Svensk sommar – och massor av folk som ger sig iväg på sin första fjällvandring. Vi har fjällvandrat flera gånger i olika områden i Sverige och utomlands, och vill dela med mig av mina bästa tips – för det finns massor av saker som gör fjällresan lite roligare, lite enklare, lite säkrare och helt enkelt lite bättre. Här är sakerna du vill tänka på och inte missa inför fjällvandringen!
Ska du till fjällen i år?
Bra tips inför fjällvandring
Säkerhet vid fjällvandring
- Ha alltid med karta och kompass, och lär dig använda det innan du ger dig ut på fjället. GPS och klockor i all ära, men batterier tar fort slut.
- Rådfråga stugor och andra vandrare om vattenstånd, väderprognoser, vandringsleder osv. Ta hjälp, ifrågasätt och var ödmjuk!
- Avbryt & stanna i tid! Blir vädret dåligt och sikten kort, stanna och slå läger. Risken är stor att du villar bort dig i dimma eller skadar dig när du går utan att se vart du tar vägen. Samma sak om du är på väg någonstans, se till att vända i tid – du ska ta dig tillbaka också!
- Vädret ändras fort i fjällen och snöstormar är inte ovanliga på sommaren så se till att ha med dig rätt utrustning och kläder.
- Vada inte i strömt vatten som är djupare än max till knäna, lätt att ramla och stor risk för skador. Oftast är vattnet mindre strömt och grundare där vattendraget är bredare, här kan det vara enklare att gå.
- Se till att någon vet var du är, hur du har tänkt att gå och när du ska komma tillbaka. Förlita dig dock inte på mobiltäckningen och lova inte att du kan ringa vid vissa tillfällen om du inte är helt säker, stora delar av fjällen saknar mobiltäckning.
- Tänk på att inte använda stormkök eller brinnande saker i tältet, förutom risk för brand är risken för kolmonoxidförgiftning stor. Den dödliga gasen är smak- och luftfri och du märker inte av den utan somnar bara och vaknar inte igen.
Kläder & skor/kängor för fjällvandring
Kläder efter väder, och förbered dig på allt! Satsa på lager-på-lager: vind- och vattentäta skalkläder med fleece eller merinoull under. Underställ och tjockare lager. Slitstarka och sköna vandringsbyxor är guld värt, du använder bara ett par byxor så se till att de är sköna! Keps är skönt att ha när man vandrar i regn, mössa, vantar och buff är skönt mot kalla kvällar och morgonar.
Bra kängor ger mer stöd för vristerna än låga trekkingskor vilket är skönt när man går med tung packning och stening terräng. Se till att gå in kängorna ordentligt innan, använd ullstrumpor som värmer även om de blir blöta och använd gärna dubbla strumpor (liners + ullstrumpor) för att minska skav. Ha med skavsårsplåster!
Glöm inte att ta med ett par skor för att vada i, du vill inte blöta ner dina kängor och gå barfota är big no-no! Stor risk att halka, skada fötterna eller bryta tår mot hårda stenar.
En sak till efter tips från Sara, glöm inte myggmedel & myggnät att ha över ansiktet. Det är mycket mygg i fjällen, särskilt lägre ner i björkskogen. Om du vill slippa dem, håll dig högre upp i högfjällsterrängen över trädgränsen och gärna där det blåser lite. Jag har en myggtät skjorta från North Face, grymt skönt att slippa att myggen biter igenom – Fjällräven har liknande.
Ryggsäck för fjällvandring & behöver jag vandringsstavar?
En bra ryggsäck är A och O. Min Osprey Ariel 65 liter är jag riktigt nöjd med – den sitter bra, har väl genomtänkta fack, massor av remmar (som används!). Tänk på att ryggsäcken ska sitta bra och avbärarbältet som ska ta stor del av vikten får inte skava på höfterna. Tjejryggsäckar är anpassade efter våra kroppar med exempelvis svängda remmar över brösten, men en killryggsäck kanske sitter bättre på just dig? Testa olika! 65 liter och runt 15-20 kg är ganska lagom för mig som är normalviktig och 172 cm lång att bära utan att det blir jobbigt.
