Nyår i Monterey & Highway 1 genom Big Sur till Santa Barbara – Roadtrip USA & Kanada – del 7

Efter Santa Cruz fortsatte vi söderut och landade i Monterey Bay. Monterey, platsen där Big little lies utspelar sig och spelades in, och säkerligen många andra filmer också är väldigt vacker och charmig, och här trivdes vi bra!

Vi kom hit ett par dagar innan nyårsafton, och hittade ett magiskt ställe att stå på. Precis utanför Monterey ligger Pacific Grove, och här, längst ut på udden ligger ett naturreservat utan hus. Kolsvart om natten, med en magisk stjärnhimmel over oss. Uttrar som flyter runt på rygg i vattnet, häftiga klippor och ljudet av vågorna. Från början hade vi tänkt oss en natt, kanske två, här men vi trivdes så himla bra så vi bodde kvar i Pacific Grove i fem nätter.

Roadtrip längs Highway 1 längs Kaliforniens kust

På nyårsafton började vi med varsin löptur längs vattnet, och sen stack vi iväg på en kort hike längs kusten söderut. Vi hade tänkt kolla in Point Lobos, men eftersom resten av Montereys befolkning också ville göra det samtidigt så körde vi längre söderut och fick en egen, lugnare hike med solnedgången som bakgrund. Här firade vi svenskt nytt år klockan 15, innan vi körde tillbaka till vår plats vid havet. När klockan slog nytt år här skålade vi i champagne under den mörkblå himlen och tittade på stjärnorna.

Vi passade på att göra ett besök i Carmel-by-the-sea, en liten och supermysig stad strax söder om Monterey. Här bor massor av artister och konstnärer, och innerstan var jättefin. Crowded dock, man ska ju inte besöka såna här ställen mellan jul och nyår när alla amerikaner är lediga.

Big sur, och alla dess nationalparker ligger mellan Monterey och Santa Barbara, och det är nog framförallt den här vägsträckan man tänker på när man tänker Highway 1. Klippväggar som störtar ner i havet, den guldgula kaliforniska solen och vågor som slår mot de spetsiga klipporna. Vi kör högt upp och stannar på massor av utsiktspunkter, det är så vackert här!

En natt bor vi på en utsiktspunkt vid vägen och får se en solnedgång i alla färger över havet. Magi! (Sen att vi dagen efter vaknar till en böter på 51 dollar är bara att ta, det är ju ungefär det en campingplats kostar här ändå!).

Roadtrip längs Highway 1 längs Kaliforniens kust

Roadtrip längs Highway 1 längs Kaliforniens kust

Roadtrip längs Highway 1 längs Kaliforniens kust

Vi ser delfiner som hoppar och valar som blåser fontäner av vatten långt ute i det blå havet. Yes, valarna migrerar söderut i januari och vi kunde se flera av dem som simmade långt ute i havet!

Dessutom en massa pelikaner, och en kalifornisk kondor 20 meter över huvudena på oss. Ändå lite coolt med tanke på att de har ett vingspann på nästan 3 meter brett och att det endast finns runt 200 stycken vilda i världen! På väg mot Santa Barbara stannade vi dessutom vid en strand med mängder av sjöelefanter som låg och vilade, så häftigt!

Roadtrip längs Highway 1 längs Kaliforniens kust

Sjöelefanter

Sjöelefanter på strand i Kalifornien

Santa Barbara är känt som Kaliforniens riviera och här är det många välkända namn som har hus. Inte för att det spelar oss så stor roll, men stan är väldigt mysig – med ett centrum man kan promenera runt i, med butiker och gränder och torg och restauranger. Här finns också en pir med restauranger, stränder och en lång strandpromenad kantad av de där jättehöga palmerna som man kopplar samman med alla Hollywoodfilmer.

Santa Barbara Santa Barbara Santa Barbara Santa Barbara Santa Barbara Santa Barbara Santa Barbara

Nu lämnar vi västkusten och kör inåt landet. I skrivande stund är vi på väg mot Death valley, det ska bli riktigt coolt! Sen: Las Vegas, Grand Canyon och Joshua tree. Häng med på Insta om du inte vill missa nåt! (Om du har missat nåt så kan du läsa ikapp om hela vår 2.5 månader långa roadtrip här!)

Gillar du den här typen av inlägg så kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close