Kambodja…not so much

Reseinlägg ska ju vara så där inspirerande, färgglada och härliga…men någonstans måste man ju vara ärlig också. Själv läser jag hellre en nyanserad och sann bild av landet än något uppskrivet för att författaren är rädd att bli uppfattad som negativ. För kom igen – allt är inte fantastiskt och perfekt, även om alla platser har sin charm och sina guldkorn. 

För någon vecka sedan lämnade vi Kambodja efter 12 dagar i landet och efter att ha besökt huvudstaden Phnom Penh, lilla staden Siem Reap utanför tempelområdena och sömniga lilla byn Kampot vid kusten. Vi har besökt vackra Angkor Wat & fler tempel, gått på fruktansvärda Killing fields och tagit moppeturer ut i naturen.

Men jag måste faktiskt säga som det är – Kambodja är inte någon favorit. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, eller vad det inte är. Kanske är det för att vi blev bestulna på 150 USD av hotellpersonalen i vårt låsta rum och blev kallade för lögnare av hotellchefen, kanske är det för att vi blev vägrade av fem-sex personer på olika hotell och turistinformationer att låna en telefon för ett lokalsamtal till polisen, kanske är det för att tuktuk-föraren bestämde sig för att strunta i att hämta oss kl 4 på morgonen som avtalat så att vi stod utan chaufför till Angkor wat…

Visst kan sånt här inträffa i vilket land som helst. Men tyvärr var det lite väl många negativa upplevelser vilket helt enkelt påverkade min bild av landet. Jag säger inte att ni inte ska åka dit, tvärtom, åk och skapa er en egen uppfattning!

Och tråkigt nog har jag inte ens haft lust att fota, så jag kan inte ens bjuda på massa bilder. Men några kompaktisar blev det iaf – första från en av massgravarna i Killing Fields och de andra tre från Bokor hill station, ett gammalt och övergivet casino uppe på bergen utanför Kampot. Häftigt ställe!

Vad tycker du om Kambodja?

killing fields bokor hilltop station bokor hilltop station bokor hilltop station

10 comments

 1. Jag har inte varit i Kambodja, så jag har ingen uppfattning. Men gillar att inte bara läsa fantastiska beskrivningar, utan också ärliga beskrivningar när det inte känns toppen. En fråga: Sedan ett tag tillbaka tonas dina foton ut (och blir svaga så de knappt syna) just när jag får upp dem i helbild när jag scrollar. Dvs när bilden är på väg upp är den jättefin, men precis lagom tills jag får upp den i helbild tonas den bort. Trist… Vet du vad det beror på?

  1. Men vad konstigt, det här måste jag kolla upp. :( Vilken webbläsare använder du (Chrome, Safari, Firefox, Internet Explorer…?) och är det på datorn eller på mobilen eller surfplatta? Supertack för att du påpekar!

 2. Jag förstår precis vad du menar, negativa händelser kan verkligen förstöra upplevelsen av ett land. Så kände jag med Thailand när jag åkte dit första gången för många år sedan. Som tur är åkte jag ändå tillbaka och min bild ändrades :)
  Kambodja gillar jag, även om jag föredrar grannlandet Laos.

  1. Ja, det är väl så, att man kan få en helt annan bild om man åker dit igen. Jag tror mycket handlar om hur man reser, hur mycket pengar man lägger i landet, var man åker och vilken säsong. Får väl se om jag har vägarna förbi Kambodja i framtiden. :)

  2. Hej igen! Jag läser på min laptop och jag använder Chrome. Jag testade lite mer nu dock, och inser att det funkar bra om jag väljer att scrolla upp och ner genom att dra i “kanten” till höger. Det är när jag scrollar med knappen på musen (som jag brukar göra) som det blir fel. Så det kanske inte är jätteallvarligt. Men så vet du i alla fall. Och så har ju jag nu hittat ett sätt att se dina bilder utan att de mattas av ;) Lycka till med pengatrasslet i Indien!!!

 3. Ärliga recensioner är bäst! Blogginlägg från resmål tänker tänker jag ska ge ungefär samma sak som när man pratar med en kompis live om resan, och då skulle man ju också vilja höra om de dåliga sidorna. Hoppas ni gillar Indien och Sri Lanka!

  1. Precis så, bra tänkt. Indien känns som skräckblandad förtjusning och Sri Lanka verkar väldigt vackert (och dessutom blir det en veckas kite om vindarna finns!).

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close