Vandringsstavar är grymt bra att ha, även om jag inte trodde detta från början. De avlastar hela kroppen från ryggsäcksvikten, underlättar för knäna vid nerstigning även om du går utan ryggsäck och hjälper dig att vada stabilt.
Tält för fjällvandring & vilken sovsäck ska jag välja?
Ett bra tält är en väl värd investering. Vi har ett Hilleberg Nallo 3GT, ett grymt bra trepersonerstält med extra stor absid (yttertält). Det finns säkerligen bra tält för billigare peng också. Se till att det inte är för stort eller väger för mycket, att det är enkelt att sätta upp även i storm och ösregn och att det finns gott om plats inne i tältet. Vi valde stor absid och tremanna just för att kunna få plats med alla saker inne i tältet och samtidigt kunna sitta där och äta/fixa mat.
Tänk efter var du ställer tältet. En fin tältplats i en vacker sänka kan fort bli riktigt dålig om det börjar vräka ner regn och sänkan istället blir till en pool.
Ett annat bra tips är att ha en karbinhake i tältduken och koppla den i byxorna eller annat valfritt innan du drar ut tältduken om det är blåsigt, så slipper du en bortblåst tältduk.
Vad gäller sovsäck, ta en varm! Min sovsäck är en Marmot Women´s Teton, med komforttemperatur på -8 grader. Det kan låta varmt, men det kan bli kallt i fjällen och min erfarenhet som frusen tjej är att man kan räkna bort 5 grader på sovsäckens komforttemperatur om man sover utan kläder under. Det vill säga att jag sover gott i min sovsäck runt -3, -4 grader – sedan börjar den bli lite kylig. Hellre för varm och öppna den på natten än att ha en för kall!
Dun har fördelen att det packar smått och är lätt, medan syntet även värmer om det är blött vilket kan vara en fördel. Jag vattenpackar alltid min sovsäck i en vattentät påse, då kan man komprimera bort luften och vet att sovsäcken är torr. Ställ fördelar mot nackdelar och välj efter dina behov!
Mat, gas & vatten
Vi använder ett Trangia gaskök för att laga mat på, äter ur varsin kåsa eller direkt ur förpackning med grymma långskeden, perfekt för REAL-påsarna. Frystorkad mat kopplar många ihop med fjällsemestrar och så även jag. REALs turmat är riktigt god och en påse räcker gott till en person, men dyrt! Kolla in färdiga soppor och såser på ICA, t.ex. Knorr Spaghetteria fungerar ofta i princip lika bra.
Annars kan du torka mat själv i ugnen, lövbiff, köttfärs m.m. funkar superbra att torka och läggs i vatten en stund innan tillagning. Havregrynsgröt (färdigblandad i portionspåsar med russin, salt m.m.) är smidigt och till har du frystorkat mjölkpulver blandas ut med vatten. Nötter, choklad, bars, smågodis och kakor är också bra tips!
Är du i svenska fjällen dricker du vatten direkt ur bäckarna (inte stillastående vatten där det är stor risk för bakterier m.m.) och att ha med en vattenflaska räcker gott då det aldrig är långt till nästa vattendrag. Och glöm inte att dricka mycket!
Hur mycket mat går åt? Frukost, en Varma koppen med t.ex. nudlar eller lite pasta + mackor till lunch, en REAL turmat på kvällen och lite snacks där emellan är fullt tillräckligt för mig. Två frystorkade rätter blir för mycket för mig, men vet att andra, framförallt killar, gärna äter två såna om dagen.
Hur mycket gas behöver jag? Vi gjorde av med 315 g gas på 6 heldagar + 2 halvdagar sist, alltså mindre än en stor gasburk och då snålade vi inte på gasen. Men det beror naturligtvis på vad man lagar. Exempelvis är ju pasta med 8 minuters koktid ett bättre alternativ än ris med 20 minuters koktid för att slippa släpa på massa gasburkar.
Färdigblandat diskmedel i sprayflaska och diskborste istället för disksvamp är heta tips, då slipper du frysa ihjäl om händerna när du diskar i fjällbäckarna.
Övrig utrustning
- Första hjälpen-kit ska alltid med! Liksom elastiska lindor för stukade fötter och skavsårsplåster.
