Toppturande har blivit hett under senaste åren och jag tänkte tipsa om fem enkla, lätta och lavinsäkra toppturer som passar bra för nybörjare – utan att behöva köra hur långt norrut som helst. Vi hittade superfina toppturer i både Idre och Funäsdalen/Tänndalen under vår roadtrip med campervanen norrut, och jag tänkte dela dem med er! Dessa toppturer är inte särskilt fysiska eller långa och jag klarade av att göra dem som gravid i vecka 28, men bjuder ändå på väldigt fina vyer och härliga, om än inte så branta, åk.
Och – när jag säger lavinsäkert menar jag att det finns möjlighet att gå upp på dessa toppar utan att vara exponerad för lutningar där laviner kan gå (d.v.s. under 25/30 grader). Tänk dock på att alltid ha lavinutrustning när du toppturar – oavsett var du har tänkt att gå. Andan kan falla på att göra ett åk där ni inte har planerat från början, du kan tvingas ta en annan väg eller någon annan kan behöva hjälp. Tänk också på att ha med annan säkerhetsutrustning för topptur, som förstärkningsplagg, energi/dryck i någon form, första hjälpen, karta och kompass, vindsäck etc.
Om du är nyfiken på att läsa om vår vinterroadtrip med campervanen så ska du kolla in här (det var en magisk resa)!
Fem lättillgängliga, enkla toppturstips för nybörjare
Topptur i Idre till Lill-Nipen
Lill-Nipen på ca 1 100 möh är en enkel, fin tur där du i princip börjar uppe på högfjället. Du parkerar på Nipfjällets vinterparkering (förbud att stå här med husbil/campervan över natten dock) och följer sedan vinterleden via Trollvägen ut på fjället.
Ansatsen här är lite längre innan det börjar bli roligare lutning än på andra toppturer. Innan du kommer fram till sommarparkeringen svänger du vänster mot toppen. Härifrån har du fin åkning ner igen, och den svaga lutningen mot parkeringen gör att du kan åka större delen av vägen tillbaka.
Topptur i Idre till Städjan
Fin skog, kort ansats och högfjäll med fina vyer över Idre. Du parkerar vid Städjans parkering vid Gränjåsvallen, tar vandringsleden genom skogen och kommer upp på högfjället. Härifrån ser du lätt kammen som går upp mot toppen och kan välja valfri väg upp – för lavinsäker väg välj sommarleden upp från syd/syd-ost.
Vägen till toppen är inte så lång och det blir ganska snabbt lutning uppåt genom skogen vilket är kul. Från toppen och på högfjället kan man får fina svängar, men skogen är dock ganska tät så det är inte jättelätt att hitta bra åkning sista biten. Toppturen till Städjan är perfekt för nybörjare med fin skog, fina vyer från högfjället och härlig, enkel åkning ner igen.
Topptur i Funäsdalen till Ånnfjället/Anåfjället
Anåfjällmassivet utanför Funäsdalen bjuder på många fina topptursmöjligheter och toppen på Ånnfjället som ligger på 1301 möh är en bra tur för nybörjare. Du parkerar på den skottade parkeringen vid vägen där vinterleden börjar mellan Lillåsvallen och Östra Ruvallen och följer vinterleden genom skogen. Det är relativt platt i början, men lätt att hitta och eftersom det är en preparerad vinter/skidled är det enkelt att ta sig fram.
Trädgränsen här ligger på ca 980 möh och är en av de högsta i Sverige, men när du väl kommer ut ur skogen har du milsvida, vackra vyer. Du följer vinterleden förbi tjärnen på 1106 möh där leden tar stopp för motordriven trafik, och fortsätter sedan vinterleden upp över kammen på ca 1200 meter och vidare mot toppen.
En väldigt fin tur med fin åkning nedåt igen, lite brantare i början och lite svagare lutning i slutet innan skogen, men fortfarande väldigt rolig. Inte mycket stakande genom skogen heller, förutom sista biten tillbaka till bilen. Kan varmt rekommendera den här turen – lätt att hitta, preparerad väg uppåt, magiska vyer och fin åkning ner igen!
Topptur i Tänndalen till Lillskarven
Lillskarven är en klassisk topptur i Tänndalen. Enklast betalar du 60 kr vägavgift och tar vägen upp till fjällparkeringen i Tänndalen där du sedan följer leden mot Andersborgs våffelstuga. Härifrån fortsätter du över eller runt kammen som ligger norr om våffelstugan och fortsätter vidare till Lillskarvens topp på 1 224 möh. Turen är i enkel lutning i princip hela vägen och blir något brantare på slutet innan det planar ut innan toppen.
Hittar du lä här uppe har du en fin plats för lunch innan du hudar av och får sköna svängar ner mot våffelstugan igen – vilket i sig är ett fint stopp för fika på vägen tillbaka! Vill du ha mer åkning kan du åka ner från Lillskarvens topp mot Storskarven, huda på och traska upp där för ytterligare ett åk ner igen innan du tar dig upp till toppen på Lillskarven igen för sista åket hemåt. Fin, lättillgänglig tur direkt ut på högfjället och enkelt att hitta till toppen med fin skidåkning ner igen!
Topptur i Tänndalen till Svansjökläppen
Svansjökläppen ligger ovanför den mest västra liften i Tänndalen och är en enkel topptur med kort ansats. Vill du göra det enkelt för dig köper du ett liftkort och tar liften upp för att sedan huda på ovanför liften och fortsätta mot Svansjökläppen. Kortare tur och lite kortare åkning ner igen, men värt de dagar tiden eller orken inte riktigt infinner sig!
There we go – fem tips på enkla toppturer som passar perfekt för nybörjare eller för den som vill ha lättare, lavinsäkra toppturer. Har du tips på fler? Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat om du gillar inlägget!
Från Storulvån i Jämtland (några mil bortanför Åre) finns det gott om topptursmöjligheter i Snasahögarna. Getryggen, Sönner/Norder Tväråklump och Storsnasen är de mest lättillgängliga och där har jag åkt flera gånger. Det fina är att man är över trädgränsen redan när man börjar vilket ger den där extra fjälldimensionen. Plus i kanten för närheten till fjällstationen också. Rekommenderas varmt!
Åhh, tack för tipsen! Den här gången kom vi inte så långt norrut, men nästa gång är jag absolut sugen på att åka ditåt!
Jag kan ju inte sånt här alls. Men åker ni på tur med slalompjäxor eller? Det kan ju inte vara särskilt skönt?
Mja, man åker med toppturspjäxor som är lätta och har gåläge, så uppför går man med gåläge och uppspända pjäxor och nerför spänner man pjäxan och sätter på skidläget som låser pjäxan så att den blir en vanlig alpinpjäxa. Om man har rätt pjäxor och bra sulor så är det inga problem att gå/skida i dem en hel dag!