Äventyrskameran Olympus TG-830 (föregångare till TG-860)

En kamera för äventyr, resor & uteliv, vilken är bäst?

Jag fick förfrågan om att skriva lite om min kamera Olympus TG-830 som jag använder för outdoor & äventyr. För även om jag älskar min fullformat-systemkamera Nikon D610 och mitt Nikon 24-70 2,8-objektiv så väger de närmre två kilo ihop, jag vill inte ha sönder dem på och de är lite tunga att släpa runt på i skidbacken, poolområdet, på löprundan osv.

olympus tg.830 (tg-860)

Min Olympus TG-830 har jag haft i säkert 3-4 år, och nu finns det nyare modeller på marknaden – motsvarande modell är Olympus TG-860. Kraven när jag köpte den här kameran var just att jag ska kunna använda den på platser dit jag inte tar med systemkameran.

Krav på kompaktkamera för äventyr;

 • Vattentät
 • Stöttålig
 • Liten & smidig
 • Enkel att använda med tjocka handskar
 • Ha en helt ok bildkvalitet
 • Ta bilder snabbt när man trycker på knappen
 • Ha en bra skärm
 • Bra zoom
 • Kunna fotografera i RAW-format
 • Bra sensor (helst APS-C)
 • Manuella inställningar

jämförelse tg-830, d610, mobilkamera

Stöt- & vattentålig kamera, bildkvalitet & sensor

Många kompaktkameror gick naturligtvis bort för att de inte är stöt- eller vattentåliga. Olympus TG-830 är stöttålig för fall upp till 2,1 m frostsäker till -10 grader och vattentålig ner till 10 m. Liten och smidig är ju de flesta, men tyvärr fick jag välja bort både bra sensor, RAW-format och att kunna göra manuella inställningar. Men det fick ändå bli så, jag tänkte som så att det är bättre att det blir några bilder än inga bilder alls för att kameran blir för stor eller inte vatten- och stöttålig.

Trots avsaknad av stor sensor och RAW är bildkvaliteten (16 milj. pixlar & sensor på 1/2,3 tum) ändå helt ok, särskilt i bra förhållanden. Dessutom är LCD-skärmen på 3 tum bra och menyerna lättförståeliga. Det kan vara svårt att tolka siffror så viktigt att säga är att den är mycket, mycket bättre än en mobilkamera – vilket blir det man annars jämför med när man tänker kamera man alltid har med sig.

Touchscreen, snabbhet & zoom

Alla kameror med touchscreen gick bort, jag vill kunna använda den i alla väder och det inkluderar ofta t.ex. skidhandskar. Knappar till allt med andra ord! Många av kamerorna jag testade liksom laggade lite när jag tryckte på knappen för att ta en bild, inte acceptabelt för fröken Explorista. Den här tar kortet när jag har tänkt att ta kortet, vilket kan tänkas vara självklart men tydligen inte är det.

Slutligen har kameran en vettig zoom, 5 gånger eller 28-140 mm för er som är vana vid det måttet, bländare på f3.9-5.9 och en närgräns på 3 cm.

Vad tycker jag?

Jag gillar min lilla kamera och den hänger alltid med som ett komplement till systemkameran, även om det naturligtvis är stor skillnad i bildkvalité. Men – för semesterbilder, bloggbilder osv. funkar den alldeles utmärkt! Här i Österrike har jag plåtat alla bilder från backen med Olympus TG-830 och som jag sa innan – det är ju roligare att det blir bilder än att det inte blir bilder för att man inte vågar/orkar ta med stora & dyra kameran. Undervattensbilder blir lika bra som ovanför ytan och det är kul att ha en kamera som kan följa med överallt.

Skillnad bildkvalitet – kompakt-, mobil- & systemkamera

Här är lite jämförelsebilder mellan min mobilkamera på Sony Xperia Z3 Compact, Olympus TG 830 och Nikon D610 i den ordningen. (Vitbalansen är inte justerad på bilderna från D610 utan är direkt ut RAW-formatet eftersom jag fotograferar så och inte har efterbehandlat detta. JPEG-framkallningen i D610 hade förmodligen gett en kallare ton, precis som i kompaktkameran.)

kamera-jamf-4 kamera-jamf-5 kamera-jamf-6 kamera-jamf-1 kamera-jamf-2 kamera-jamf-3

5 comments

 1. kul att se skillnaden mellan de olika kamerorna – för nog är det skillnad allt! vore toppen om man kunde ringa från sin kompaktkamera istället för att fota med sin telefon… :D

  allra bäst vore det ju att ringa från sin systemkamera men att släpa på 2 kg telefon har vi redan gjort en gång i historien och är inte värt att upprepas…

 2. Älskar att du tagit jämförelsebilder: Jag är verkligen sån som måste se saker för att fatta, för mycket tekniska termer gör mej bara snurrig :-D Är också sugen på en liten kamera till löprundor och så, en kamera som kan hänga med på allt.

 3. Gillar jättemycket att se såna här jämförelser! Hade varit skoj att se skillnad även vid ex gatufoto där det kan vara rätt rörigt och svårt för enklare linser att reda ut sig!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close