Skidtester & varför har ingen sagt det här?

Varför har ingen berättat hur stor skillnad det är på olika skidor?! Eller ja, det kanske någon har gjort…men inte till mig! Eller så har jag bara inte förstått…så kan det ju också vara… 

Varje tisdag är det gratis test av skidor uppe i backarna här, men vi har inte fått tummen ur att åka dit förrän nu. Och det var kanske tur, för sånt här tenderar att bli dyrt…

salomon x-race

Trots att jag har åkt skidor hela livet, har skidor varit skidor. Jag har inte lagt någon större vikt vid hur stor skillnad det är mellan olika modeller – och kanske inte varit duktig nog att förstå det innan? Åker idag på ett par gamla Rossignol Zenith Z3 oversize, någon intermediatemodell köpta på Blocket för 700 kr år 2009 eller nåt… De funkar, men visst börjar det bli dags att skaffa nya. Hade funderingar om att köpa nya innan den här resan, men bestämde mig för att det är roligare att kunna testa ordentligt och bestämma mig för vad jag vill ha under tiden jag är här, för att sedan köpa det jag har fastnat för. Offpist eller pist, bara den frågan är ju stor!

Vädret var soligt och backarna var superfina. Fick testat ett par handgjorda skidor från något litet schweiziskt märke, Atomic Redster ST, Atomic Redster XTi, Stöckli Laser SL, Salomon X-race & Kästle MX70. Nu är det inget stortest jag har gjort utan bara ett par åk i röd backe på varje skida, men ändå, here we go:

  • Atomic Redster ST – Den här föll platt för mig, fick ingen direkt känsla för skidan och den kändes ganska slätstruken. Precis som mina skidor jag har idag kändes de svår att lita på. (Shortturn-skida)
  • Atomic Redster XTi – Magisk och fantastiskt! Det här var kul, det kändes som att åka berg-och-dalbana. Skidorna går som på räls, stannar på kant och om man lättar i nerlägg över ett krön fortsätter skidan i samma spår vid landning utan tillstymmelse till släpp – skidorna ger fullt förtroende. Grymt rolig (jag sa ju att det här kommer bli dyrt…)! (Crossturnskida med titanförstärkning)
  • Stöckli Laser SL – Hård men rolig skida, skickar på bra och håller hög fart och ligger väl på kant i långa carvingsvängar. (Slalom/storslalomskida)
  • Salomon X-race – Riktigt rolig skida som jag gärna testar vid fler tillfällen. Tyvärr fanns inte skidan i rätt längd för mig så jag fick testa en skida som var lite för lång, men den är ganska lik Redster XTi i rälskänslan och går att hålla på kant i hög hastighet.
  • Kästle MX70 – Inte min kopp te. Skidan gav mig ingen känsla alls, det var svårt att bedöma underlaget och känna av snön. Känns väldigt stum på ett dåligt sätt och jag gillade den varken i carving- eller kortsvängar, men jag tror att den kan sätta kanterna fint i riktigt isiga partier.

Och resultatet? Det är svårt att avgöra en favorit på så få åk – men Redster XTi ligger definitivt i topp, tillsammans med Salomon X-race som jag gärna vill testa en kortare variant av. Stöckli Laser SL ger jag gärna ett par åk till, jag tror vi kan bli riktigt bra kompisar.

Jag som trodde mig ha tröttnat på piståkning fick ett rejält uppsving och insåg hur kul det kan vara med rätt skidor, grymt! Det får bli en ren pistskida för pisten och eftersom jag är helt frälst på offpist och vill lära mig mer så får det nog bli ett par såna också – så grymt kul! Jag har lite svårt för mellanting, allmountainskidor, eftersom de känns som en kompromiss – men jag utesluter det inte helt eftersom jag inte har testat några vettiga än.

För den som letar skidor och undrar vilken typ av åkare jag är så har jag som sagt åkt skidor hela livet, tar mig ner för alla pister på ett vettigt sätt och fixar korta slalom svängar likväl som långa, snabba carvingsvängar. Jag gillar korta carvingsvängar men när jag ser till vilka skidor jag helst dras till är det mer XC/crossturn-skidor som är ett mellanting mellan storslalom och slalom.

skidtest scheidbahn serfaus atomic redster xti skitest serfaus atomic redster st plansegg skidbacke serfaus stöckli laser sl skidhjälm

3 comments

  1. Jag kan hålla med där – för skidor är liksom skidor. Fast såklart finns det massa olika varianter som är bättre/sämre och till olika ändamål. Jag märkte tydligt det när jag hyrde skidor i början när jag var nybörjare och typ aldrig hade åkt skidor, mot när jag köpte mig ett par egna, splitter nya – allt blev så mycket lättare och det var enklare att åka.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close