Väggar, golv & tak i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 4

Fjärde inlägget i serien om att bygga campervan och det är dags att prata om hur man fixar golv, tak och väggar. Glöm inte bort att dra elen bakom väggarna först bara – och allt om el kan du läsa om här!

Vilket golv ska man ha i campervan?

Plastgolv, laminat & trägolv är några olika material man kan använda som golv i campervan. Vi valde att lägga ett laminatgolv – relativt slitstarkt, prisvärt, lätt att lägga och dessutom stylish! Fördelarna med plastgolv är dock att det är ett icke-organiskt material vilket inte alls drar åt sig fukt, men vi tyckte inte det var lika snyggt och dessutom ganska halt.

I vår första campervan låg det redan ett golv från början som var fastklistrat, helt omöjligt att få loss så det fick helt enkelt sitta kvar. Ovanpå det la vi XPS (här kan du läsa om vilken typ av XPS vi använde och var du hittar det) och sedan laminatgolvet direkt ovanpå. Vi använde inget lim utan klickade ihop det – följ instruktionerna och se till att det finns lite plats i kanterna så att golvet kan röra sig om det t.ex. expanderar lite. Och börja alltid med spillbiten som blir över när du kapar en längd, på så sätt får du inget spill!

laminatgolv i campervan xps laminatgolv i campervan xps

Vi körde på samma princip i vår andra campervan, XPS och laminatgolv, men här lyfte vi ur trägolvet som låg först, isolerade med EVAfoam liggunderlag, la tillbaka det och sen la tunn XPS och laminatgolv ovanpå.

Tänk på att golvet ska vara flytande – skruva inte fast saker genom golvet

En stor ändring som vi gjorde till vår andra van var att inte lägga golvet först och sen ställa all inredning på och skruva fast den genom golvet – utan vänta med golvet till sist. När man lägger golvet först och skruvar saker igenom motverkar man golvets möjlighet att röra sig och det är lätt att det slår sig, vi märkte det lite i vår första van.

Istället byggde vi all inredning innan vi la laminatgolvet och la det absolut sist, runt all inredning, så att det ligger helt flytande med lister istället. På så sätt kan golvet expandera och röra sig utan att det slår sig och blir fult – och vi kan byta ut golvet lätt om det skulle bli slitet eller om vi skulle tröttna på det. Tänk då också på att inte skruva fast något annat genom golvet så att det sitter fast, isf är du tillbaka i att du har ett golv som ändå inte kan röra sig.

golv campervan

Väggar i campervan – vad ska man välja?

Plywood eller annan typ av skivmaterial är nog det vanligaste. Det är billigare än panel, relativt lättjobbat om man väljer en tunnare variant, finns i olika tjocklekar och ger en platt yta – som vissa tapetserar på för ett schysstare utseende! Jag har dessutom sett att vissa som har kork eller matta på väggarna. Det finns också board som ser ut som panel, men vi tyckte det syntes lite väl mycket att det inte var riktig panel. Tänk på att skivmaterial kan vara billigare per kvadratmeter, men det blir också mycket spill vilket du inte får med träpanel, så i slutändan är det svårt att säga vad som är billigast.

Till första vanen landade på innerpanel från Moelven – vi hade bestämt oss ganska tidigt, vi ville ha träpanel – mest för att det är snyggt och det var den känslan vi var ute efter. Innerpanel är oftast 12 mm tjock, dyr och väger en hel del. Fördelarna? Utseeendet och att det är lätt att fästa saker i väggarna. Dock, i garagedelen under sängen, bakom stolar och köksbänk satte vi tillbaka den gamla boarden som fanns i bilen för att spara pengar.

väggar campervan

Man kan köpa obehandlad, grundad eller målad panel. Obehandlad är ju billigast – men då måste du själv köpa färg och måla vilket vi gjorde. Börja med att kvistlacka om du ska använda ljus färg – inte snyggt när kvistarna i trät börjar gulna och bli stora fläckar! Men – använd inte kvistlack från Biltema som vi gjorde…det funkade sådär trots flera lager. Vi valde sedan vit innerfärg från Biltema (den funkade dock bra!) och målade två lager innan vi satte upp panelen, och ett lager efter.

OBS! Måla alltid innan du sätter upp panelen – träet kommer alltid att slå sig lite beroende på fuktighet i luften, och om du målar panelen efter att du har satt upp den kommer du får fula, omålade bitar emellan träpanelen efter ett tag!

kvistlack panel

Låt inte heller katterna hjälpa till att måla…det blir också sådär…! Vi målade alla brädor utomhus och la på byggplast i trädgården. Taz sprang rakt över alla brädor, halkade, ramlade, kom inte upp, halkade igen och var snart full av målarfärg… Vancats är bättre att ta med när själva campervanen är färdig, här kan du läsa om hur det funkar med katter i campervan!

bengalkatten Taz vancat katt i målarfärg

Till andra vanen blev det 7 mm plywood istället, dels för vikten men också framförallt för att vi ville ha plywood på dörrarna – träpanel på dörrarna väger mycket och sliter mycket på dörrarnas gångjärn. Fördelen är att det är lite lättare, nackdelen är att det kanske inte är riktigt lika mysigt eller lätt att fästa upp grejer i väggarna. I garaget och bakom köksskåpen återanvände vi den plastboard som kom med bilen. Tänk på att det finns olika typer av plywood som är mer eller mindre tjock, slipad, enkel att jobba med osv. så välj därefter!

