Episk påsk med topptur & champagne på 1500 möh

Vi står på toppen av Kjelatind i västra Norge och njuter av solen, utsikten från 1500 möh och det faktum att vi har gått 5-600 höjdmeter på skidor för att komma hit. Varm soppa, frystorkad mat och chokladbollar smakar aldrig så bra som här – och samma sak för ett glas Moët Chandon, toppbubbel är helt klart en bra grej!

Explorista & vänner på topptur i Norge, skitouring topptur haukeliseter dynastarskidor och moët chandon topptur haukeliseter

Det är precis som det låter & ser ut – vi har haft en helt episk påskhelg! Påsken låg ju sent i år och vi var lite oroliga för snön, men för ett par veckor sedan bestämde vi oss för att sticka iväg på topptur och efter mycket letande hittade vi Haukeliseter på 1000 möh i sydvästra Norge. Jag & min sambo, tillsammans med Sarah som jag har träffat ett par gånger tidigare och hennes Henning, och sen fick vi med Louise & Malin också – ett grymt härligt gäng!

topptur explorista topptur haukeliseter sveigen middag i kvällsol på vinterbrygga Explorista på topptur, dricker Moët Chandon toppbubbel topptur haukeliseter

Onsdag kväll packade vi skidor, kites, mat och outdoorprylar i två bilar och rullade 8 timmar från Göteborg till Haukeliseter. Jag känner till det sedan tidigare eftersom vi har snowkite-camps här (det är ett sjukt bra ställe för snowkiting, ligger precis söder om Hardangervidda) och fick tips av en kollega att det också fanns fina toppturer. Och hon hade rätt, även om det kanske var lagom för just fyra dagar då de högsta topparna ligger runt 1600 möh.

Tjejerna på toppen av Stavsnuten, topptur! explorista skitouring topptur Lunchpaus topptur Stavsnuten Explorista skidåkning topptur

För mig och Philip var det första gången på topptur – och med helt ny utrustning. Jag köpte ju ett par Blizzard Sheeva 10 med Marker Kingpin 10 tech-bindning för just toppturande, och ett lavinkit med transceiver, spade och sond ett par veckor innan påsk och det var superkul att få testa laggen. Jag hade aldrig provåkt den här skidan innan och då är det ju alltid lite chansning – men med 102 mm bredd under foten, mjuk rocker fram och bak, camber och metallinlägg under mittdelen av skidan funkade de superbra i offpisten!

explorista skitouring vänner på topptur middag i kvällsol på vinterbrygga sarah äter middag på bryggan i kvällsol

Varje dag bjöd på en ny topptur – första dagen började vi sent och tog oss en bit upp på Sveigen men vände innan vi nådde toppen. Andra dagen blev det Stavsnuten, en 1600 meter hög topp som bjöd på vindstilla väder med blå himmel och strålande sol, ett lunchställe med magisk utsikt och sjukt fin slush-åkning ner!

Vi vandrade upp med stighudar under skidorna – klädda i så lite kläder som möjligt eftersom det kändes som sommarvärme bland all snö som reflekterade solen. Sport-BH, mängder av solcreme och starka solglasögon. Drack vatten, pausade för att titta på utsikten och tog en bar då och då för att hålla energinivån uppe. Snowkitingen lös dock med sin frånvaro då det inte var någon vind, men den får vi ta igen nästa år!

topptur haukeliseter vänner på topptur haukeliseter bastu med panoramautsikt över fjället

Varje kväll började med en after ski-öl i solen på bryggan med utsikt över hela sjön nedanför Haukeliseter fjellstue. Vindstilla som sagt och att ligga på bryggan och njuta av fjälluften och utsikten var magisk! Sen en dusch på det – eller badtunna i snön eller bastu med panoramautsikt – och tillbaka till bryggan för att äta middag utomhus. Två morgonar började vi dagen med hotellfrukost inne på fjällstationen – nybakat bröd, lokalproducerade råvaror och massor att välja på.

Att få spendera påsken så här – med härliga vänner, att testa ny utrustning, lära sig nya grejer och njuta av fjäll, aktiv semester och skidåkning, helt magiskt!

Bilderna är en mix av mina egna och från vänner (Louise Nilsson, Sara Nyman & Malin Lindström) men redigerade av mig.

Hur var din påsk? Klicka gärna på hjärtat eller kommentera om du gillar den här typen av inlägg!

 

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close