Costa Rica – två veckor bland regnskog & stränder

Costa Rica i två veckor – folktomma stränder, ren natur, regnskogar och chokladplantage. Vulkaner, sengångare och nationalparker. Djur i mängder, en karibisk touch & härliga människor.

sengångare med unge tucanette

Våra två veckor i Costa Rica började med en dag i San José, där vi tog en walking tour på fyra timmar runt staden. Det var roligt att gå med guide och få veta historian bakom olika platser, hade man inte fått all bakgrundsinfo hade nog San José inte direkt varit något att se. Betong, ganska tråkig innerstad och inte särskilt många sevärdheter.

De flesta väljer att flyga till huvudstaden och lämna direkt, men det passade inte vårt schema och det är ändå kul att ha sett staden.

regnskog costa rica motmot i costa rica

Dagen efter hämtades vi kl 5 på morgonen för att åka till Tortuguero på östra/karibiska kusten. Sex timmars bussfärd, engagerad guide och titta-på-djur-stopp längs vägen. Tortuguero är ett fantastiskt fint ställe, ett litet samhälle mitt ute i ett stort kanalsystem i djungeln. Massor av djur & fåglar – kommer ett inlägg senare med massor av bilder härifrån så stay tuned.

solnedgång över arenal vulkan

Dag fyra hämtade vi vår hyrbil, en Suzuki Jimny-jeep för att köra upp mot vulkanerna och Arenalsjön. Poás, den första vulkanen vi tänkte besöka var avstängd på grund av vulkansk aktivitet, så vi fick snällt köra vidare. Istället blev dagens utflykt ett besök på ett familjeägt kakao-plantage, så himla kul att se hur kakaon växer (och choklad blir till!)!

grön viper-orm

I Arenalområdet gick vi på hängbroar men skippade ziplining (vilket nog förvisso hade varit häftigt men det passade inte i timingen).  Vacker regnskog, men molnregnskogen vi besökte i Monteverde var häftigare!

Här var det kallt, fuktigt och dålig sikt – men magiskt, mäktigt och galet mycket växtlighet! Vi tog också en night tour, tittade på fåglar, sengångare & ormar i bäckmörk djungel med hjälp av ficklampor och en bra guide.

motmot

molnregnskog monteverde hängbro

molnregnskog monteverde

Sedan bar det av till Nicoya-halvön – vi lämnade kylan bakom oss och körde långsamt ner till ett bränt landskap, folktomma stränder, surfvibe och dåliga grusvägar. Att 15 mil tar fyra timmar var inget att hetsa upp sig över, man får bara gilla läget och njuta av allt man ser längst vägen.

surfare på motorcykel på strandennicoya-halvön gamar torkar vingarna river crossings costa rica

Vi stannade två nätter i Tamarindo, en turistig men fin och charmig stad längs kusten. Här fanns massor av butiker, restauranger och fina ständer. Vidare körde vi sedan mot Samara, ett litet samhälle mitt på stranden där vi fick en fantastisk solnedgång.

tamarindo tamarindo band tamarindofint hotell i costa rica

Sista stoppet på Nicoya-halvön var välkända Santa Teresa – Costa Ricas surfmecka. Mysiga restauranger längs en lång gata som följer stränderna Santa Teresa, Playa Hermosa, Playa Cocal och Playa Carmen. Vad du än vill hitta i surfväg hittar du här – senaste märkeskläderna från alla surfmärken, surfbrädor i alla storlekar eller lektioner med en av alla surflärare.

solnedgång samara

surfbrädor solnedgång samara

solnedgång samara

Vi bodde på en mysig liten resort i en egen cabana, en pool i trädgården och vrålapor i träden och vi hyrde en bräda i två dagar för att testa lite surf. Är du surfare kan du nog åka hit för att stanna, men som turist och icke-surfare (nej, ingen kitesurf här!) så var tre dagar lagom.

surfer exploristajeep på strand i costa rica

utsikt över strand

Det sista vi besökte på vår resa var nationalparken Manuel Antonio – omskriven och turistig, men väldigt, väldigt vacker. Till skillnad från Nicoya-halvön var naturen här väldigt grön med prunkande regnskog.

Visst var det mycket turister i nationalparken, men det var ändå helt klart värt ett besök. Massor av djur (vi såg tre-fyra sengångare i träden) och fåglar, fina stigar och supervackra stränder. Ta med badkläder, efter någon timmes promenad i parken är det härligt med ett dopp i det varma, klara vattnet!

iguana i träd white-faced monkeys hackspett i träd

Två veckor i Costa Rica – vår resplan

Dag 0: Landade i San José
Dag 1: San José
Dag 2-3:: Tortuguero
Dag 4: Upp till El Castillo och besök på chokladplantage
Dag 5: Hanging bridges i Arenal/El Castillo, resa till Monteverde & nattutflykt i molnregnskogen
Dag 6: Utflykt till Monteverde & sen köra till Tamarindo
Dag 6-7: Tamarindo & sen till Samara
Dag 7-8: Samara & till Santa Teresa
Dag 8-11: Santa Teresa & till Manuel Antonio
Dag 12: Manuel Antonio & till San José
Dag 13: Avresa från San José

Ett vackert land med omväxlande natur (och ren natur, älsk på hur de tar hand om sitt land!), massor att se och väldigt dåliga vägar. M.a.o: räkna med att det tar tid att ta sig runt!

Två veckor i Costa Rica var lite kort, en vecka till hade vi gärna haft för att kunna ta det lite lugnare och slippa stressa runt – men man hade också lätt kunnat spendera mycket längre tid än så.

Har du varit där & vad tyckte du?

strand costa ricafågel i costa rica

11 comments

  1. Jag hade väntat på detta inlägg! ? Verkar ha varit en härlig resa i ett land jag också vill besöka nån gång.

  2. Det känns som att alla som åker till Costa Rica älskar det!!

    En annan fråga: bästa webbutiken för typ surfshorts, har du något tips?

    1. Ja, det var ett jättehärligt land! Surfshorts…vet inte riktigt? Jag gillar Hurleys killshorts som jag köpt på typ Ebay, Amazon eller nåt, annars är det nog surfbutikerna som Surfers i Varberg och såna som har.

  3. Så många fina bilder! Jag har aldrig varit där men lockas av framför allt två saker: renheten och grönskan. Poolen med all vegetation omkring ser ju helt underbar ut.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close