Vilt & vackert längs Highway 101 – Roadtrip USA & Kanada – del 4

Oregons kust är vild. Och vacker. Med spetiga klippor rakt ner i vattnet, och med stenformationer som står för sig själva ute i vattnet. Vi kör längs Highway 101, den som senare blir välkända Highway 1 nere i Kalifornien, och det är galet vackert här. Jag är glad att vi kör här på offseason, även om det säkert är väldigt fint även under sommarmånaderna. Men på något sätt gör sig naturen här nästan bättre på hösten och vintern, med stormigt väder och stora swell.

Vi lämnade Vancouver, tog ett nytt covid-test och körde över gränsen till USA. Sen fortsatte vi direkt mot Portland, där vi bestämde oss för att stanna en dag för att se stan. Portland är ju hippt, och känt för sina micro breweries and caféer med gott kaffe. Så förväntningarna var höga, men blev tyvärr inte riktigt infriade.

Själva stadskärnan var inte direkt supercharmig, väldigt utspridd som den ofta blir i amerikanska städer som är gjorda att köra bil i. Det är svårt att hitta ett ”centrum” med caféer och restauranger, med torg och smågator, med shopping och kultur. Här är det gjort för att vara bilburet, och att gå runt i centrum ör inte så skoj.

Kvarteren runt Mississippi Avenue lyfte dock upplevelsen av Portland, här var det charmigt med små butiker och uteserveringar. Tyvärr har också Portland ett väldigt stort problem med hemlöshet, och följdproblemen det för med sig med tält i varje gathörn, urinstinkande gränder och drogpåverkade människor på gatorna.

 

Att lämna Portland kändes lite som en lättnad, nu var vi äntligen på väg söderut på riktigt. Vi körde mot kusten och stannade vid en camping i en state park där vi för enkelhetens skull bestämde oss för att stå två nätter. Här fyllde vi på vattnet i bilen för första gången – hittills hade vi inte haft något färskvatten i bilen utan använt dunkar – och det underlättar väldigt mycket att kunna diska och tvätta händer under rinnande vatten.

Lite längre söderut fick vi också batterierna i bodelen utbytta till nya, de gamla var riktigt dåliga och gjorde att vi inte kunde stå utan uppkoppling utan att behöva köra generatorn en massa för att ladda batteriet. Yes, den här bilen har en extern generator man måste köra 2-4 timmar om dygnet för att ladda bobatterierna om man inte kör så långt på dagarna…

Och nu – Oregon. En lugnare känsla, trevligare människor, vackrare natur. Highway 1 har ju många hört talas om, men kusten här i Oregon är fantastisk! Oregon är alltså staten som söderut gränsar mot Kalifornien, där nästa land i Stilla havet är Japan. Vi har kört igenom massor av nationalparker, stannat och dragit efter andan på mängder av view points och sovit på magiska platser.

Solnedgångarna här är helt fantastiska, med rakt västläge och orangeröda himlar. Det är stor skillnad på ebb och flod, och det är vackert att se hur havet drar sig fram och tillbaka. Det finns många platser där vi kan ställa bilen och bo precis bredvid havet, med utsikt över stränder och solnedgångar. Dessutom – regniga och stormiga dagar gör det lite extra vackert. Naturen liksom!

När jag skriver det här smattrar regnet mot taket och jag är glad att jag fick till den där löpturen i morse. Precis bredvid havet, fast högt upp, till en fyr och tillbaka. Kuperat och vackert. Vi står precis bredvid vägen, och med stranden och klippformationerna som står mäktiga ute i vattnet rakt framför oss.

I morgon blir nog sista dagen i Oregon, för sen drar vi vidare till Kalifornien. San Fransisco, Napa Valley, Santa Monica Beach, Las Vegas, Grand Canyon, Los Angeles, San Diego, Santa Barbara…det här blir kul!

4 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close