Väggar, golv & tak i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 4

Fjärde inlägget i serien om att bygga campervan och det är dags att prata om hur man fixar golv, tak och väggar. När all isolering är klar är det bra att fortsätta med golvet, och sedan fortsätta med väggarna. Glöm inte bort att dra elen bakom väggarna bara – och allt om el skriver jag om nästa tisdag!

Vilket golv ska man ha i campervan?

Plastgolv, laminat & trägolv är några olika material man kan använda som golv i campervan. Vi valde att lägga ett laminatgolv – relativt slitstarkt, prisvärt, lätt att lägga och dessutom stylish! Fördelarna med plastgolv är dock att det är ett icke-organiskt material vilket inte alls drar åt sig fukt, men vi tyckte inte det var lika snyggt och dessutom ganska halt.

I vår campervan låg det redan ett golv från början som var fastklistrat, helt omöjligt att få loss så det fick helt enkelt sitta kvar. Ovanpå det la vi XPS (här kan du läsa om vilken typ av XPS vi använde och var du hittar det) och sedan laminatgolvet direkt ovanpå. Vi använde inget lim utan klickade ihop det – följ instruktionerna och se till att det finns lite plats i kanterna så att golvet kan röra sig om det t.ex. expanderar lite. Och börja alltid med spillbiten som blir över när du kapar en längd, på så sätt får du inget spill!

laminatgolv i campervan xps laminatgolv i campervan xps

Väggar i campervan – vad ska man välja?

Vi hade bestämt oss ganska tidigt, vi ville ha träpanel – mest för att det är snyggt och det var den känslan vi var ute efter.

Plywood eller annan typ av skivmaterial är nog det vanligaste. Det är billigare än panel, relativt lättjobbat om man väljer en tunnare variant, finns i olika tjocklekar och ger en platt yta – som vissa tapetserar på för ett schysstare utseende! Jag har dessutom sett att vissa som har kork eller matta på väggarna. Det finns också board som ser ut som panel, men vi tyckte det syntes lite väl mycket att det inte var riktig panel.

Vi landade på innerpanel från Moelven. Innerpanel är oftast 12 mm tjock, dyr och väger en hel del. Fördelarna? Utseeendet och att det är lätt att fästa saker i väggarna. Dock, i garagedelen under sängen, bakom stolar och köksbänk satte vi tillbaka den gamla boarden som fanns i bilen för att spara pengar.

väggar campervan

Man kan köpa obehandlad, grundad eller målad panel. Obehandlad är ju billigast – men då måste du själv köpa färg och måla vilket vi gjorde. Börja med att kvistlacka om du ska använda ljus färg – inte snyggt när kvistarna i trät börjar gulna och bli stora fläckar! Men – använd inte kvistlack från Biltema som vi gjorde…det funkade sådär trots flera lager. Vi valde sedan vit innerfärg från Biltema (den funkade dock bra!) och målade två lager innan vi satte upp panelen, och ett lager efter.

OBS! Måla alltid innan du sätter upp panelen – träet kommer alltid att slå sig lite beroende på fuktighet i luften, och om du målar panelen efter att du har satt upp den kommer du får fula, omålade bitar emellan träpanelen efter ett tag!

kvistlack panel

Låt inte heller katterna hjälpa till att måla…det blir också sådär…! Vi målade alla brädor utomhus och la på byggplast i trädgården. Taz sprang rakt över alla brädor, halkade, ramlade, kom inte upp, halkade igen och var snart full av målarfärg… Vancats är bättre att ta med när själva campervanen är färdig, här kan du läsa om hur det funkar med katter i campervan!

bengalkatten Taz vancat katt i målarfärg

Ska man sätta panelen eller bygga resten först?

Vi funderade mycket på om vi skulle sätta panel på hela väggarna först, innan vi byggde något annat i vanen och visst hade det varit enklare – men det hade kostat betydligt mer pengar och dessutom hade vi förlorat ganska mycket plats, så vi började med att sätta fast reglar för sittplatser, skåp, säng och köksbänk innan vi började sätta panelen runt om.

Hur fäster man innerpanel i campervan?

