Träning eller motion – vad är skillnaden?

En vän till mig länkade på Facebook en intressant artikel av Jacob Gudiol om träning och motion. Det är ingen raketforskning, det är inga nya rön – bara lite enkel självklarhet. Men någonstans längst vägen verkar vi liksom ha tappat bort det där med träning och blandat ihop det med motion. Vi bor i träningskläder, men vi tränar inte. Vi motionerar.

Jag har tränat och motionerat så länge jag kan minnas. Ett aktivt liv i kombination med timmar på fotbollsplanen, i sadeln, i löpspåret eller på gymmet. Ibland mer, ibland mindre, men jag har alltid tränat. Och jag har alltid motionerat, för det är inte riktigt samma sak och jag tror både motion och träning är lika viktigt.

Träning är att svettas, att jobba med muskler, hjärta och lungor, att utmana pannbenet och bli trött. En timme på gymmet, ett tufft pass i löpspåret. Ta ut sig i idioten på en fotbollsträning eller köra 30 minuter effektiv tabata.

Motion för mig är att röra sig och det är en helt annan grej. Att ta en morgonpromenad, rida en sväng i skogen, fjällvandra eller kitesurfa är inte träning. Inte heller att cykla en sväng eller åka longboard. Och inte att ta en promenad med vattenflaskan i handen runt 5an i Skatås med en vän (även om 5an är kuperad och du blir lite svettig).

Naturligtvis är det olika – det som är motion för mig kan vara träning för någon annan och tvärtom. För mig bestämmer målsättningen med passet vad som är träning och inte. Jag är fortfarande nybörjare på kitesurf, blir trött i musklerna och får en massa träningsvärk – men jag tycker fortfarande inte att det är träning.

 • Träning är något jag gör med målet att förbättra min fysik (uthållighet, styrka, smidighet, snabbhet etc.) och att det är roligt är en bisak.
 • Aktiva saker jag gör med målsättningen att ha skoj ser jag inte som träning utan motion (som att kitesurfa, cykla mountainbike, rida en sväng eller köra motocross), och det är snarare en bisak att jag rör på kroppen och förbättrar fysiken samtidigt.

löpare tjej

All träning räknas – är det verkligen så?

Här har jag skrivit om att vi måste låta all träning räknas. Och jag tycker verkligen det – 10 minuters löpning är bättre än ingen löpning och en promenad till jobbet är bättre än ingen promenad till jobbet. Sedan måste jag nog backa lite på det inlägget och göra ett tillägg där jag förtydligar att motion är en sak och träning är något annat.

Vi behöver den dagliga motionen, men vi behöver också svettas och jobba, träna på riktigt. Om du bara promenerar och aldrig låter kroppen jobba är det svårt att säga att du tränar, hur snygga träningskläder du än har på dig.

Träning måste inte vara planerad – men den måste vara.

Vi kan inte bara hoppa över den för att vi inte kan träna precis som vi vill , vi kan inte sluta träna helt för att motivationen dippar, vi inte får de resultat vi vill eller för att vi tycker det är tråkigt.

Min träning här nere i Spanien är inte vad den är hemma i Sverige (vi bodde fyra månader i Tarifa och fem månader i Barcelona). Hemma är den strukturerad, planerad och rolig. Här är den tvärtom – fortfarande rolig förvisso men inte alls planerad. Ett yogapass här, ett löppass där. Lite squats & armhävningar, lite FMTK-appträning. Inte lika strikt och inte heller lika ofta, men den är. Och utöver det, en daglig motion med longboardåkande, massor av promenader, hyra av mountainbike, trekking & kitesurfande.

Ett liv av träning & motion som passar utmärkt här i Spanien. Och det, det tror jag är hemligheten för ett tränande liv, att aldrig sluta träna men att anpassa träningen för livet. Jag tycker verkligen att Jakob Gudiol har satt fingret på ett viktigt ämne och gjort det enkelt för oss:

Kort och gott ska träning vara ansträngande. Det ska vara jobbigt och du ska känna dig utmanad och uppleva att du orkar mer och mer efter hand som du tränat konsekvent. Om du inte upplever detta så tränar du inte, du motionerar.

Läs också Linas & Karins inlägg om vad de tycker om träning och motion. Hur ser du på träning och motion, är det samma sak för dig eller håller du med Gudiol?

8 comments

 1. Huvudet på spiken! Håller alltså helt och hållet med. Jag får massor av motion (barnvagnspromenader) men inte så mycket träning som jag hade velat och behövt. Longboard verkar kul! Är det svårt? Kram

  1. Det är ju så, ibland mer motion och mindre träning, ibland tvärtom. Jag kan inte säga att jag är duktig på longboard utan använder det bara som transportmedel, och med lite balans och övning är det inte svårt. :)

 2. “Sorry, men att ta en morgonpromenad, rida en sväng i skogen, fjällvandra eller kitesurfa är inte träning. Inte heller att cykla en sväng eller åka longboard. Och inte att ta en promenad med vattenflaskan i handen runt 5an i Skatås med en vän (även om 5an är kuperad och du blir lite svettig).”

  För dig!! Alla ovannämnda aktiviteter är inte träning för DIG. För någon som aldrig har kitesurfat förr så kommer det vara skitjobbigt. Nya muskler ska användas och personen ifråga kommer att bli både andfådd och svettig. För någon som t.ex. är överviktig och precis börjar ändra sina stillasittande vanor är en promenad eller en cykeltur både utmanande, urjobbig och svettig. Det som räknas som motion för dig kan vara träning för någon annan.
  Nu var det kanske inte så du menade det, men det tolkas lätt så när man läser. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att alla är olika och har olika förutsättningar. Något som är lätt för dig kan vara enormt utmanande för någon annan. Förminska inte deras insatser.

  1. Tack för din kommentar! Allt i min blogg är mina personliga åsikter, baserade på mina erfarenheter och min träningsnivå. Jag bloggar för att inspirera och jag menar absolut inte att förminska någons insatser, snarare tvärt om. Jag tror att majoriteten av mina läsare förstår det och jag har tyvärr inte möjlighet att friskriva mig från alla olika tolkningar som kan göras.

   Men jag håller ändå fast vid mina tankar att vissa saker är träning och andra motion – och båda är lika viktigt för hälsan. Jag är fortfarande nybörjare på kitesurf, blir trött i musklerna och får en massa träningsvärk – men jag tycker fortfarande inte att det är träning. För mig beror det på målsättningen med aktiviteten: träning är något jag gör med målet att förbättra min fysik (uthållighet, styrka, smidighet, snabbhet etc.) och att det är roligt är en bisak. Om jag gör något med målet att ha skoj (som att kitesurfa, cykla mountainbike, rida en sväng eller köra motocross) ser jag det inte som träning och då är det en bisak att jag rör på kroppen och förbättrar fysiken samtidigt.

   Däremot, om jag ger mig ut med målsättningen att cykla mountainbike i högt tempo i tre timmar för att öka min uthållighet ser jag det som träning. Eller om någon som aldrig har tränat ger sig ut på en snabb promenad i syfte att förbättra sin kondition. Enligt mina åsikter är sträckan du går/springer, vikten på gymmet, eller tempot du håller är inte det viktiga, utan går du ut med målsättningen att förbättra din fysik så tränar du.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close