Ischgl – härlig skidåkning i Alperna

Stora liftar, höga berg, stort system, party i byn och strålande sol. Österrikiska välkända Ischgl ligger i Tyrolen och gränsar mot Schweiz. Härifrån Serfaus är det bara två timmar med buss, så vi bokade en lägenhet för en natt och stack dit i söndags.

utsikt ischgl

Vi kom fram vid 11 och var inte ute i backarna förrän runt tolvtiden, alldeles för sent tyvärr! Ischgl bjöd på sol och plusgrader vilket i sig är trevligt, men den kombinationen och mycket folk i backarna gör att det fort blir uppåkt, isigt och slushigt. Vi tog en pizzalunch och insåg att om åkningen inte är hundra får dagens syfte bli att utforska systemet. Vi tog oss upp på en av de högsta topparna, Palinkopf 2 864 möh och vidare ner i systemet.

Skidåkningen här jämfört med Serfaus är mer inne i bergen. Serfaus ligger längst med en bergsida, medan Ischgl har flera olika små grytor man åker igenom. Vet inte om det är bättre, men det är annorlunda mot här.

När molnen drog in, solen försvann och sikten blev dålig åkte vi till lägenheten som låg i Ebene, 3 km utanför själva Ischgl. Lite hotellyx, nybäddade sängar och en härlig solnedgång utanför fönstret är inte fel!

Dags för en skön dusch, ett par glas bubbel och mörk choklad innan vi åkte tillbaka in till Ischgl för middag på en italiensk restaurang. Fin by, många restauranger och mycket party! Kvällen avslutades med en 3-4 km lång vinterpromenad i molnsken tillbaka, så härligt!

pizza alperna

Dagen efter bjöd på bättre åkning, det gäller att vara ute i tid. Frukosten köptes i matbutiken på vägen och intogs vid liftstationen, sedan bar det iväg upp i backarna. Dagens mål var att ta oss ner till den schweiziska sidan av Ischgl, dit det går ett par olika Dutyfree-runs.

Samnaun heter den lilla byn dit folk åker för att handla skattefritt, och sedan tar de gondolliften (som tar 180 personer i en gondol!) tillbaka. Vi gjorde samma sak, minus shoppingen, och avnjöt ytterligare en pizzalunch på en panoramarestaurang i sol med grym utsikt.

Tyvärr var det svårt att avgöra om skidåkningen är bra, men det får man nästan lita på att den är. Alldeles för mycket folk i backarna, lite för lite snö, isigt och tung, slushig plusgrader-snö ligger inte till fördel när man ska åka skidor eller kolla in ett nytt system – men det är ju inte Ischgls fel.

Det får nog bli en dagstripp tillbaka en dag när det är minusgrader och mer snö! Har du varit i Ischgl och kan du rekommendera några favoritbackar?

skyltar skidor ischgl samnaun explorista skidor utsikt ischgl utsikt solnedgång snö ischgl by night coca cola zero soulmate stök utsikt ischgllift ischgl restaurang ischgl schweiz samnaun gondol

4 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close