Att hitta boende i Barcelona – en guide

Barcelona är ju en (underbar!!) storstad och många svenskar flyttar hit. Att hitta boende i Barcelona är en av de första sakerna man funderar över och det är inte svårt att hitta varken rum eller lägenheter, men givetvis drar små lägenheter och vettiga rum iväg först. När jag säger inte svårt, så betyder det naturligtvis inte att folk bara ger dig ett rum, du måste kämpa lite. Ringa, ringa, åka och titta, ringa ännu mer och lite till – då kommer du förmodligen att hitta lägenhet eller rum på mindre än en vecka.

höst barcelona

Vad kostar det?

För ett rum betalar du (2015) runt 350-500 EUR, för en lägenhet på 35 kvm runt 650-750 EUR.

Månadshyran är ofta utan gastos (räkningar), så kostnad för el, gas och vatten tillkommer och det är ungefär dubbelt så dyrt som i Sverige. För vår lägenhet på 35 kvm kostade räkningarna ca 75 EUR/mån, då bodde vi där mellan sep-dec och använde ingen AC och bara lite värme (men aldrig något igång när vi inte var hemma). Använder du t.ex. AC sticker kostnaden iväg ganska fort.

Att tänka på är att lägenheter ofta hyrs ut via förmedlingar, som utöver hyran och en deposit på en månadshyra (som du får tillbaka) tar en avgift på 10 % av årshyran eller en månadshyra, vilket blir dyrt om du stannar kort tid. Försök hitta privata lägenheter istället!

Måste jag hyra länge?

De flesta rum kan du hyra månadsvis, men för lägenheter vill de oftast att du stannar minst 6-12 månader. Naturligtvis finns det lägenheter för kortare tid också, men de kan vara lite svårare att hitta. Djur är inte alltid välkomna, kontrollera detta innan du åker och tittar och kolla dessutom så att det är möblerat om det är det du söker.

Grácia, Gotic, Raval, Barceloneta – var ska jag bo?

Här kan du läsa om Barcelonas olika områden.

dansare i barcelona

Hur är det med Internet?

WIFI vill ju de flesta ha och Barcelona har fiber nästan överallt. Vårt WIFI ingick i hyran, men det är ju värt att dubbelkolla eftersom det inte är så lätt att själv teckna ett abonnemang på korttid och det inte finns mobilt internet med obegränsad uppkoppling i Spanien.

Var ska jag leta & tar det lång tid att hitta boende i Barcelona?

Jag kan rekommendera siten Loquo.es (krånglig och ful, men bäst för att hitta lägenheter utan förmedling, sök på “particular”). Det finns mängder av andra olika sidor, fotocasa.es och idealista.com är två andra. På Facebook finns (minst) två grupper, kolla där också: Boende i Barcelona och Svenskar i Barcelona. What´s App använder de flesta i Spanien och många vill att man kontaktar dem via appen.

Vi ringde på allt, åkte runt med metron och tittade på allt ifrån fina lägenheter på 65 kvm i de lugna kvarteren längre bort till en 20 kvms sunklägenhet för 450 EUR/mån som visades av en en övervintrad slacker-surf-fixare med långt hår som mest sa “adelante, adelante” och puttade runt oss i lägenheten. Nämnde jag att allt behövde renoveras, att man fick klättra ut till balkongen genom ett fönster och att det inte fanns några möbler?

Att vi bara ville hyra i fyra månader, att vi hade katter och helst inte ville behöva betala en förmedlings-avgift utan hyra privat, gjorde det inte lättare att hitta en lägenhet – men det tog ändå oss bara fem dagar att hitta en fin liten lägenhet mitt i Barceloneta, 35 kvm för 650 EUR/mån + räkningar.

barcelona-1

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close