Inredning, inspirationstories

Så här målar du med Kalklitir Winter Secco

15 October, 2014

Sovrummet har aldrig riktigt kommit i ordning sedan vi flyttade in i huset, så nu kändes det dags att ta tag i det. Funderat på flera färger – smutsrosa, lila, svart, grått? Hittade sedan Kalklitir i en blogg och blev förälskad, så snyggt!

Kalklitir är en kalkfärg från Island och gjord på kalk, pigment och vatten. Det finns flera olika kulörer, alla med samma matta, härliga känsla. Jag bestämde mig för grått och ville helst ha en lite mörkare ton. Efter mycket funderande blev det färgen Kalklitir Winter Secco, en mellangrå färg som drar åt det varmare, bruna hållet. Är väldigt svårt att se på färgkartorna på nätet hur det blir, så jag delar med mig av mina bilder nedan.

Jag beställde en påse (yes, den är i pulverform) och en specifik pensel för Kalklitir från Room99. Leveransen gick riktigt fort och sedan var det bara att sätta igång.

Såhär målar du med Kalklitir

Spackla och grunda

Börja som vanligt med att spackla och slipa ojämnheter och hål. Glöm inte heller att maskera lister, eluttag m.m. och täcka golvet, färgen droppar lätt. Om du spacklar så måla över ett lager med grundfärg, färgen fäster inte på spackel!

Vispa ihop färgen

Du behöver en skål eller hink och en visp. Kalklitir-färgen blandas med vatten, lite i taget, och sedan rör man ca 10-15 minuter tills pulvret är helt upplöst. Jag använde en vanlig Ikea köksskål och en köksvisp, funkade bra. Färgen blir inte lika tjock som målarfärg, utan har en ganska rinnig konsistens och slutresultatet blir matt och flammigt, fast på ett snyggt sätt.

Kalklitir målas alltid med pensel, inte med roller. Jag köpte Kalklitirs egen pensel som är 3×10 cm i naturborst och den funkade jättebra.

Måla – 2 lager och i sektioner

Ta en del av väggen, någon meter i bredd eller så, och börja måla uppifrån och ner. Färgen blir väldigt mörk när du målar, och när den torkar får den rätt färg. Winter Secco var nästan svart när den målades på, men blev ljusare sen.

Färgen stryks på två gånger för bästa resultat, se till att väggen är riktigt torr innan du stryker på andra lagret (det tar 2-6 timmar för färgen att torka). Första gången täckte den inte riktigt för mig, men efter andra strykningen blev den kanonfin!

Tänk på att eftersom du målar i sektioner, att inte lägga brytet mellan sektionerna på samma ställe vid andra och första strykningen. Då blir det tjockt med färg vid varje sektionsbryt och kan bli mörkare där. Om du tar 1 m sektioner på första strykningen, kanske du istället ska ta 85 cm vid andra strykningen, så att skarvarna hamnar på olika ställen.

Jag tror man kan styra lite över hur flammig man vill ha färgen, och det flammiga syns förmodligen mer på mörkare färger. Själv gillar jag betongkänslan och det ojämna och valde att måla så jag fick tydliga kontraster. Blev supernöjd med resultatet!

Såhär blev mitt sovrum, målat med Kalklitir Winter Secco!

Kalklitir Winter Secco

sovrum-1 Kalklitir Winter Secco Sovrum explorista.se Sovrum explorista.se Sovrum explorista.se

Sovrum explorista.se Kalklitir Winter SeccoSovrum explorista.se Sovrum explorista.se

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Edina 19 February, 2015 at 23:07

  Hej! Fin väggen blev! Är själv sugen på att ha det på väggarna i sovrummet, men är tveksam eftersom det är kalkfärg. Den har en tendens att färga av sig, så jag undrar hur denna är? Hoppas på svar!

  • Explorista
   Reply explorista 24 February, 2015 at 02:37

   Tack!
   Jag har inte märkt att den färgar av sig alls, så det är nog lungt!

 • Reply Torben Nielsen 11 May, 2016 at 07:21

  WOW några vackra bilder

 • Leave a Reply