Vi har köpt en ny van!

Förra veckan skrev jag det här inlägget, om olika campervans för fyra personer med plats för alla leksaker för äventyr – och många av er har säkert redan sett på Insta, men i helgen var vi och hämtade vår nya van! Vi plockade upp den i fredags och sen blev det en kort premiärtur lördag till söndag. Som jag har saknat vanlife!

Men, enough about that…vad blev det för van då? Jo, en Westfalia Columbus 600D från 2018. 6 meter lång, så L3H2, med 2.3-litersmotor på 150 hk och massor av utrymme att lasta på i garagedelen. Med två snurrsäten fram, en väldigt skön soffa bak med två bältade platser med isofix, 140 x190 nåt cm tvärbädd bak och en sjukt smidig uppfällbar säng på 110×180 cm fram.

Från sorgen när vi sålde Kit-Evan, till uppgivenhet att inte hitta någon kul motsvarighet, till förhoppningen om att det trots allt kunde gå att hitta en campervan som uppfyllde våra krav till glädjen över att hämta nya äventyrsvanen!

Så varför valde vi just den här då?

 • Fräsch, luftig, snygga neutrala färger på inredning och med campervankänsla snarare än husbilskänsla, som jag tycker att många plåtisar har.
 • Massor av garageutrymme och plats för alla våra leksaker, även om cyklarna mest troligt får vara på Thule-stället på bakdörren. Cyklar ska enligt Westfalia få plats i garageutrymmet utan framhjul på…men då får ju inget annat plats tänker jag! Om man vill kan dessutom halva sängen fällas upp, vilket gör att man kan lasta från golv till tak om det behovet uppstår.
 • Sängplatser för fyra -140-säng bak och sjukt smidig sänglösning med 110-bädd fram. För att få fram den drar man i ett handtag och fäller helt enkelt hela passagerarsoffan framåt, så är sängen bäddad och klar. Bak sover man bekvämt två vuxna, fram utan problem två barn, en vuxen eller ett barn och en vuxen, men två vuxna skulle också funka.
 • Vattenburen dieselvärme i golvet plus konvektorelement, dieseluppvärmt vatten samt kompressorkylskåp. Guld värt att slippa ha massa gasolflaskor i bilen (annat än en liten till köket), dels för att slippa strulet att fylla på gas utomlands, dels för att de tar väldigt mycket plats. Och hur skönt är det inte med golvvärme? Den går dessutom att höja extra mycket i badrummet, så att man kan torka kläder där.
 • Mycket och smart förvaring i bodelen, utan att belamra hela bilen med skåp så att den känns trång.
 • Isofix på båda platserna på soffan bak. Soffan bak går dessutom faktiskt att åka och sitta bekvämt i, den är precis lika skön som ett vanlig baksäte i en personbil, till skillnad från många husbilar och plåtisar som har 90-gradig vinkel på ryggstödet.
 • Vinterkittad med extra isolering, vatten inomhus, uppvärmd spillvattentank, termotäcken etc.
 • Byggkvalitén på Westfalia är outstanding, jämfört med många andra vans vi har tittat på. Priset följer ju efter såklart, men allt man får med smarta lösningar, campervankänsla, tysk byggkvalitet osv. känns verkligen värt det.

Än så länge har vi i princip bara hämtat den, men nu ska den inredas, fixas till och göras till vår. Lovar fler vantour-bilder framåt, men här är iaf några!

4 comments

 1. Ska bli så himla kul att se hur ni kommer piffa till vanen och göra den till er.
  Följer med nyfikenhet och glädje 🙂

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close