Träning & hälsa 2018

2018 – dags att steppa upp! Ser verkligen fram emot det kommande träningsåret och har höga målsättningar på såväl träning och kost som mental träning och lugn.

explorista crafttröja

Konditionsträning

Konditionsmässigt ska jag bli starkare än någonsin tidigare. Jag får ju bra hjälp på vägen med tanke på att jag blev utvald till Challenge21k och får en löpcoach som ska hjälpa mig fram till att springa en halvmara i april. Mitt längsta löppass innan är en mil (alltså, jag har aldrig gillat löpning) så det här blir en riktigt bra utmaning med ett riktigt bra mål.

Jag ser fram emot att bli starkare i löpningen, att kunna orka längre löppass, snabbare löppass – men också kunna njuta av fem kilometer i lugnt tempo vilket jag inte riktigt kan idag då varje löppass blir tufft.

Morgonträning & meditation

Good morning sunshine – let’s wake up in a good way. Morgonpromenader alt. morgonyoga + meditation är på schemat framöver, jag gillar det verkligen och det innebär ju bara att man måste gå upp 30 minuter tidigare. Kanske inte varje morgon, men jag tänker försöka snitta hälften av dagarna i veckan.

20 minuter gång + 10 minuters meditation & pepp inför dagen blir en bra start, och att på kvällen ägna ett par minuter åt en ett par tankar av tacksamhet, att fundera över vad jag har gjort bra och vad jag kan göra bättre ger en bra reflektion inför nästa dag. Mycket fysisk träning behöver sin motpol i lugn, reflektion & meditation!

Styrketräning

Styrketräningen blir med benfokus.  Om jag räknar 3 löppass i veckan under första 4 månaderna blir det med ett mål att komplettera med 2 styrketräningspass. Benen behöver bygga upp styrka för att klara av löpningen – och för att fixa skidåkning, kitesurf & mountainbike utan skador & med mer glädje!

Första passet i veckan har mest benfokus, andra passet något mindre. Blir det bara 1-3 styrkepass i veckan vill jag inte köra split, utan väljer istället att träna hela kroppen på varje pass. Benövningarna får stå för halva passet, resten av övningarna blir rygg, mage, axlar och bröst. Det blir explosivitet och uthållighet.

Färdiga träningspass att köra hemma

Jag kommer också lägga upp ett gäng pass jag kan köra hemma när lusten att åka till gymmet inte finns. Jag har ju bra träningsmöjligheter med hantlar, yogamatta, pilatesboll, chinsstång, gummiband och en TRX i taket i ett av rummen och det är skönt att ha färdiga pass att ta till istället för att behöva uppfinna hjulet varje gång.

Kosten

Om kroppen ska klara av träningen behöver den bra bränsle. December har varit sockerfylld, nu är det nog med det. Bra kolhydrater, mycket protein, bra fetter & mängder av vitaminer och antioxidanter står på listan – så länka era bästa recept med bra mat i kommentarsfältet, jag behöver lite inspo!

4 comments

  1. Jag älskar löpträning, det bästa jag vet. Däremot har jag svårt att ta mig för styrketräningen så jag får ta mitt nyårslöfte där kanske….=)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close