Topptur för nybörjare

Toppturande har blivit sjukt populärt de senaste åren, och jag har varit sugen på att testa sedan jag började åka offpist för ett par år sen. Känslan av att blanda vandring med skidåkning, att hitta orörda åk och att få vara ute i naturen på vintern – oslagbar! Här skriver jag lite av våra erfarenheter av topptur för nybörjare – enjoy!

Förra påsken blev det äntligen av – vi stack till Haukeliseter i Norge tillsammans med vänner och fick en episk påskhelg fylld av toppturande, skidåkning, snö, sol och vindstilla dagar. En perfekt intro till en ny värld – det kommer definitivt bli mer toppturande i vinter.

High fiveHenning och Emmi på väg upp på KjelatindTopptur i Haukeliseter Norge

Vilken utrustning behöver man för topptur för nybörjare?

Utrustningen är ju som alltid en viktig grej när det gäller outdoors. Man kan göra det mesta med billigare grejer, eller grejer som inte riktigt är anpassade, men det blir så himla mycket roligare när man har rätt utrustning.

För toppturande vill man ha lätta grejer. Före resan till Haukeliseter köpte jag ett par Blizzard Sheeva 10, ett par hyfsat lätta freerideskidor med 102 mm under foten med en Marker Kingpin 10-bindning. Det är en tech-bindning som gör att du kan koppla loss hälen och bara sitta fast i tån så att du kan gå uppför, samtidigt som den har en alpin häl för själva åket nedför. Jag tyckte att det funkade super, nerför känns det inte att bindningen inte är helt alpin – och uppför är den relativt lätt.

Du behöver ett par tech-kompatibla pjäxor (alt vanliga pjäxor om du kör rambindning, se nedan). Jag kör i Tecnica Zero G Guide Pro som har jag bootfittat – du vill ha ett par riktigt sköna pjäxor som sitter bra på din fot och ger minimalt med skavsår.

Tech-bindningar finns i olika varianter och är att föredra framför rambindningar där du fortfarande har pjäxan kvar i hälen på bindningen och lyfter hela bindningen. Skidorna funkade också bra, jag ville ha en rolig skida nedför eftersom jag kommer att åka mycket liftburen offpist – ska du bara topptura vill du säkert ha något lättare och smalare.

Dessutom köpte jag till stighudar som behövs för att kunna gå uppför, ett par Pomoca som också funkade bra (när jag väl hade lärt mig tekniken att få på dem utan att de klistrar ihop och klistrar fast på allt de inte ska klistra fast på)! Jag använde mina lätta, tredelade vandringsstavar med stora trugor istället för vanliga skidstavar då de går att fälla ihop och är lättare.

Skidor med stighudar

Planering av topptur Topptursgänget Selfietime på topptur

Lavinutrustning (transceiver, spade och sond) är ett måste oavsett var du tänker gå någonstans – och kunskap om hur du använder den. Vi har gjort en del transceiversök och vet hur utrustningen funkar, läst på om laviner och lärt oss när vi har varit ute i bergen men är långt ifrån tillräckligt kunniga. Vännerna vi åkte med har betydligt bättre erfarenhet, och dessutom var lavinfaran väldigt låg när vi var ute. Lavinkurs får bli nästa grej och nu har vi bokat in att sticka upp till Åre strax efter nyår för att gå en kurs med Summitguides, sak bli superkul!

Det är varmt att gå uppför och vi gick i solbrillor, keps, t-shirt och skalbyxor. Hjälm, ryggskydd, dunjacka, tröja, tjockare handskar, buff, kompass och karta fick trängas med vatten och mat i ryggsäcken. Man vet aldrig vad som kan hända på fjället (olyckor kan hända och vädret kan snabbt vända!) och man ska alltid ha med utrustning, varma kläder, mat och dryck för att klara sig en längre stund om något skulle inträffa. Jag använde min F-stop Loka på den här turen, men nyinköpt för den här vintern är en lavinryggsäck med airbag på 30 liter – mindre vill man inte ha eftersom du ändå ska få plats med en hel del grejer i den!

Det är skönt att ha öppningsbara byxor som du kan öppna med dragkedja längs med sidorna och en jacka som är tillräckligt baggy för att du ska få plats med ryggskydd, transceiver och stighudar innanför (om du ska använda dem igen vill du gärna hålla dem i värmen så att de inte isar ihop!). Jag kör med en Norröna Lofoten i strl S och har alltid tyckt den har suttit perfekt, men nu önskar jag att jag hade haft en strl M istället för att ha mer plats. Så tänk till på det innan du köper kläder för topptur!

Explorista på topptursskidor Blizzard Sheeva 10 Karta över Haukeliseter Topptursgäng på väg uppför Emmi & Louise på väg ner från Kjelatind, skitouring Philip på lunchpaus

Glöm inte solcremen – det blir mycket reflektion från snön! Och när du ger dig ut, glöm inte att du alltid ska ha med ett första förband och se till att tejpa fötterna eller sätt på skavsårsplåster så fort du känner något! Jag får aldrig skavsår, men med uppspända pjäxor och fuktiga fötter blev det mycket skav på insidan precis över hälen – tydligen en ganska vanlig topptursskada.

Sist men inte minst – ha koll på fjällvärlden, var förberedd för allt som kan hända och om du själv är nybörjare ta gärna med dig en guide eller iaf vänner som har koll. Läs på prognoser och lavinprognoser, se till att du har bra koll på karta och kompass och gå gärna en lavinkurs så att du är förberedd innan du ger dig ut. Toppturande är roligt, men kan också snabbt bli farligt om man inte har koll på läget så se till att ha huvudet med dig och vänd om du känner att du inte har tillräckligt med kunskap eller koll på situationen.

Vi startade runt 9-10 på morgonen, traskade ett par timmar uppför och åt lunch runt toppen. Njöt av bubbel när vi tog en topp, delade med oss av choklad och njöt av varm choklad och en kaka eller två efter maten. Tog ca 5-600 höjdmeter på en dag och stannade ofta för fotopauser – perfekt för att vila benen och dricka lite!

Hoppas du gillade inlägget om Topptur för nyböjare! Toppturande blir det definitivt mer av – hello new interest!

Kille dricker Moet Chandon på topptur malin på skidor Fyra toppturstjejer tittar på vägval i bergen Perfekt pissepaus :D   Explorista med kille på topptur Tre tjejer står på huvudet på toppen av Stavsnuten

Bilderna är en mix av mina egna och från vänner (Louise Nilsson, Sara Nyman & Malin Lindström) men redigerade av mig.

Gillar du den här typen av inlägg så kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

3 comments

  1. Vad kul, och ni hade ju så fantastiskt väder också!
    Jag köpte just nya pjäxor som jag kan gå i, och min mans marker kingpin ska monteras på mina nu (han har köpt ett par Salomon shift som väger betydligt mindre pga var nyss till Norge och gick runt 15-1800 om dan så det gjorde stor skillnad). Saknas bara hudar och att komplettera offpistutrustningen. Så taggad, verkligen sugen på mer efter premiär i Riksgränsen förra året. Vill tura mer spontant och lätt-tillgängligt också… Helt klart nytt intresse jag vill föda framåt.

    1. Nice, bra att få ärva grejer! :) Men, Shift är ju en tyngre bindning än Kingpin, typ 150 g tyngre eftersom den har alpin tå? Hoppas att vi båda två får till många topptursresor nästa år!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close