Vackra vintervandringsleder i Serfaus

Stora snöflingor dalar sakta ner mot fluffig vit mark och snötyngda grenar. Det är helt tyst i skogen och det ända som hörs är våra skor mot snön. Vinterlandskap, vansinnigt vackert och perfekt för långa promenader!

vintervandring

En sak som är väldigt bra med att bo här i österrikiska Alperna är att det finns massor av vintervandringsleder i Serfaus. En pausdag i skidåkandet blev en härlig promenad ute i naturen istället. Om du åker hit och vill hitta vintervandringslederna så gör du det här.

Vi tog gondolliften upp till Alpkopfbahn, 2023 möh för att gå en utmärkt vintervandringsled vid namn Panorama-nåt-nåt… När vi tittar ut ur gondolen strax innan vi ska av inser vi att allt är vitt. Vitt, vitt, vitt. Det snöar kraftigt, vi har endast kläder varma nog att röra sig i och vi är på kalfjället och ska gå en vandringsled vi aldrig har gått innan. Dålig idé, det vet alla som har varit i fjällen.

Vi vände helt enkelt, åkte med liften ner igen. Och halvvägs upp igen, för det går nämligen inte att hoppa av på mellanstationen på vägen ner utan bara på vägen upp. Hello gondolåkning! Här nere är vi i skogen och det finns en vandringled på ungefär 30-40 minuter som tar oss ner till byn igen, det kändes som ett lämpligare val.

view over serfaus

Leden går först längst med pisten, man får alltså akta sig för hippa skidåkare som skriker “Närmast gubben vinner!” på stockholmska och bränner förbi så nära de kan…). Sedan fortsätter den längst med rodelbanan, där man också får akta sig för motsvarande rodelåkare. Det är vansinnigt fint i skogen, snön ligger 20-30 cm djup mellan träden och grenarna på träden är snötyngda. Allt är vitt, tyst och lugnt.

Rodel ser faktiskt riktigt kul ut. Jag hade hört talas om det innan jag kom hit, men visste inte riktigt vad det var. Tydligen är det en träkälke man åker på, en eller två personer. Då och då swishar det förbi någon på en rodel, banan går hela vägen från 2 023 m till byn på 1 400-nåt och är ungefär 2-3 meter bred. Tror man kan få upp riktigt bra fart… Det får absolut bli en projekt här någon dag!

vintervandring serfausvintervandring serfaus explorista serfaus rodelbahn serfaus rodel serfaus snö utsikt serfaus

9 comments

  1. Vilket paradis, vilka möjligheter! Jag står här på hemmakontoret och försöker inspirera mig själv att gå ut i stadsmiljön. Så mycket tråkigare! Skulle verkligen, verkligen vilja byta :)

    1. Ja, inte vet jag? Men när jag googlar rodel så får jag upp detta. Men det finns säkert flera varianter, finns ju något som heter skeleton och bob också, typ liknande grejer…

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close