Kyoto – 3 dagar bland tempel, trädgårdar & kultur

Om Tokyo är intensivt och futuristiskt och Kyoto tvärtom. Här dominerar kulturen och vart du än vänder dig ser du magnifika tempel och vackra trädgårdar. 

Hela stan andas turistvänlighet och vi är inte de enda som har hittat hit. Nej, här är det mängder av turister – även nu i augusti när det är över 35 grader varmt på dagarna. Det är lätt att ta sig runt, lättare att få grepp över staden och lättare att ta sig fram med engelskan. 

Om man i Tokyos lägger upp sina dagar utefter att besöka olika stadsdelar, planerar man här i Kyoto efter vilka tempel man vill besöka. Flera av dem kostar pengar, andra är gratis. Vi har sett massor, planerat att besöka en del av dem och lyckats springa på andra av dem av misstag. Grymt fina är de allihop!

Förutom tempel besökte vi bambuskogen Arashiyama, magiskt att stå under höga bambugräs som vajar i vinden – absolut en Kyotofavorit.

Imperial palace var häftigt, men det finns andra tempel som är precis lika häftiga och kända Philosophers walk gör sig nog bättre vid körsbärsträdsblomningen. Däremot var Yasaka Shrine ett mäktigt tempelområde att besöka efter mörkrets intrång och både tempelområdet och de oranga portarna Fushimi Inari Taisha var mäktiga att se. Dessutom, Kyotos trädgårdar är ju världskända och ett måste att besöka och vi valde magnifika Ginkaku-ji, en trädgård med tempel och vatten som syns på bilderna nedan.

Ett oväntat tips är den lilla bambuträdgården på 11 våningen av Kyoto station med utsikt över hela staden, grymt mysigt på kvällen och dessutom gratis! På vägen upp ser du den häftiga trappan med ledlampor som bildar vackra mönster i ett ljusspel – väl värt ett besök!

Lärdomar i Kyoto

  • Utnyttja mörkret! Några av de häftigaste upplevelserna här har varit när det har varit mörkt – utsiktspunkter, tempelpromenader och shoppingområden lyser upp och blir riktigt mäktiga. 
  • Det går att åka buss i storstäder, och det funkar förvånansvärt bra. Kyoto är buss bättre än tunnelbana, och det är väl värt att kolla upp inför nästa storstad – för visst är det roligare att kunna se saker under tiden man reser?
  • Att ta sig till flygplatser kan vara betydligt dyrare & krångligare än tänkt och den kostnaden är bra att ta med i resebudgeten (inte så enkelt att ta sig till Osakas internationella flygplats…)
  • Tempel har också öppettider (det var tråkigt att missa två grymt stora, häftiga tempel för att vi inte hade kollat upp öppettiderna…)

nattfoto tempel mat kyoto nattfoto tempel orange portar kyoto kyoto ginkakuji matmarknad japan bambuskog kyoto kyoto station rooftop tempel yusaka kyoto dockor nattpromenad tempelområde kimonos tjejer tempel kyoto nattfoto orange portar kyoto central kyoto tempellampor lampa tempel

8 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close