Ska man sätta panelen/väggarna först, eller bygga resten först?

Vi funderade mycket på om vi skulle sätta panel/plywood på hela väggarna först, innan vi byggde något annat i vanen och visst hade det varit enklare – men det hade kostat betydligt mer pengar och dessutom hade vi förlorat ganska mycket plats, så vi började med att sätta fast reglar för sittplatser, skåp, säng och köksbänk innan vi började sätta panelen runt om. Samma princip blev det för andra vanen, utrymmet man sparar är väl värt det!

Hur fäster man innerpanel i campervan?

Vi funderade länge på hur vi skulle sätta fast panelen utan att behöva kompromissa för mycket med utrymmet – vanlig läkt är ju tjock och stjäl värdefull yta! Till sist landade vi i bastupanel, som både var relativt tunn, smal och billig – funkade kanon! Läkten skruvade vi med självborrande plåtskruv alt. gipsskruv, den sitter som berget även om läkten spänner ganska hårt eftersom väggarna i vanen inte är helt raka.

Själva panelen fästs som innerpanel brukar fästas: en ribba skruvas fast i läkten längst ner och sedan tar man en och en och går uppåt. Vanligtvis använder man spik när man fäster innerpanel, men vi valde skruv eftersom allt i en campervan rör dig och det är viktigt att allt sitter fast ordentligt. För att få en dold infästning utan synliga skruvar skruvar man i 45 graders vinkel igenom fjädern på panelbrädan, och sedan sätter man nästa över – Moelven har en bra videoguide!

Innan du sätter panelen hela vägen – tänk på att dra kablar och bestäm var du ska ha uttag och strömbrytare! Och fota så att du har koll på var alla kablar och plåtreglar finns!

campervan väggar

Vi ville ju sova på bredden, vilket i första vanen innebar att vi behövde offra lite isolering för att få en tillräcklig längd på sängen, så vi byggde två “ramar” och lämnade plats för dessa i isoleringen. Ramarna gjordes av reglar och panel, och på baksidan satte vi samma isolering som vi använde på golvet, och la så många lager vi kunde. Själva ramarna hålls sedan på plats av resten av panelen.

I andra vanen som var bredare hade vi lika mycket isolering överallt i sidoväggarna, men valde ändå att göra nischer för vi då kunde få sängen lite bredare eftersom reglarna på den delen av väggen stack ut mindre än på övriga delar + att det är mysigt med nischer!

campervan väggar campervan väggpanel

Tak i campervanen

Vi fortsatte med innerpanelen även i taket och valde att sätta samma panel med samma färg även i andra vanen. Från början tänkt vi göra en snygg övergång från väggarna så att det fortsatte direkt upp i taket utan någon skarv, men den böjen hade tagit allt för mycket utrymme så vi satte väggarna hela vägen upp och gjorde en list som övergång. Taket är svartbetsad panel, samma panel som på väggarna, men annan färg.

Vi använde samma läkt (till andra vanen tog vi 12 mm plywood) och man sätter upp taket precis likadant som väggpanelen. Precis som på väggarna är det viktigt att tänka till på kabeldragningen, spotlights och eventuella takluckor eller takfläktar. Här kan du läsa om hur man monterar en taklucka, vilket bör göras innan du sätter fast takpanelen eftersom du fäster panelen i samma ram som takluckan.

campervan panel och tak

Vi drog alla kablar först, satte panel fram till platsen där vi skulle ha belysning, borrade med hålsåg där vi skulle ha spotlightsen och kopplade in dem innan vi fortsatte med taket.

Det kan vara lite klurigt att få fast sista paneldelen, och dessutom kan den behöva vara figursågad runt t.ex. dörrar eller hyllor, men det funkar ganska bra om man knackar fast den – samma sak med väggarna (tänk på att använda en träbit att knacka mot så att du inte skadar panelen). Till övergång mot väggen satte vi en ytterligare bit i ungefär 45 graders vinkel, som syns på nedersta bilden.

campervan panelcampervan golv väggar

På bilden ovan är västra väggen helt färdig, och taket är klart (men vi saknar övergången mellan tak och vägg som syns på bilden nedan). För att spara panel satte vi inte panel i garagedelen i sängen, och inte heller tak över överskåpet eller vägg bakom. Bilden nedan är vår andra van, med Armaflex + XPS som isolering och 7 mm plywoodväggar.

