Omregistrering av campervan till PB2/husbil – Komplett guide till att bygga campervan, del 11

Många har funderingar om de ska regga om sin campervan till husbil, eller personbil klass 2 (PB2) som det egentligen heter. En omregistrering av campervan har många fördelar, men det finns också vissa krav och naturligtvis också en kostnad för att göra det. Nedan är en sammanfattning av de krav som finns, och lite kommentarer från vår omregistrering.

campervan-conversion

Vad är det för krav på en ombyggd campervan för husbilsregistrering?

Det är ganska luddiga krav för att regga om sin campervan till PB2, och det verkar vara lite från besiktningsman till besiktningsman. Huvudsaken verkar vara att den faktiskt är byggd för att användas som bostadsbil.

I det här dokumentet från Bilprovningen står det vilka krav som finns. Bland annat står det att förarhytten och utrymmet bak ska vara en enhet, så en full mellanvägg godkänns troligtvis inte. I vår bil har vi en egenbyggd mellanvägg som är ca 120 cm hög (bakom gardinen på bilden nedan är förarhytten), så även om det är öppet in till förarhytten kan vi inte gå imellan utrymmena (men skulle väl kunna klättra!).

Det ska finnas fast monterade sittplatser, fast monterade ståplatser och en rimlig fördelning mellan antalet sovplatser och sittplatser. I vår bil har vi tre sittplatser fram, men endast en 140cm-säng bak och det var inga problem.

layout i campervan

Det ska också finnas ett bord, och en fast monterad utrustning för matlagning vilket innebär en spis som går på el, gas eller vätska. Vi har en campinggasspis från Outwell som är monterad på köksbänken, men den går att ta bort och använda utomhus och det var helt ok. Vårt bord är ett flip up-bord, och det var lugnt.

uppfällbart bord

Det ska också finnas ändamålsenlig plats för kläder, köksgeråd och utrustning (motsvarande en vanlig husbil), så att inte har någon plats för sånt och bara ställa in en lådhurts lär inte bli godkänt men för oss var det lugnt. Det finns en skrivelse om kylbox, men vår näst intill fast monterade kompressorkylbox var inget problem.

Vad kostar det att registrera om en campervan till husbil?

Det kostar ca 1700-1800 kr att registrera om till personbil klass 2.

Varför ska man regga om sin campervan?

För oss blev det stor skillnad i försäkringskostnad – vår halvförsäkring gick från 6000 kr/år till 1500 kr/år, eftersom vi istället för att ha en försäkring för lätt lastbil kunde vi skaffa en husbilsförsäkring.

En stor skillnad är också ersättning om bilen blir stulen. Om du inte har reggat om och din van blir stulen får du endast ersättning för en skåpbil – inte för kylskåp, sängar, toalett, panel, hyllor osv. som du har satt i och i slutändan är det ju i princip halva bilens värde, medan en husbilsförsäkring också täcker allt i bilen.

Hur mycket extra vikt blir det när man bygger om?

Vår campervan blev ca 500 kg tyngre när vi byggde om (landade på 2 540 kg som campervan) och vi hamnade långt ifrån gränsen på 3,5 ton – då är vår bil 5,4 meter lång och vi har använt 12 mm träpanel i hela bilen, har byggt med träreglar, har en bänkskiva till köket och fasta sittplatser. För att inte ligga på gränsen viktmässigt så tänk på att tömma vatten och ev. toalett, plocka ur lådor och töm bilen på packning innan du väger den vid registreringen.

how to build a campervan-before-after

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close