt och kan nog snarare vara negativt då det kan hamna massa matrester och annat där som i sin tur luktar illa, inte för att vi har känt någon dålig lukt än, men ändå. Svårt att säga hur det skulle ha varit utan vattenlås, men jag tänker att man tömmer spillvattendunken ofta hinner den inte börja lukta.

Anledningen till att vi behöll vattenlåset var att det var det enklaste sättet att montera diskhon till spillvattendunken utan att behöva köpa fler grejer. Tänk på att ha en luftning på spillvattendunken om det är så att du har tätt från slangen som går ner i den, annars är det lätt att det rinner över om spillvattnet rinner ner fort.

Vinterförvaring

Glöm inte bort att tömma vattnet ur dunkar, slangar, kopplingar och pump på vintern, annars är det risk att saker fryser sönder.

Vilket kök ska man ha i campervan?

Det finns olika varianter av kök. Vill du ha fasta gasplattor i köksbänken, eller vill du ha ett löstagbart kök som du plockar fram när du ska använda det?

Fasta gasplattor har ju fördelen (och nackdelen) att de alltid står framme på samma plats, men de är också ganska dyra och kräver en stor gastub. Campingkök är en lösning som du får plocka fram när du använder den, du kan använda det inomhus och utomhus och du kan ställa undan det när den inte används så slipper den ta plats. Dessa kök används ofta med mindre engångs-gasflaskor med 7/16 standardgänga (EN417), men jag tror t.ex. Primus använder andra så kolla upp det innan du köper.

Vi valde att ha ett campingkök (Outwell Olida till första vanen, Outwell Annatto till andra vanen) med piezo-tändare (knapp som tänder så man slipper ha tändare) och 2*3000W-plattor, funkar superbra. Vi tog bort locket och satte skjutlås som håller fast köket på diskbänken, så det är alltid uppackat men vi har också möjligheten att ta bort det, väldigt smidigt. Gasflaskan hänger i en virkad korg och är alltid inkopplad, men eftersom det finns avstängning både på flaskan och kranen så känns det ändå säkert.

gaskök outwell

Hur mycket gas går åt?

Vi funderade på att ha en stor 5 kg gasoltub först, men insåg ganska snart att vi inte gör åt så mycket gas. På två veckor gjorde vi av med max 1,5 st 450g-campinggasflaskor och då bestämde vi oss att vi hellre köper sådana som är lite dyrare än att kompromissa med plats för att ha en stor gasoltub med oss.

…och tänk på säkerheten!

Tänk på att du bör ha ett gaslarm som ska vara monterat nära golvet om du har gasol i bilen, vi köpte ett NEXA från Bauhaus.

Vilket kylskåp ska man ha i campervan?

Många husvagnar och husbilar har gaskylskåp men de kräver en gasinstallation, och vissa går på både el och gas men de drar ofta väldigt mycket el. Andra alternativ är att ha ett kompressorkylskåp, eller helt enkelt att bara ha en enklare lösning i form av en isolerad eldriven, kylbox.

Ett kompressorkylskåp drar inte så mycket el jämfört med gas/el-kombon, men kommer ändå troligtvis vara en av dina största elförbrukare. Vi valde att ha ett kompressorkylskåp i form av en kylbox på 35 liter, när man öppnar kylen rinner kylan ut nedåt så att ha en boxvariant är bättre ur den synvinkeln. Dock är det mindre smidigt om man t.ex. ska bo heltid och ha mycket saker i kylen, här finns ju inte hyllor på samma sätt. Vi är väldigt nöjda med vårt val, kompressorkylboxen klarar att gå ner till så låga grader att vatten fryser och det håller kylan bra.

Kylboxen står på en utdragbar slider under ena sittbänken, som låses fast med ett skjutlås. Bra lösning som gör att den är lätt att ta fram och öppna, men samtidigt inte i vägen när den inte används. Under slidern har vi satt möbeltassar för att inte repa golvet – från början tog slidern inte i golvet, men när man lastar kylskåpet fullt blir det tyngre och tar i. Möbeltassar funkar bra dock!

kompressorkylskåp campervan

släde kylskåp campervan

Det var allt om kök, gas och vatten i campervan – hoppas att du har fått massor av tips och råd. I nästa inlägg pratar vi toalett och dusch, stay tuned!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

35 comments

  1. Älskar er campervan och hur du visar upp bygget! Så fint och så inspirerande. Och det får mig att dagdrömma om när vi om typ tusen år har fått liv i våran rostiga VW-buss och vaknar till en soluppgång någonstans. Den bara står i garaget och längtar efter en miljon timmar svetsning medans vi renoverar hus och skjutsar barn till föris. :D

  2. Hej,

    Har ni tips om var man får tag på slangen mellan er gasflaska och kök? Bygger också en Camper av en master just nu och er guide har varit till stor hjälp, :)

    Instagram: @floracamper

    1. Hej! Tyvärr, den hängde med köket så jag vet inte. Men typ Harald Nyborg eller motsvarande butiker kanske har, där köpte vi en adapter till en gasventil för vår dusch.

