Varför jag älskar svenska årstider

Jag älskar alla årstider. Jag älskar skiftningen, charmen och kontrasten. Att länga efter sommaren, vintern, våren och sommaren. Att njuta av dem när de väl är här och att ta vara på varje årstids personlighet. För det är då de blir som bäst!

Jag läste ett inlägg hos Ida om att springa under alla årstider och jag håller verkligen med om det hon skriver – alla årstider har sin charm, även för löpning och uteträning! Några av mina bästa löppass har varit på vintern & hösten, eller i ösregnet på sommaren.

Jag älskar årstider och det blir extra tydligt när jag bor utomlands hur mycket jag saknar dem. Jag läser ju massor av bloggar från Sverige och majoriteten av alla Instagramkonton jag följer är ju just svenska. En sak som jag märker av extra mycket är hur mycket årstiderna påverkar oss i Sverige jämfört med påverkan det har i andra länder, på ett bra sätt.

Vi njuter av de klara höstdagarna och ses ute i motionsspåren, vi myser med bak, böcker och tända ljus i oktober. Planerar skidåkning i januari, barnen åker pulka på 2 cm snö och vi får en lätt röd solbränna i första, starka vårsolen.

Vi socialiserar med grannarna under de varmaste sommardagarna och vi slåss om sista gräddfilen till midsommar. Klippstränderna utanför Göteborg är fulla med människor och glädje på sommaren, precis som skidbackarna i Sälen under sportloven.

Vem vill vara utan det här – på riktigt? För hur trötta vi än är på regniga semesterdagar, att det är folksamling på IKEA på helgen och att det är svårt att hitta en bra plats på stranden (för att inte tala om parkering!) så älskar vi nog våra årstider mer än vi vill erkänna.

För mig har alla årstider sin charm – det gäller bara att ta vara på dem och göra det bästa av dem!

eukalyptusvide motljusHöstplantering

sälen, skidåkningkörsbärsträd botaniska trädgården göteborg

 

12 comments

 1. Så är det ju verkligen. Det finns tillfällen när man är galet trött på extremt höga pollennivåer, eller stormvarningar, men det är ju definitivt något orimligt charmigt med det också…! :-D

 2. Jag gillar också årstiderna! Variation förgyller alltid och det är skönt att allt inte alltid är samma. Då finns det också något att se fram emot och längta efter :)

  1. Haha, jag också! Finns mycket jag längtar efter i Sverige, men man får passa på att njuta av det som är nu för det andra kommer ju sen ändå… :D

 3. Jag älskar också våra årstider och uppskattar varje. Dock tycker jag att den mörka perioden typ november -februari är lite för lång. Särskilt eftersom jag bor på en plats där en vit vinter inte är en självklarhet. Är det snö känns det toppen, men det händer ju inte så ofta. Jag drömmer om att spendera just den perioden på annan plats. Lite varmare och lite ljusare. :)

  1. Ja, det är lite lite mörkt under den tiden – själv försöker jag fylla den med skidresor, julmys och vinterlöpning för att göra den lite roligare. Eller tre veckor utomlands i januari-februari, sparar alltid sommarsemester till vintern istället!

 4. Jag skriver under på allt! Det är så mycket mörker (skulle gärna vilja dra ner på det) men å andra sidan – vad vi njuter av ljuset när det kommer! Jag älskar framförallt ljuset under den svenska sommaren och är så lycklig över att vi har den stora, stora fördelen! Älskar också de rejäla skiftningarna, den krispiga hösten, den kalla vintern och den spirande våren när man känner livet i sig igen.
  Det enda jag tror jag behöver är några veckor i ljus på vintern, för jag känner av mörkret mer för varje år tycker jag. I övrigt är Sverige/Norden verkligen världens bästa plats. Helt objektivt sett :P

  1. Håller helt med dig och väljer alltid att stanna i Sverige på sommaren och sedan resa typ 3 veckor på vintern istället – något att se fram emot och lite ljus!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close