- Lagningskit för sovsäck, liggunderlag och tält + lite silvertejp är alltid bra att ha.
- Multiverktyg och kniv används ofta, don´t forget!
- Reflekterande duk för eventuella nödsituationer, både värmer genom att reflektera kroppsvärmen och ha som reflektor mot räddningsstyrkor och helikoptrar.
- Alltid en skräppåse, ta med dig ditt skräp och om du är ute länge, släng vid fjällstationer du går förbi. Är du ute kortare tid, ta med dig ditt skräp och släng hemma så slipper fjällstugorna ta hand om allt – de ligger ju oftast mitt ute på fjället och har inte en jätte
- Liten spade till när du behöver göra nummer 2 & toalettpapper. Kom ihåg att inte bara slänga ditt papper rakt i naturen utan ha med en skräppåse, det ser supertråkigt ut även om det förmultnar efter hand.
- Våtservetter är alltid bra.
- Vattentäta påsar är alltid bra, vattenpacka det som inte får bli blött och använd att bra regnöverdrag till ryggsäcken, också!
- Ett extrabatteri/powerbank att kunna ladda mobiltelefon med är bra, vi har ett sånt här.
- Och glöm inte kameran!
Och till sist, glöm inte att fjällräddningen är just fjällräddning – inte skjuts tillbaka för att du hade räknat fel på hur många dagar din tur tog eller att det blev sämre väder än vad du hade packat för. Se till att vara förberedd, påläst, ha koll på karta och kompass och ha mat, kläder & saker för extra dagar om något skulle hända. Räkna inte med att elektronik och mobil funkar, eller att batteriet på klockan håller. Fjällräddningen är fantastisk och vi ska vara glada att vi har den, men den är till de som verkligen är skadade eller sjuka och behöver hjälp.
Önskar dig en härlig tur i fjällen! Hoppas listan hjälpte något och kommentera gärna om jag har missat något, skrivit något felaktigt eller om du har fler bra tips.
Gillar du den här typen av inlägg så klicka på hjärtat!
och myggmedel! tycker det där med eld är lite läskigt och har aldrig gjort upp eld på fjället, men det verkar mysigt!
Myggmedel är bra! :) Men jag försöker hålla mig på högfjället där det blåser lite, då slipper man dem!
Väldigt många bra tips!
Härligt med en hel vecka där uppe :) Det bästa med Norge var att vi såg kanske 2 (?) myggor på hela veckan..
Skönt! Samma när vi var i Kenya, det är ju i lågterräng och björkskog det är värst.
Supertips! Precis sånt jag går igenom med mina elever innan vi drar i väg på friluftsliv på höstarna. Till punkt och pricka nästan! Och extra viktigt just det där med karta och kompass, jobbade på fjällstation nyss och vet inte hur många batterier jag fick sälja till gps som hade slutat funka..
Jag har själv alltid med mig en komprimerad dunjacka, oavsett säsong och alltid torrt att byta till under såklart, är det nåt jag gärna bär på är det ju ett extra ullunderställ :)
(Ska jag vara petig så tycker jag att man tar med sig sitt skräp hem, istället för att lämna på en fjällstation, iallafall om man bara är ute ett par dagar. Då det antingen blir mycket att elda på plats på stationen, eller rätt knivigt för dem att transportera soporna vidare. Just skräp är det jag får tjata om mest när vi är ute med skolan, och ju mindre man har med sig på väg ut som kan bli skräp, desto bättre).
Lycka till i Spanien förresten, spännande!
Tack! Ja, kan hålla med om skräpet om man har möjlighet, blir lite värre när man är ute flera veckor. En varmjacka är något jag alltid har med också, skönt på kvällarna. Ja, Spanien blir spännande, ni får hänga med i bloggen!
Toapapper, en liten tvål och våtservetter i en plastpåse…
En minihandduk typ lite större mirakeltrasa räcker till att torka hela kroppen.
Yes, det här har jag alltid med mig också!
Vilket bra inlägg! Jag kommer def bokmärka detta till vår vandringsvecka. Tack!
:) Hoppas det kommer till nytta!