Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda – Del 2 av 4

Snart slutet av mars och snart säsong för att kitesurfa igen! Jag skrev ett inlägg för någon vecka sedan om vilken utrustning man behöver för att kitesurfa, och här kommer ett fortsättningsinlägg på det som handlar om att köpa sele och bräda för kitesurf. Hoppas att du får några tips & råd och blir sugen på att komma igång – det är ju världens roligaste sport!

explorista kitesurf

Sele för kitesurf

Det finns två olika selar för kitesurf: midjesele och sittsele. Om du tar en kurs är det vanligast att skolorna använder sittsele, som gör att selen inte glider upp vilket är lite bekvämare när du är ny och står med kiten ovanför huvudet mycket. Oftast går de flesta över till midjesele när de köper sin egen utrustning, inte minst för att det är betydligt snyggare men också för att det är skönare att köra med och den rör sig något mer i sidleds runt kroppen när du sedan hoppar och gör olika trick.

Hitta en sele som sitter skönt och ger bra stöd i ryggen, med ett bra spänne och som är lätt att få på och av. Och glöm inte att köpa till en lin-kniv att sätta i selen om det inte följer med – i en nödsituation vill du ha en lättillgänglig kniv att kunna skära av linor med!

Till selen köper du också en leash (den grå snodden nedan som hänger ner på mitt ben), när du releasear kiten av någon anledning är det denna som sitter kvar i den sista linan och gör att kiten inte försvinner. I absoluta nödfall har också leashen en release, så att du enkelt kan få bort hela kiten, bommen och alla linor från dig (det röda handtaget som skymtar under snodden).

Kitesurfbräda för nybörjare, vad och hur stor?

kitebräda
Som nybörjare börjar man oftast med en twintip, d.v.s. en bräda som ser likadan ut på båda sidor, och som har foot pads som brädan nedan. Det finns också directional boards med eller utan foot pads/straps som ser ut som vanliga surfbrädor för vågsurf, samt twintips med fasta boots som används för att hoppa och köra freestyle.

En större bräda ger mer flytkraft, men det är en kort period man vill ha en stor bräda (man växer fort ur den!) och jag tycker inte att det var någon större skillnad att lära sig på en lite mindre bräda. Du vill inte heller ha en för tung bräda. Min bräda är 136*41 cm och den funkar perfekt både att lära sig på och att köra på även när man har kommit upp lite i nivå.

Välj en freeride/allroundbräda till att börja med, de är lite plattare och lättare att köra upwind med. Vill du sedan börja hoppa och göra trick är det trevligt med en lite mer konvex freestylebräda, men dessa är svårare att åka på som nybörjare och lite svårare att ta höjd på.

Missade du första inlägget om vilken kite och bom man ska köpa, om olika kitemodeller och vilken storlek man behöver så kolla in här! Nästa vecka snackar vi våtdräkt, don’t miss!

Fler delar i serien om att lära sig kitesurfa

Del 1 – Hur lär man sig kitesurfa?
Del 2 – Är det svårt att kitesurfa?
Del 3 – Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det?
Del 4 – Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda
Del 5 – Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf
Del 6 – Detta ska du tänka på när du köper begagnad kiteutrustning

Gillar du det här inlägget? Kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close