  3. Hej,
    Vad använde ni för typ av färskvattenslang samt vad krävdes det för anslutningar till det?
    Mvh, Niclas

      1. Hej, sitter och funderar på hur man kopplar tryckpumpen till blandaren? En vanlig blandare har väl inga kablar att koppla mot? Eller är jag ute och cyklar?

        Tack för väldig trevlig läsning!!

        1. Tack! Med en tryckvattenpump behövs inte någon el till blandaren – den funkar som en vanlig blandare i köket. Det är ju vattentryck i systemet, öppnar du kranen så faller trycket och då sätter tryckvattenpumpen igång. :)

  4. Vad har ni för dimension på färskvattenslangen tro? Jag köpte samma pump samt 10mm slang (rekommenderad), men upplever läckage från båda anslutningar på dumpen. Även då jag har förstärkt med extra tätning samt klämma.
    Något ni upplever med denna pump? Med tanke på att anslutningarna är väldigt korta.
    Mvh

    1. Hej, det är 3/8″-slang till den pumpen så det kan vara därför det läcker! Vi köpte 10 m 3/8-slang på Jula och den har aldrig läckt, så testa det! ?

  5. Hej! Har googlat och googlat men finner väl inte riktigt det svaret som jag behöver. När det kommer till mattillagning, ni hade valt camper med gas. Jag personligen vill försöka hålla mig ifrån gas och undrar om ni har kollat på möjligheten av att ha en eldriven spisplatta alternativt sådan kombinerad med ugn/micro och spisplattor på? Eller drar detta alldeles för mycket på batterierna för att vara effektivt?

    (Jag vill föröka bygga en camper som skall användas mestadels på camping och någon enstaka gång offgrid, endast sommartid).

    1. Hej! Eldrivna saker drar i mina ögon för mycket energi så vi (och de flesta andra) kör gas. Om du kommer stå inkopplad hela tiden funkar det ju med el, men du får ju räkna på hur mycket batterier du har och hur mycket den eventuella elspisen skulle dra så får du se om det funkar offgrid med. Lycka till!

  6. Hej och Tack för er tydliga och snygga blogg – massor av inspiration för vårt bygge! Just nu sitter kaj och grymmaste på Kylen. Många fabriksbyggda vans har ju ventilation för kylen som galler på utsidan. Men ni skrivet “Kylboxen står på en utdragbar slider under ena sittbänken….” Funkat det bra? Inga problem med värme som behöver ledas bort eller fläkt som går hela tiden? Vore ju Väldigt skönt att slippa göra ännu ett hål i karossen! ? Hälsningar Michael

    1. Tack! :) De kylar som behöver ventileras ut är de gasdrivna kylarna (absorbtionskylskåp), sen behöver ju alla kylboxar lite luft runtikring men att ha vår (eldrivna) kompressorkyl på slider med lite luft fram och bak är tillräckligt.

  7. Hejsan!
    Tänkte fråga om ni har varmvatten i kranen i köket också? Isf hur har ni löst det? :)
    /Christina

  8. Hej!
    Tack för en jättebra bloggserie! 🙂
    Vi har också kört med Julas vattenpump en stund, men har haft lite måndagsex kanske. Nu har den tyvärr gått sönder för andra gången och vi är sugna att uppgradera.
    Seaflo 42 series ser väldigt intressant ut (vattenpumpar är rena djungeln!) men jag hittar inte den till försäljning någonstans. Minns du var ni köpte den?

    1. Hej och tack! Tror vi beställde den från England faktiskt, via Ebay eller Amazon, men det är ju lite krångligare nu. Kanske kolla på svenska eller tyska Amazon istället?

  9. Hej!

    Vill bara tacka för en fantastisk blogg/sida med många goda råd och fantastiska erfarenheter!
    Hoppas ni haft en fin sommar!

    /Christoffer

    1. Vi har satt en självreglerande värmeslinga runt slangarna bak som går på 12V med termostat för att vattnet inte ska frysa, men vi har inte hunnit testa det än. Vi har också utblås från dieselvärmaren till garagedelen, så att det utrymmet hålls uppvärmt iaf innan man sticker ut.

  10. Tack för en superbra blogg. Mycket bra saker ni tar upp, synd jag inte hittade den när vi började vårt bygge.
    En liten fråga, hur har ni löst det praktiskt med saker på hyllor, skåp så som tallrikar och glas mm så de inte bara ”skramlar” runt när ni kör? Såg oxå ni hade en ljusslinga, går den på el eller batteri…snyggt! (Vet inte om det går att lägga upp bilder för mer inspiration, eller har ni ngt Instagram?)

    1. Tack! På hyllorna står allt så tight så det kan inte skramla, och i lådorna skramlar det inte ändå av nån anledning? Har sån där lådplast på rulle från Ikea, vet inte om det är det som gör det?

      Ljusslingorna går på batteri! :)

      Absolut, du hittar mig på @explorista_se på Insta!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close