Vi funderade länge på hur vi skulle sätta fast panelen utan att behöva kompromissa för mycket med utrymmet – vanlig läkt är ju tjock och stjäl värdefull yta! Till sist landade vi i bastuläkt, som både var relativt tunn, smal och billig – funkade kanon! Läkten skruvade vi med självborrande plåtskruv, den sitter som berget även om läkten spänner ganska hårt eftersom väggarna i vanen inte är helt raka.

Själva panelen fästs som innerpanel brukar fästas: en ribba skruvas fast i läkten längst ner och sedan tar man en och en och går uppåt. Vanligtvis använder man spik när man fäster innerpanel, men vi valde skruv eftersom allt i en campervan rör dig och det är viktigt att allt sitter fast ordentligt. För att få en dold infästning utan synliga skruvar skruvar man i 45 graders vinkel igenom fjädern på panelbrädan, och sedan sätter man nästa över – Moelven har en bra videoguide!

Innan du sätter panelen hela vägen – tänk på att dra kablar och bestäm var du ska ha uttag och strömbrytare! Nästa vecka ska jag berätta mer om el och t.ex. vilka spotlights vi använde i taket så kolla in nästa tisdag.

campervan väggar

Vi ville ju sova på bredden, vilket innebar att vi behövde offra lite isolering för att få en tillräcklig längd på sängen, så vi byggde två “ramar” och lämnade plats för dessa i isoleringen. Ramarna gjordes av reglar och panel, och på baksidan satte vi samma isolering som vi använde på golvet, och la så många lager vi kunde. Själva ramarna hålls sedan på plats av resten av panelen.

campervan väggar campervan väggpanel

Tak i campervanen

Vi fortsatte med innerpanelen även i taket. Från början tänkt vi göra en snygg övergång från väggarna så att det fortsatte direkt upp i taket utan någon skarv, men den böjen hade tagit allt för mycket utrymme så vi satte väggarna hela vägen upp. Taket är svartbetsad panel, samma panel som på väggarna, men annan färg.

Vi använde samma läkt och man sätter upp taket precis likadant som väggpanelen. Precis som på väggarna är det viktigt att tänka till på kabeldragningen, spotlights och eventuella takluckor eller takfläktar. Här kan du läsa om hur man monterar en taklucka, vilket bör göras innan du sätter fast takpanelen eftersom du fäster panelen i samma ram som takluckan.

campervan panel och tak

Vi drog alla kablar först, satte panel fram till platsen där vi skulle ha belysning, borrade med hålsåg där vi skulle ha spotlightsen och kopplade in dem innan vi fortsatte med taket.

Det kan vara lite klurigt att få fast sista paneldelen, och dessutom kan den behöva vara figursågad runt t.ex. dörrar eller hyllor, men det funkar ganska bra om man knackar fast den – samma sak med väggarna (tänk på att använda en träbit att knacka mot så att du inte skadar panelen). Till övergång mot väggen satte vi en ytterligare bit i ungefär 45 graders vinkel, som syns på nedersta bilden.

campervan panelcampervan golv väggar

På bilden ovan är västra väggen helt färdig, och taket är klart (men vi saknar övergången mellan tak och vägg som syns på bilden nedan). För att spara panel satte vi inte panel i garagedelen i sängen, och inte heller tak över överskåpet eller vägg bakom.

Nästa vecka ska vi snacka om el – batterier, spotlights, inverters, LED-lister, eluttag, skiljerelän osv., häng med då! Och jag måste tipsa om en grej till om du är intresserad av vanlife – kolla in Vanlife Sverige-podden! Himla massa inspiration om allt ifrån att driva företag från campervan, att bo heltid i van, frågor & svar om vanlife, om hur man blir digital nomad och en massa mer!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

3+

16 comments

  1. TACK för denna steg-för-steg guide, den är så bra! Jag är inne i research-fasen nu för att försöka förstå mig på hur man ska göra och vad allt ungefär kommer att kosta, och denna guiden är by far det bästa jag läst än så länge! Så skönt också att ni listar de produkter ni köpt. Har mest kollat på guider från USA och där är allt från amazon…

    0
    1. Tack! Ja, det var precis så vi kände också, allt är från USA och så svårt att hitta så det var därför jag skrev guiden efter att vi byggde vår, så att det skulle vara lättare för andra sen. Stort lycka till med ditt bygge!

      0
Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close