Köpa pjäxor, formgjutna sulor & bootfitting

I höstas köpte jag nya pjäxor för första gången på länge – och det är helt klart en djungel. Dessutom bestämde jag mig för en formgjuten sula och bootfitting för att få dem att sitta riktigt bra.

Jag fryser alltid om fötterna, tårna domnar bort och det gör ont som f*n när de börjar tina igen. Så nu tänkte jag att jag skulle lägga lite tid och pengar på att hitta rätt pjäxor och landade på ett par Tecnica Zero G Guide Pro som en är en lätt pjäxa både för alpin åkning och alpina (vanliga) bindningar, och toppturande med techbindningar. Sulan var egentligen gjord för toppturande och inte för en alpin bindning, men det gick att köpa extra sulor till pjäxskalet (inte innerskosulor alltså) så att man kan byta dem beroende på hur man ska åka.

udens sport i göteborg

Att köpa pjäxor – vad ska man tänka på?

En pjäxa är inte en sko och ska sitta tight. Mät din fot så att du vet att du provar rätt storlek, och se till att prova flera modeller. Vanligtvis provar du ju pjäxan i innetemperatur när skalet är mjukt, så tänk på att det kommer att kännas tightare/hårdare när du är ute i minusgrader.

Hur ska en pjäxa sitta och kännas?

Pjäxan ska sitta tight och med jämnt tryck över hela foten, men får inte klämma eller trycka på vissa punkter av foten. Du vill ha ett bra hälgrepp så att du inte kan gå upp “på tå” i pjäxan och du vill inte slå i tårna fram. Prata med försäljaren i din skidbutik om du vet med dig att du har struliga fötter så kan de hjälpa dig att hitta en pjäxa som passar.

Ta på dig pjäxan, sparka bak hälen, spänn åt och stå i samma position som du har när du åker skidor, d.v.s. med tryck på smalbenen. Jag tycker att det kan vara bra att stå 10-20 minuter i pjäxorna för att se hur de sitter – så prova först i butiken och sen se till att du får öppet köp och möjlighet att stå i dem under en längre stund hemma. Det är alltid svårt att ta ett beslut direkt i butiken!

Det är svårt att hitta en pjäxa som sitter helt perfekt, men oftast går det att trycka till ytterskalet för att få till det sista lilla – vilket kallas för bootfitting, läs mer nedan!

Flextal

Flextalen berättar hur hård/styv pjäxan är, som nybörjare vill man ha ett lägre tal och som mer avancerad åkare ett högre. Min förra pjäxa var en 85, och min nya en 110 – riktlinjer som nybörjare och tjej runt 60-80 och som nybörjare och kille 70-100. Men tänk på att detta bara är en riktlinje – det skiljer väldigt mycket mellan olika tillverkare så ta flextalet med en nypa salt – och det viktigaste är ju att pjäxan sitter bra.

Formgjutna sulor

Formgjutna sulor formas efter din fot och är en viktig del många glömmer, priset är ungefär en tusenlapp. Att få en sula som hjälper din fot att hålla formen när du utsätter den för tryck gör att du slipper få ont i fötterna, och slipper spänna åt pjäxorna för hårt så att du får tryck på nerver och stoppar blödflödet med avdomnade, kalla fötter eller kramp som resultat.

Jag hade en formgjuten sula, men den var alldeles för mjuk så nu har jag precis gjort en ny Sidas-sula som är betydligt hårdare och kommer att hålla formen bättre.

gjutna sulor till pjäxor

Vilka strumpor ska man ha?

Lämpligast är att ha en knähög skidstrumpa i ull – inga tjocka sockor och definitivt inte flera strumpor som man t.ex. har i vandringskängor. Ull värmer trots att man blir svettig, och det bästa är att kombinera med ett par underställsbyxor som går strax nedanför knät, så att du inte har understället under strumporna ner i pjäxan för att minska risken för tryck och skav.

Bootfitting av pjäxor

Jag har superstruliga fötter – de ser ut som de tillhör Kalle Anka, superbreda fram och smala bak. När man köper pjäxor hos en skidbutik så ingår oftast bootfitting, vilket innebär att de med hjälp av verktyg och värme kan trycka ytterskalet på pjäxan för att t.ex. bredda över framdelen av foten och över knölar eller liknande. Jag visste med mig att jag skulle behöva fixa mycket med pjäxorna, så jag köpte mina hos Udens i Göteborg och fick hjälp att hitta rätt modell. Mina pjäxor var dock ändå alldeles för smala fram (det fanns ingen bredare modell) och behövde tryckas ut en hel del.

Hur går en bootfitting till?

Vid en tryckning tittar de på foten, ritar de av fotens form, knackar med en hammare på pjäxan för att se var det trycker och ritar på pjäxan var den ska tryckas ut (på ditsatt tejp för att inte måla direkt på pjäxan). Det kan hända att man behöver göra det flera gånger, men det brukar oftast ingå så länge det är på samma punkter de trycker – om man hittar nya punkter som gör ont tar det ett par hundralappar till.

Än så länge har jag tryckt ut pjäxan två gånger och de sitter skönt, men eftersom de fortfarande trycker lite över framdelen på högerfoten så är de inlämnade för att få en tryckning till. Jag har också valt att slänga mina gamla, mjuka formgjutna sulor och sätta i en formgjuten Sidas-sula som är betydligt styvare och ger bättre stöd för foten.

bootfitting av pjäxor bootfitting av pjäxor  bootfitting av pjäxor

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close