Vältränad är inte hälsosam

Loose ten pounds. 4 exercises to make you prettier. Burn fat. How to beat back fat. THE BEST DOUBLE CHIN EXERCISES??

Förra veckan skulle jag göra en moodboard, en härlig inspirationssamling att ta till de där dagarna när motivationen tryter. Jag sökte på Pinterest efter ordet “health”. Ovan är resultatet jag fick.

Det här är sjukt. På riktigt.

sjukt ideal

Det där med fitness och hälsa. Jag var på en föreläsning förra veckan där jag fick mig en tankeställare, vad är egentligen hälsa och vad är egentligen fitness? För det har ju faktiskt väldigt lite med varandra att göra. Hälsa för mig är frisk. Energi. Mentalt stark. Glad. Pigg kropp som orkar. Att vara vältränad, fit, däremot är ju faktiskt något helt annat. Det är klart att ett hälsosamt liv innebär rörelse, men det är inte samma sak som fitness.

Det är inte hälsa att springa ett marathon. Det är inte hälsa med magrutor. Inte att köra bänkpress med 100 kg, inte att orka 150 burpees och inte att springa milen på 45 minuter.

Det är inte hälsa. Det är vältränad. De flesta av oss kan göra eller få alla saker ovan. En vältränad kropp kan byggas på kemiska kosttillskott, överträning, tvångsbeteende och dålig mat. Det är bara att titta runt på gymmet, tävlingar och i sociala medier.

En vältränad kropp är per automatik inte en hälsosam kropp. En vältränad kropp kan vara en hälsosam kropp. Vi behöver träna, vi behöver få upp pulsen. Kroppen behöver användas, hjärna, lungor, muskler och hjärta behöver jobba. Men vi behöver inte prestera som elitidrottare eller ha en fettprocent under 17 %. Och det är den här skillnaden vi oftast inte ser, eller som vi innerst inne vet om men glömmer bort.

Träna. Skratta. Hoppa. Umgås. Fyll kroppen med antioxianter, kolhydrater, vitaminer, fett och protein. Svettas. Meditera. Det är hälsa för mig.

Hur tänker ni? Kommentera gärna nedan. Jag är också nyfiken på att höra Träningsglädje, Jessica Clarén, Beatatjata, Men Mia, Sassa Asli och Uppochhoppa blogga sina tankar om hälsa och fitness.

Och moodboarden? Jag satt nog över en timme och sökte på health, lycka, glädje, hälsa, healthy och liknande ord och fick ihop totalt 13 bilder. 13 bilder. Det är ingenting på Pinterest, som består av tusentals och åter tusentals bilder på olika teman. Men så få bilder hittade jag som inte hade något med kroppsförändring att göra. Jag vill ha happy healthy så fortsättning följer!

 

Tillägg: Många vältränade är hälsosamma och jag dissar aboslut inte träning. Träning är bra. Vi behöver träna, använda kroppen och få upp pulsen. Det behövs för att leva hälsosamt, vi behöver daglig motion (men kanske inte daglig hårdträning).

Kraftig övervikt är inte hälsosamt. Inte heller att vara supersmal och leva på pommes frites & choklad och inte heller att vara i perfekt fysisk form men ha tvångstankar kring vikt, mat och träning.

20 comments

 1. Skrämmande och jag håller med dig! Jag tänker på barn och ungdomar, hur de påverkas av allt det här? Hälsa är balans och det är det jag vill förmedla till mina barn.

  1. Eller hur? Och ofta används ju sociala medier främst av unga tjejer som är lättpåverkade.

 2. Jättebra skrivet! Hemskt att det var sådan “pepp” som kom upp när du sökte på health, för jag själv tänker likt dig. Att vara smal, vältränad och fit är inte hälsa i sig.

  Nu kanske du inte fick så mycket motivation ut av din moodboard-sökning, men Dina ord hjälper oss och skapade en moodboard till oss i alla fall!

 3. Så viktiga grejer! Jag gjorde lite samma: Sökte på typ “curvy runner” eftersom jag ville hitta personer som ser ut mer som jag, det var bara det att när jag hittade de där curvy runners:erna så handlade det mesta om att gå ned eller fitsporation :-(

 4. Hurra! Bra skrivet. Det är ett så sjukt ideal som råder just nu. Märker det bland annat när jag pratar med gymnasieungdomar som beskriver sitt ideal “stora bröst, stor rumpa, men smal midja med synliga muskler”. Det finns ju liksom inte på riktigt, det är inte uppnåbart för 99,9% av alla. Och vill man uppnå det? Är det ens ett liv att eftersträva det och leva maniskt med träning, mat och fullt fokus på utseende. Jag säger nej. Jag vet hur det är att leva och tro att några kilon mindre gör en lyckligare och snyggare, men även när jag tappade rejält i vikt och drog på mig en allvarlig ätstörning var jag inte lyckligare. Nej, lyckan kom när jag hittade balansen, när jag upptäckte andra saker som var viktiga och när träningen och maten fick vara med som lustfyllda element i mitt liv. Jag tränar för att jag tycker det är roligt, jag äter för att jag tycker det är gott och jag är hungrig, ibland chokladkaka, ibland sallad. Det behöver inte vara så konstigt. Lär dig lyssna på din kropp och vad just du mår bra av, det kan vara något helt annat än vad din kompis mår bra av. Visst är det fantastiskt att vi alla är unika.

  1. Livet är för kort för att leva efter något sjukt ideal, som skulle ta all din tid och energi att uppnå. Det finns roligare saker att göra! Har följt din historia, det måste vara skönt att ha lyckats lämna det bakom dig och växa ur erfarenheten.

  1. Ja, det blev ett omdebatterat inlägg men många verkar uppskatta det. Galen värld, finns det inte viktigare saker att fokusera på?

 5. Pingback: Hälsohets |
 6. Hej, jag sysslar med elitidrott och kan säga att det är absolut inte hälsosamt. Kroppen gör ont konstant känns det som haha. Kan vara för jag håller på med kampsport. Problemet blir att människor tror att den kroppen “vi” får som håller på med elitidrott är den kroppen som anses vara normal. Stort problem det där.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close