Norgeäventyr: Haukeliseter för snowkiting, topptur & vandring

Norska Haukeliseter är känt för snowkiting – men här finns också fina toppturer, härliga turskidåkning och fin vandring. På 1000 möh är det relativt snösäkert och med toppar upp till 16-1700 meter är vyerna fantastiska.

Vi åkte hit och spenderade påskhelgen här – den bjöd på strålande sol, plusgrader och fin slush-åkning. Vill du topptura är en långhelg ganska lagom – det finns fina toppturer både för nybörjare och brantare raviner för den som är sugen på tuffare åkning. Topparna är dock begränsade och efter fyra dagar var vi ganska nöjda med vad området bjöd på, men både turerna upp och åkningen ner var väldigt bra. Här hittar du bra toppturstips för just Haukeliseter och om du är nyfiken på att läsa om toppturstips och erfarnheter från en nybörjares synvinkel så kolla det här inlägget!

Explorista topptur Topptur mot Verjesteinsnuten Topptur och fina moln Philip åker offpist efter topptur Malin på toppen av Kjelatind

Lapoint kör snowkitecamp i Haukeliseter hela vintern för den som vill lära sig och jag har varit så sugen på att testa, det får bli ett mission nästa vinter. Här snowkitear man antingen på den isbeklädda sjön, bygger hopp eller drar på topptur t.ex. norr om fjällstugan.

Haukeliseter fjellstue är en fjällstuga från norska DNT med flera olika rumstyper och en bra restaurang med lokal mat. Fjällrummen ser väldigt fina ut, och vill du bo billigare så kan du ta in på Sjelvstellsrom, Sovesal, Kuskeloftet eller Stabburet. Två av oss bodde i Stabburet och fyra av oss delade ett fyrbäddsrum i Kuskeloftet som ni ser på bilderna nedan. Rummet var helt ok även om standarden var i lägsta laget (och därav priset!), men eftersom det bara fanns en kokplatts och varken kylskåp eller rinnande vatten i vårt rum blev matlagningen lite väl krånglig.

vinter skyltar Stabburet och Kuskeloftet i Haukeliseter Haukeliseter vinter

Maten på fjällstugans restaurang är väldigt bra – lokala råvaror och duktiga kockar. Att sitta och äta middag med utsikt över hela sjön är inte heller helt fel! Och detsamma för panoramabastun och den vedeldade badtunnan – att komma hit med trötta ben efter långa topptursdagar är helt fantastiskt. Vi avslutade ofta våra topptursdagar i solen på bryggan, för att sedan byta om och ta en bastu eller ett dopp i tunnan innan middagen.

Badtunna Haukeliseter med utsikt Haukeliseter snö Haukeliseter snö Kuskeloftet 4-bäddsrum Kuskeloftet 4-bäddsrum

Bilderna är en mix av mina egna och från vänner (Louise Nilsson, Sara Nyman & Malin Lindström) men redigerade av mig.

Gillar du den här typen av inlägg? Klicka på hjärtat eller kommentera gärna nedan!

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close