Tokyo – 4 dagar i organiserat kaos

Efter en vecka i Japan vet jag inte ens vart jag ska börja, men det får bli ett inlägg om Tokyo och ytterligare ett inlägg om Kyoto senare. Sammanfattningsvis – kontrastrikt, futuristiskt & galet med stora doser av ordning, lugn och effektivitet kryddat med enorm vänlighet, massor av upplevelser och väldigt egen kultur.

Om Bangkok är oorganiserat kaos är Tokyo organiserat kaos

Det är intensivt, högljutt och stressigt – men samtidigt dominerar ordning, artighet, renhet och effektivitet. Det är en otroligt häftig stad med mycket kontraster, relativt billigt och enkelt att ta sig runt med tunnelbana men också otroligt stort, så det kan ta närmre en timme att ta sig mellan olika stadsdelar. Väldigt många stora turistattraktioner är gratis att besöka, oväntat i en så pass stor stad med tacksamt för oss som reser i över fyra månader och lever på backpackingbudget.

Vi hann med att besöka shoppingmeckat Shinjuku, hippa Shibuya med mangafantasternas Harajuku, statyn av hunden Hachiko och världens mest trafikerade korsning. I elektronikbutikområdet Akihabara trängs uppklädda, sockersöta maids med pachinko-spel och i valfri arkadhall hittar man unga japaner med grym simultankapacitet och många timmar spelträning bakom sig.

Vi besökte tempel och njöt av lugnet i “gamla stan” i stadsdelen Asakusa, tittade på utsikten över staden från ett flertalet höga byggnader och häpnade över den europeiska känslan i lyxkvarteret Ginza.

Den konstgjorda ön Odaiba var absolut en av mina favoriter – ett futuristiskt området med mängder av shopping, restauranger, utsiktspunkter, en konstgjord strand (där man inte får bada…) och ett förarlöst tåg på räls uppe i luften. Vi promenerade dit via Rainbow bridge, en riktigt häftig upplevelse med vyer över havsbukten och Tokyo skyline – missa inte detta om du är i Tokyo (så här hittar du)!

Och vi testade coachsurfing!

Måste ju berätta om coachsurfing förresten, vi har för första gången testat coachsurfing. För er som inte känner till konceptet är det en site där man registrerar sig och sedan ansöker om att få bo hemma hos privatpersoner eller tvärtom, ingen kostnad för någon utan bara ett skoj kulturutbyte.

Vi hamnade hos en indisk tjej, Anuja, som hade bott i Tokyo i två år. Utöver massor av tips om Tokyo, Kyoto och Indien pratade vi om allt vanligt vardagligt, det är ett roligt sätt att lära känna nya människor och nya kulturer som jag varmt kan rekommendera. Hennes lägenhet låg i Ikebukuro, en stadsdel vi annars inte hade valt att besöka vilket var lite skoj, där vi fick bo på två futon-madrasser på golvet.

Lärdomar från Japan

  • Du får tillbaka pengar om du inte åker hela sträckan på din redan köpta tågbiljett. Var förutom i Japan händer det?
  • Det finns inga papperskorgar, inga städare – och ändå är det sjukt rent överallt, imponerande!
  • Det finns toaletter överallt, den ena mer komplicerad än den andra med olika tvättprogram, extra spolljud osv. 
  • Japaner gillar köer, och ordning, och köer. Här trängs man inte och kön från tunnelbanetåget går fint till rulltrappan upp. Ingen omkörning!
  • Effektiviteten lyser igenom överallt. Restaurangnotan får du direkt när du har beställt din mat, vill du beställa t.ex. dessert får du en ny nota. Du ringer på din servitör med en klocka och när du vill gå tar du notan och går till kassan. Snabbt, smidigt och effektivt. 
  • Att sova på tatamimatta och futonmadrass på golvet är oväntat bekvämt, även om jag längtade efter en säng sista nätterna.

travel-tokyo-1 shibuya japanskor harajuku hund i leejeans imperial palace garden tokyo ikebukero shibuya crossing imperial garden tokyo crepes harajuku crepes harajuku travel-tokyo-14 travel-tokyo-11 travel-tokyo-17 asakusa tempel tokyo nattfoto tokyo ginza tempel asakusa bönepapper

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close