Alla mina resor – och hur jag tänker kring försäkringar

Sponsorsamarbete med Europeiska ERV

Jag reser en himla massa – på olika sätt och hittar gärna på massor av aktiviteter, både hemma och på resande fot. Jag åker skidor, gärna i puder utanför pisterna, jag kitesurfar och har hoppat en del fallskärm. Jag har vandrat på höga höjder, gjort ridresor i USA och kört motorcykel genom Sydamerika.

Något jag aldrig tummar på är försäkring, för den dagen det händer något så är det så himla viktigt att få den hjälp man behöver. Och det är ju lite av en djungel det här med försäkringar, så kolla upp allt noga och läs alla villkor! Nu när jag är i Brasilien är jag sponsrad av Europeiska ERV och har deras Reseförsäkring Ung, ett bra bolag för dig som ska ut och resa!

explorista vandring

Hur funkar reseförsäkringen i hemförsäkringen?

De första 45 dagarna på resa så har du oftast reseskydd via din hemförsäkring, det är alltså inkluderat och funkar bra för “vanliga resor”. Det som inte brukar täckas där är s.k. “extremsport” – d.v.s. t.ex. kampsport, surfing, skidåkning utanför pisten, vandring på höga höjder osv. Om du ska åka på en aktiv resa, så behöver du kolla upp vad som täcks – och om du kanske behöver teckna en extra försäkring.

Om du reser längre än 45 dagar behöver du oavsett en extra reseförsäkring som täcker ifall något skulle hända och du behöver sjuktransport, läkarhjälp osv.

Ett par delar att tänka på

En olycksfallsförsäkringar innefattar flera delar – men två som jag tycker är viktiga att ta upp är vilken hjälp du får när skadan inträffar, och vilken ersättning du får om du får bestående men (invaliditet). Båda är väldigt viktiga: du behöver kunna få akut hjälp av läkare, du behöver kunna bli evakuerad och få sjuktransport osv. direkt om det händer en olycka, men du behöver också kunna få invaliditetsersättning för bestående men (t.ex. viktigt för skador som gör att du inte kan jobba 100 % osv.).

Och du, tänk på dina närstående. Om något händer dig utomlands och du behöver sjukvård akut så måste någon betala – och alla dessa beslut hamnar på familjen om du inte är vid medvetande. Jag har sett massor av insamlingar på Facebook för att familjen ska ha råd att betala sjukvård eller hemtransport för någon som ligger skadad eller avliden utomlands, och den situationen vill iaf jag inte sätta mina närstående i.

explorista offpist puder

Hur gör jag?

Ok, håll tungan rätt i mun nu – för det här är snårigt! Själv har jag en hemförsäkring, och två egna olycksfallsförsäkringar (en via facket och en privat tecknad). Jag har olycksfallsförsäkring just för att jag tycker det är viktigt att vara bra skyddad om något händer, särskilt när jag håller på med alla aktiviteter jag håller på med. Den ena täcker skada och invaliditet i Sverige, och den andra täcker också invaliditet utomlands – men inte skada utomlands.

Skada utomlands täcks av hemförsäkringen, så länge det inte är en skada som uppkom av “extremsport”, vilket kitesurfing (som jag utövar) räknas som i min hemförsäkring. Därför behöver jag också en reseförsäkring från dag 1 så att jag har täckning både för skador och invaliditet för alla mina aktiviteter.

Europeiska ERV har många olika reseförsäkringar för olika behov – allt ifrån vanliga reseförsäkringar, till de som täcker för extrema resor eller de som täcker för en längre tid utomlands som t.ex. studier eller backpackning. Här hittar du alla deras reseförsäkringar!

 

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close