Bildbehandling i Lightroom – del 3: Landskap

22 december och dags för sista inlägget i bildbehandlingsserien i fotoskolan, redigering av landskapsbilder.

Jag plåtar sällan landskapsbilder till vardags hemma i Sverige, men jag älskar att resa i fina länder med vacker natur där jag plåtar en massa. Till det här inlägget har jag har valt en bild på mig & motorcykel från fantastiska Patagonien. Vill du se fler bilder från vår 450 mil långa motorcykelresa genom Patagonien så kolla in här, där finns massor av härliga landskapsbilder!

Vi kör ju den här bildbehandlingsserien ihop, så missa inte att kolla in Jessicas och Saras inlägg!

Mina tankar runt fotografering och bildbehandling

Min generella tanke vad gäller fotografering och bildbehandling är att skapa bilden i kameran. Visst kan vi göra mycket med Lightroom, bildbehandling och filter – men utan bra motiv, bra ljus och och genomtänkt komponering blir bilden ändå inte bra. Jag använder Lightroom för att förstärka bilden och känslan som redan finns, inte för att skapa en annan.

Lightroom är den sista touchen på en bild och mycket kan fakeas – men ofta ser det just fake ut. Ett fint ljus kan förstärkas, men inte skapas i Lightroom, en dålig komponering kan beskäras något men aldrig göras om och skärpa & skärpedjup går inte att sätta i efterhand på ett snyggt sätt.

Ibland kan det naturligtvis vara roligt att lägga på speciella framkallningar (filter), men då vill jag att det är tydligt att det är ett “filter” på bilden. Annars utgår jag alltid från att skapa bilden i kameran och sedan förstärka i Lightroom. Kolla in mina andra inlägg i fotoskolan för att lära dig kamerainställningar, nattfotografering m.m.

Börja från rätt håll – lär dig din kamera och lär dig fotografera så blir bildbehandlingen så mycket enklare och roligare sen! 

Jag fotograferar med Nikon D610 i RAW och gör all redigering i Lightroom, men tipsen fungerar nästan lika bra i Photoshop Camera Raw. Bilden i det här inlägget är dock tagen med min förra kamera, en Nikon D5100. I första bildbehandlingsinlägget för sportfoto skriver jag mer om Lightroom & RAW och länkar till en bra site där du lär dig grunderna i Lightroom. Där hittar du också bra snabbkommandon för Lightroom som gör arbetet mycket smidigare. Bildbehandling för porträtt hittar du här.

Lightroom: Redigering av landskap

före- och efterbild

Före till vänster och efter till höger. Se bilderna i större format i slutet av inlägget.

Observera att texten hela tiden beskriven bilden under!

Men, nu kör vi igång! På den här bilden börjar jag med att räta upp horisonten. Sneda bilder kan vara häftiga, men när man ser en tydlig horisont blir det oftast bara rörigt med en sned horisont. Jag tycker inte att bilden behöver beskäras, annars skulle jag gjort det nu också.

landskapsbilder redigering lightroom

Som vanligt fortsätter jag med att lägga på Tone Curve (tonkurva) medium så att jag ökar kontrasten på bilden. Nu blir bilden ännu mörkare, men det löser vi i nästa steg.

landskapsbilder redigering lightroom

Eftersom hela bilden är alldeles för mörk ökar jag Exposure (exponering). Jag sänker Highlights (högdagrar) för att få fram den molniga himlen, ljusar upp Shadows (skuggor) som mestadels påverkar mig och hojen, lägger på Blacks (svärta) och lite Clarity (klarhet).

Jag gillar ju högkonstrastbilder och skapar dem ofta genom att ljusa upp Shadows och istället lägga på mer Blacks som förstärker de redan svarta partierna i bilden. Akta dig för att använda för mycket Clarity (som ökar kantskärpan mellan kontraster), det gör att bilden “poppar” fint, men ser oftast bara onaturligt ut om det är för mycket.

landskapsbilder redigering lightroom

Nu börjar det likna något men bilden är fortfarande ganska grådassig. Jag flyttar mig till fliken HSL / Color / B & W som heter (NML / Färg / Gråskala) i svenska versionen. Här ökar jag Saturation (mättnad) för vissa färger och får lite mer sting i bilden.

landskapsbilder redigering lightroom

Jag sänker Luminance (ljus) för de blå och gröna färgerna, det får bergen att komma fram mer och ger en mer rättvis bild.

Kameran fångar ju inte det som ögat fångar vilket gör att platser vi upplever som superfina kan vara grådassiga och trista när man tittar på foton av dem (speciellt om man fotograferar i RAW). Därför använder jag Lightroom för att plocka fram detta i bilderna igen.

landskapsbilder redigering lightroom

Som en sista touch går jag in i Adjustment brush (justeringspensel) och lägger lite extra Clarity på mig och motorcykeln och träden i förgrunden (se röd markering). Innan jag lämnar verktyget mörkar jag ner skuggorna bakom mig, till höger på bilden, för att styra ögat åt samma riktning som jag som förare tittar åt i bilden.

landskapsbilder justeringspensel lightroom

Jag tar en sista titt, ökar på Vibrance (lyster) för jag tycker att bilden såg lite grå ut och ökar upp Whites (vita) något. Sedan exporterar jag ut via Lightroom där jag väljer JPEG, SRGB, Quality 85-100, Resolution 94, Sharpen for Screen: Standard.

landskapsbilder redigering lightroom

Efter bildbehandling i Lightroom

landskapsbilder redigering lightroom efterbild

Före bildbehandling i Lightroom, RAW direkt ur kameran (Nikon D5100 med Sigma 10-20 f3.5)

landskapsbilder redigering lightroom förebild

Hur bildbehandlar du?

Det vore så roligt att se hur du bildbehandlar! Visa dina bästa tips för bildbehandling, det spelar ingen roll om du använder Lightroom, Photoshop eller något annat program. Kommentera mitt inlägg med en länk, så gör vi en länklista till alla era tips på bildbehandling.

En hel bildbehandlingsbank helt enkelt – hänger du med?

Fler inlägg i fotoskolan hittar du nedan;

5 comments

  1. Grym bild och återigen jättekul att se hur du jobbar med bilderna! Har lärt mig massor av nya tips av er alla tre och är riktigt sugen på julfotograferandet :D

    Tack för denna serie!

  2. Hej!
    Jag har verkligen gillat din fotoskola! Riktigt grym! Hoppas på fler sådana inlägg! Jag skulle uppskatta ett inlägg över ditt ”workflow” i lightroom. Hur använder du mappar, nyckelord, samlingar och annan metadata för att lätt hitta dina bilder? Hur ser din mappstruktur ut samt filnamnen på dina bilder för att undvika dubblettnamn?
    Ha en grym dag!
    Linn

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close