I nästa inlägg kan du läsa allt du behöver veta om el – batterier, spotlights, inverters, LED-lister, eluttag, skiljerelän osv., häng med då! Och jag måste tipsa om en grej till om du är intresserad av vanlife – kolla in Vanlife Sverige-podden! Himla massa inspiration om allt ifrån att driva företag från campervan, att bo heltid i van, frågor & svar om vanlife, om hur man blir digital nomad och en massa mer!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

34 comments

  1. TACK för denna steg-för-steg guide, den är så bra! Jag är inne i research-fasen nu för att försöka förstå mig på hur man ska göra och vad allt ungefär kommer att kosta, och denna guiden är by far det bästa jag läst än så länge! Så skönt också att ni listar de produkter ni köpt. Har mest kollat på guider från USA och där är allt från amazon…

    1. Tack! Ja, det var precis så vi kände också, allt är från USA och så svårt att hitta så det var därför jag skrev guiden efter att vi byggde vår, så att det skulle vara lättare för andra sen. Stort lycka till med ditt bygge!

  2. Hej! Tack för en riktig superguide! Vilken självborrande plåtskruv använde ni för att fästa läkten i vanen. Tycker ni att den klarar av att bära både panelens tyngd och även fyllda överskåp i vanen? :)

    1. Hej! Vet inte exakt, vi köpte några svarta gipsskruv från Hornbach i olika längder. Ibland håller de super och ibland tar de lite sämre så då kan man behöva göra ett nytt hål, men när de sitter så sitter de fast ordentligt, inga problem med överskåp osv!

  3. Hej! Tack för en bra guide – jag håller på med min egen van conversion, och det hjälper mycket! En fråga – hur såg det ut med plywood väggar i andra vanen? Var det furu plywood ni valde? Jag kan inte bestämmer mig mellan träpanel eller plywood. Plywood är ju mycket billigare. Bara rädd att det ser för mycket typ ‘ofärdigt’ ut. Gick det bra att såga snygga raka linjer med en sticksåg i plywood väggar. Tack igen!

    1. Tack! Ja, det var furuplywood. Det är ju en smaksak, jag tycker det funkar när man spacklar och målar plywood men gillar inte riktigt utseendet obehandlat. Inga problem att såga med sticksåg! :) Lycka till!

  4. Hej och tack för en bra blogg!
    Har precis hittat hit då jag nyligen införskaffat en van. Jag har en fråga angående plywood på vägarna. Det verkar vara lite olika hur man väljer att sätta upp dem. Hur gjorde ni? Reglar och skruv eller har ni limmat fast dem?

  5. Hej igen, snabb fråga, jag håller på lägga laminatgolv nu i min van, vart hittade ni den snygga metall ‘kanten’ på kortsidan av golvet?

  6. Tack för en otroligt bra blogg! Jag skulle vilja veta lite mer om att sätta upp reglar. Hur sätts dem upp, vilka skruvar används, behövs det tätas något, vad behöver jag tänka på? Vore såå tacksam för det!

    1. Hej och tack! Det finns nog massor av sätt att göra på, men vi satte reglarna med självborrande plåtskruv i befintliga plåtreglar och la Armaflex i mellan för att inte få en köldbrygga. :)

  7. Hej! Hur gjorde ni med alla håligheterna i bilchassit, stoppade in lös fodring typ ull eller sprutade fogskum eller bara lämnade tomt?

    1. Nej, vi isolerade över med Armaflex istället för att ha isolering i. Ullmaterial vill vi inte ha pga fukthållande och skum känns dumt om man skulle behöva fixa med plåten någon gång.

  8. Vad fint! Skruvade ni fast reglarna i plåten, och sedan fäste plywooden? Hur fäste ni skåp och ”möbler” om ni inte tycker det håller att fästa det i plywooden? Där ni inte satte plywood (bakom skåp, i garage) hade ni Armaflexen synlig då? Jag försöker läsa på så mycket jag kan innan ev vanbygge.

    1. Vi fäste läkt och reglar med plåtskruv i plåtreglarna, sen fäste vi skivor etc. i läkten och möblemang i reglarna. Där vi inte satte plywood återanvände vi plastsidorna som kom med bilen så att isoleringen inte var synlig. Armaflex är känsligt och behöver täckas över med något så att man inte riskerar att skada det. Funkar bra att limma t.ex. högtalartyg eller fleecefilt över, men använd ett bra spraylim som klarar höga temperaturer och inte lim från Biltema.

  9. Tack för superbra genomgång! Vart har du köpt bastupanelerna ifrån, hur många kvm köpte du och vad blev slutpriset på panelerna? 🙂

  10. Hej! I taket satte ni inte liggunderlag utan gick direkt på med XPS? Ljudisolerade ni vanen på något sätt utöver isolering? Tack för en grym blogg!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Close