8 tips för snygga bloggbilder – fotoskola

Favorit i repris! Ute på resande fot blir det mängder av resebilder – vissa med systemkameran och andra med min Olympus kompaktkamera eller med min actionkamera. Det är superkul att fotografera på resande fot, men det ska också bli skoj att komma hem och få ta lite andra bilder och speciellt snygga bilder bara för bloggen. Det finns massor av komplicerade tips för att få snygga bilder – och så finns det de simpla. Här hittar du 8 enkla tips för bra bloggbilder – enjoy!

Vill du lära dig mer om hur du får till bra bilder? Kolla in min fotoskola med inlägg om fotografering och bildbehandling i Lightroom eller Photoshop. Första inlägget handlar om kamerans grundinställningar

151119: Jag älskar ju att fotografera, det kan ju inte undgå någon? Och jag försöker ha med systemkameran så ofta jag kan, just för att man aldrig vet var man hittar den där perfekta bilden. En systemkamera och lite kunskap om hur den fungerar ger så mycket bättre bilder än mobilen – men det finns mycket du kan göra med en kompakt- eller mobilkamera också.

Ute i bloggosfären finns mängder av inspirerande bloggare som skriver superbra bloggar – men jag har märkt att jag lättare fastnar på en blogg med härliga bilder. Jag tänkte ge dig mina tips på hur du får snygga bloggbilder, och även om du är duktig blir du förhoppningsvis inspirerad till att fota mer.

8 tips för snygga bloggbilder

Tänk på ljuset

Bra ljus ger bra bilder. Så fort det blir mörkare blir det svårare att fotografera, särskilt om du inte har en systemkamera. Försök att använda dagsljuset så mycket du kan och även om du inte fotograferar utomhus så kan du ställa motivet vid ett fönster.

Golden hour, timmen innan solen går ner, är fantastiskt bra för att få härliga bilder. Se bara ljuset på bilden nedan!

hälsö annelie pompe

Lär dig din kamera

Oavsett om det är en kompaktkamera, mobil eller systemkamera så är det viktigt att ha koll på inställningarna. Att ha en systemkamera ger dig inte snyggare bilder om du inte vet hur du ska använda den. Men, en systemkamera ger dig mer möjligheter att själv göra inställningar som passar tillfället och motivet.

Snickerskakor, tagna med systemkamera och kort skärpedjup.

snickerskaka

Glöm inte bakgrunden

Är bakgrunden rörig är det svårt för betraktaren att fokusera på motivet. Särskilj motivet! Ställ det du ska fotografera mot en , en lugn bakgrund utan massa distraktioner – kanske mot en bakgrund av en annan färgen eller se till att få en suddig bakgrund eller något annat så att ögat lättare hamnar på motivet.

Den mörka bakgrunden lyfter fram motivet och färgerna kontrasterar bra. Fotograferat i dagsljuset vid ett fönster.

hamburgare

Skippa den inbyggda blixten

Bilder tagna med den inbyggda blixten i kameran eller mobilen blir sällan bra. Skippa den, försök hitta bättre ljus eller kanske mörkret kan ge en häftig effekt?

Tappa inte bort bildbehandlingen

Många tror att man är klar när man har tryckt på avtryckaren, och visst kan man vara det. Men vill du få lite bättre bilder, glöm inte bildbehandlingen – den gör väldigt mycket. Och glöm inte att lagom ofta är bäst – maxa inte med mättnad, kontrast och filter, då ser det oftast bara fejk ut. På Moderskeppet hittar du mängder av bra tips för bildbehandling! Själv använder jag Adobe Lightroom.

Surfare, fotograferade på stranden här i Barcelona. Kvällsljuset och färgerna lyfts fram bättre i bildbehandlingen.

kitesurfers

Välj rätt perspektiv

Blir det bäst uppifrån, nedifrån eller från sidan? Det är oftast värt att stanna någon minut längre eller ta en liten omväg för att få en bra bild. Och lägg inte motivet mitt i bilden, ofta blir det en intressantare bild om du placerar motivet uppe eller nere, åt höger eller vänster. Ofta placerar man motivet så att det tittar eller går in i bild, inte ut ur bild, vilket också kan vara bra att tänka på.

Isklättring på vinterweekend i Kebnekaises fjällstation. Nerifrån blir klättrare oftast bara en rumpa, ovanifrån en betydligt bättre bild.

isklättring

Våga använda de manuella inställningarna

Att använda de manuella inställningarna ger dig större möjligheter att påverka din bild och få den precis som du vill. Testa, det kan inte bli mer än fel och då har du säkert lärt dig något.

I nästa fotoskola-inlägg tänkte jag berätta lite mer om de manuella inställningarna på kameran, häng med! Vad vill du lära dig mer om?

24 comments

 1. Jag köpte en systemkamera för ett par år sedan men har aldrig orkat lära mig den. Därför blir det tyvärr fortfarande mobilbilder. Älskar fina bilder och önskar att jag tog mig tiden…. Nu blev jag lite pepp att börja leka lite med den! Tack för inspo och bra råd!

  1. Kul att kunna inspirera! Det är roligt, men är en liten tröskel att komma över. I nästa inlägg skriver jag om kamerainställningar, kanske kan hjälpa lite?

 2. jag vill se hur du bildbehandlar!! tycker man alltid alltid lär sig av andra och får lite ny inspo när man ser hur andra gör. jag har tänkt att göra en sådant inlägg jag med men har inte kommit till skott. vore kul om vi var ett gäng som gjorde en sådan typ av inlägg och länkade till varandra – för grejen med redigering (precis som fotografering) är ju att man alla har olika stilar!

  1. Jag gillar Saras idé om bildbehandling! Det är verkligen kul att se hur andra gör. En del kanske använder ett reglage mycket mer än en annan eller kanske helt har hoppat över ens eget favoritsteg i redigeringen. Det gör att man kan se med lite andra ögon :)

   I övrigt håller jag verkligen med dig på dina punkter! Speciellt ljus och bakgrund, så viktigt och något jag började tänka på bara för knappt ett år sedan. Att fota på kvällen eller någonting rakt upp och ner på diskbänken blir rätt trist. Men i dagsljus med en annan vinkel blir bilden något helt annat :)

   1. Kul, ja, jag tycker också den idén är jättebra! Har tänkt ta med det i min lilla fotoskola, men kul om vi är fler som kan göra ett större grepp runt det och länka varandra så vi kan lära oss ännu mer! Alltid nyfiken på hur andra gör!

 3. Åh, va rolig läsning! Jag har aldrig riktigt tagit mig tid att lära mig min kamera, alla inställningar och så vidare. Läst guider osv, men det kanske bara är att prova, prova och prova. Som med allt annat antar jag. Du, fick mig i alla fall väldigt sugen på att fota mera!

  1. Ja, man lär ju sig ju mer man fotograferar – men det är ju bra med någon koll på grundinställningarna också. Kommer ett sånt inlägg i nästa vecka – basicinställningar på kameran så kolla in det!

 4. Vilket bra sammanfattande inlägg! Jag hakar på Saras idé om bildbehandling, det är jättekul att lära av andra och utveckla sin egen stil.

  En grej jag också tycker är superviktig är att titta på massor av bilder – det tränar ögat för när en själv ska fotografera. Jag följer massor av fotografer på insta och brukar surfa runt på både proffs och amatörbilder – det är väldigt lärorikt!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close