Omregistrering av campervan till PB2/husbil – Komplett guide till att bygga campervan, del 11

Många har funderingar om de ska regga om sin campervan till husbil, eller personbil klass 2 (PB2) som det egentligen heter. En omregistrering av campervan har många fördelar, men det finns också vissa krav och naturligtvis också en kostnad för att göra det. Nedan är en sammanfattning av de krav som finns, och lite kommentarer från vår omregistrering.

campervan-conversion

Vad är det för krav på en ombyggd campervan för husbilsregistrering?

Det är ganska luddiga krav för att regga om sin campervan till PB2, och det verkar vara lite från besiktningsman till besiktningsman. Huvudsaken verkar vara att den faktiskt är byggd för att användas som bostadsbil.

I det här dokumentet från Bilprovningen står det vilka krav som finns. Bland annat står det att förarhytten och utrymmet bak ska vara en enhet, så en full mellanvägg godkänns troligtvis inte. I vår bil har vi en egenbyggd mellanvägg som är ca 120 cm hög (bakom gardinen på bilden nedan är förarhytten), så även om det är öppet in till förarhytten kan vi inte gå imellan utrymmena (men skulle väl kunna klättra!).

Det ska finnas fast monterade sittplatser, fast monterade ståplatser och en rimlig fördelning mellan antalet sovplatser och sittplatser. I vår bil har vi tre sittplatser fram, men endast en 140cm-säng bak och det var inga problem.

layout i campervan

Det ska också finnas ett bord, och en fast monterad utrustning för matlagning vilket innebär en spis som går på el, gas eller vätska. Vi har en campinggasspis från Outwell som är monterad på köksbänken, men den går att ta bort och använda utomhus och det var helt ok. Vårt bord är ett flip up-bord, och det var lugnt.

uppfällbart bord

Det ska också finnas ändamålsenlig plats för kläder, köksgeråd och utrustning (motsvarande en vanlig husbil), så att inte har någon plats för sånt och bara ställa in en lådhurts lär inte bli godkänt men för oss var det lugnt. Det finns en skrivelse om kylbox, men vår näst intill fast monterade kompressorkylbox var inget problem.

Vad kostar det att registrera om en campervan till husbil?

Det kostar ca 1700-1800 kr att registrera om till personbil klass 2.

Varför ska man regga om sin campervan?

För oss blev det stor skillnad i försäkringskostnad – vår halvförsäkring gick från 6000 kr/år till 1500 kr/år, eftersom vi istället för att ha en försäkring för lätt lastbil kunde vi skaffa en husbilsförsäkring.

En stor skillnad är också ersättning om bilen blir stulen. Om du inte har reggat om och din van blir stulen får du endast ersättning för en skåpbil – inte för kylskåp, sängar, toalett, panel, hyllor osv. som du har satt i och i slutändan är det ju i princip halva bilens värde, medan en husbilsförsäkring också täcker allt i bilen.

Hur mycket extra vikt blir det när man bygger om?

Vår campervan blev ca 500 kg tyngre när vi byggde om (landade på 2 540 kg som campervan) och vi hamnade långt ifrån gränsen på 3,5 ton – då är vår bil 5,4 meter lång och vi har använt 12 mm träpanel i hela bilen, har byggt med träreglar, har en bänkskiva till köket och fasta sittplatser. För att inte ligga på gränsen viktmässigt så tänk på att tömma vatten och ev. toalett, plocka ur lådor och töm bilen på packning innan du väger den vid registreringen.

how to build a campervan-before-after

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

21+

9 comments

 1. Hej! har fullt upp att leta efter en skåpbil att bygga om, och funderar kring att omregistrera den, men såg att skatten på husbilar har höjts… hur mycket skatt betalar ni?
  ps. er guide är svinbra!

  0
  1. Hej! Skatten är samma för husbilar och lätta lastbilar, så att den har höjts ska man nog ta med en nypa salt (kanske gäller på väldigt nya modeller eller så?). Vi betalar ca 4500-5000 kr i skatt oavsett hur den är registrerad.

   0
 2. Hej! Grym blog! har läst allt ;) Sitter i försäkringsträsket o undersöker efter att ha köpt en Nissan nv400 som jag ska bygga om. Är osäker om jag ska regga om till husbil om skatten ändå är samma, men blir lockad när ni fått ner er halvförsäkring från 6000 till 1500kr. Vilket bolag använder ni? Och hur räknade de ut er premie/månadskostnad? Jag har pratat med Folksam och de tittar på husbilsmodell och effekt på motorn, vikt osv. Så jag kunde inte få pris på min egen bil eftersom den ännu inte är påställd eller ombyggd/omreggad.
  Vad sa ni till ert försäkringsbolag för att få ner kostnaden till ca 1500kr?

  0
  1. Tack! Största fördelen med att regga om till husbil är ju att du försäkrar allt som är i bilen också – om du skulle krocka eller bilen blir stulen på en lätt lastbils-försäkring tror jag inte du får ut en krona för bygget utan bara ersättning för bilen, och bygget är ju väldigt stor del av bilens värde. Vi sa inget särskilt till försäkringsbolaget utan bara tecknade en husbilsförsäkring efter att vi hade reggat om till husbil, då kan man ju inte längre ha en lätt lastbils-försäkring. Man kan inte få pris innan man har registrerat om, utan man får jämföra motsvarande försäkringar för lätta lastbilar och husbilar av samma bilmodell på t.ex. Blocket och se var man tror det landar på – men det är ju alltid en djungel med försäkringar.

   0
 3. Hej!
  Håller med alla andra, er guide är grym och guld värd!! :)
  Vi har hittills använt vår leasade 9-sitsiga buss att helgcampa i men insåg rätt snabbt att ståhöjd lågt högt på önskelistan.
  Igår köpte vi en Nissan interstar L2 H2! Jippie! En fd crossbuss som vi nu slitit ut inredningen på och ska börja modifiera.
  Min fråga nu; jag tror att ni har en likadan och vi tänker också en 140-säng längst bak. När vi tejpat upp att ha den på längden försvinner dyrbar yta och vi skulle givetvis helst ha den på tvären som ni har. Min sambo är 180 cm och det känns som att den blir för kort..?
  Hur långa är ni och tycker ni att det funkar bra?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning, Natalie

  0
  1. Hej! Grattis, vad kul! Min kille är 181 cm och vi gjorde sängen precis lika lång (mindre isolering just där än i resten av väggarna), funkar super! Lycka till!

   0
Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close