Trädgårdsdesign – göra en ny trädgård – del 4

Åhh, trädgårdsdesign är ett av mina favoritämnen! Detta är det fjärde och sista inlägget i min serie om trädgårdsdesign; att bygga och göra en ny trädgård. Min egen trädgårdsresa – från skiss till bygg, plantering och färdig trädgård – kan du läsa om i första inlägget i bloggserien, och i andra inlägget ger jag mina bästa tips för att skissa upp och planera en ny trädgård. Tredje inlägget handlar om hur du väljer rätt växter till trädgården.

planering av trädgård

Markera i trädgården

Innan du börjar gräva, markera upp i trädgården enligt din ritning. Använd mjöl, vattenslangar, rep, bambupinnar eller liknande för att markera ut alla rabatter, staket, spaljéer – ja, alla dina rum i trädgården. Här märker du tydligt om det är något du behöver ändra på och får enkelt en känsla för hur det faktiskt kommer att bli innan du börjar gräva.

Skaffa en minigrävare – du behöver det!

Jag vet, för jag tänkte nämligen tvärtom, hur svårt kan det vara (bra träning!) Men gräsmatta är tungt och en minigrävare kostar inte mer än ungefär 1000-2000 kr/dygn, är lätt att köra, får inte ont i ryggen och blir inte trött i musklerna. Vi började gräva för hand, när du gräver bort gräsmatta för att göra rabatter ska du gräva närmre en halvmeter djupt (och det gånger 60 kvm!), men insåg snart att det var så värt pengarna att hyra en grävare.

Och, hyr ett släp med tippfunktion. Det blir mycket, mycket enklare att tippa av gräsmatta med ett släp som går att tippa. Och glöm inte att lägga en presenning i botten av släpet, det underlättar både avlastning och rengöring av släpet.

Jord finns billigt på kommunen

Ska du göra massa nya rabatter behöver du jord, mer jord än du någonsin tror. Vi hämtade släp efter släp hos kommunen (eller Renova i Göteborg) med analyserad jord, finns olika typer att välja mellan. Bra mycket billigare än att köpa säckvis hos plantskolor och handelsträdgårdar. Återigen, släp med tippfunktion är grymt!

Upprepning är en vinnare

När det är dags att välja material och växter är det väl värt att tänka till lite extra så att du får en sammanhållning i hela trädgården. Att ha upprepade, återkommande element i trädgården är bra. Blanda inte för många material, färger och höjder utan satsa på ett fåtal som kommer igen. Det ger ett lugn för ögat, ger en känslan av avslappning och gör att det inte blir rörigt. Här kan du läsa mitt inlägg om att välja rätt växter till trädgården!

Plantering

Jag är ingen trädgårdsmästare, och jag kommer inte utge mig för att vara någon. Köp bra växtexemplar, fråga om råd där du köper dina växter och se till att ha bra och rätt planteringsjord (det finns olika). Se till att ha en vattenslang som är enkel att ta fram och dra runt i trädgården, du kommer att behöva vattna massor första sommaren (se det som kvällens mindfulness!).

Rostig cortenstål som rabattkanter är bra mycket snyggare (och tyvärr bra mycket dyrare) än vanlig grön gräsmattekant i plast, finns att köpa hos din trädgårdshandlare eller lokala plåtslagare.

Glöm inte detaljerna – trädgårdsinredningen!

Nu, när du har slitit, byggt, grävt och planterat kommer nästa roliga del – att inreda! Snygga krukor, ljuslyktor, vackra fågelbad, speglar eller snygga klot – välj vad du gillar! Här tipsar jag om tre butiker som har riktigt fin trädgårdsinredning, har du fler tips så kommentera gärna!

Trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning har jag skrivit om i ett annat inlägg, det hittar du här (det är både billigt och enkelt att installera själv)!

trädgårdsdesign före- och efterbild minigrävare på släp bygga ny trädgård uppgrävd jord översikt nyplanterad trädgård översikt nyplanterad trädgård radhusträdgård

Före- och efterbilderna i stort:

trädgård förebild trädgård efterbild trädgård förebild trädgård efterbild

6 comments

  1. Tusen tack för dessa inlägg Emmi :D Jag har blivit SÅ inspirerad och tycker du delar med dig av grymma tips, vilket är bra för mig som är nybörjare :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close