Bikeparks i Sverige

Klart jag måste skriva om bike parks i Sverige! Vår semester med vanen blev ju som bekant, och som för oss flesta, i Sverige i sommar. Vanlife, vandring och mountinbiking stod på agendan, och visst blev det så – men också en himla massa downhill efter att ha 1) blivit hooked på downhill i Åre och 2) köpt en ny enduro-mountainbike för att kunna cykla ännu mer utförs. Här är de bikeparks vi besökte – och vad jag som relativt ny cyklist tyckte om dem!

Åre bike park

Åre var den första bike parken vi testade, och där halkade vi mest in på ett bananskal då vi hade vägarna förbi efter vår vandring av Jämtlandstriangeln. Vi fick tag på hyrcyklar först kl 11 på dagen, så det blev en halvdag i backen. Åre bjuder på galet fin cykling med moderna liftar, stort system och downhilleder som passar alla – i kombination med att Åre i sig har massor av annat att erbjuda när det kommer till lunchalternativ, kvällsrestauranger och shopping.

Åre downhill

Åre downhill

Åre downhill

Vi började med den gröna leden Serpentinen, perfekt uppvärmning när man aldrig har kört downhill förut – snäll och ganska lång led med små, doserade kurvor. Efter det fortsatte vi med blå och röda leder – där maskinbyggda Cobra och Shimano helt klart blev favoriter, snälla nog för oss som var nya och tuffa nog att kunna köra riktigt fort med doserade kurvor, hopp och träbyggen.

Cykeluthyrning finns på flera ställen i Åre by varifrån du lätt cyklar till liften, och VM8an tar fyra cyklister upp samtidigt med cykelfästen bakpå liften. Här hade vi lätt kunnat spendera flera dagar!

Här hittar du mer info om Åre bike park!

Tänndalen fjällcykelpark

Tänndalen bike park är fin, men liten. Här hittar du fin fjällcykling uppe på högfjället direkt ovanför liften och ett par downhilleder i rött och blått. Blå Fjällflyt ihop med Drömskogen är en lättkörd, men rolig led och röda Downdays är rolig för dig som kan tänka dig lite stök, hopp och drop.

Här finns cykeluthyrning på plats nere vid liften och restaurang för lunch eller fika. Stundtals lite längre liftköer, och eftersom liften endast tar två sidohängda cyklar tar det en stund när köerna blir lite längre. Tänndalen var enda bikeparken vi var i som inte krävde full-face-hjälm.

Tänndalen bike park downhill

Efter en dag var vi ganska nöjda här då vi mest körde downhillederna och inte så mycket uppe på fjället, men för dig som gillar stigcykling finns det fina leder mot Bruksvallarna och uppe på högfjället.

Här hittar du mer info om Tänndalen Fjällcykelpark!

Järvsö bike park

Järvsö Bergcykelpark (nix, kommer aldrig gilla det namnet!) är välkänt när det kommer till downhill, vilket också märktes på nivån på de som var här. Vi kom hit en helg och det var smockfullt av cyklister i alla åldrar, troligtvis gör närheten till Stockholm en hel del. Järvsö har en lift, men väl anpassad för downhill med fyra cyklar per lift som hängs bakpå liften.

Här finns leder för alla – men jag skulle säga att du har roligare i Järvsö om du är lite mer avancerad åkare. Svårigheten på blåa och gröna leder var relativt hög, och de röda lederna var så pass knixiga att jag inte kunde köra igenom utan att behöva ta sidospår för att slippa hoppa gaps eller stenkistor. Dock – vi hittade en riktigt bra vän i blå leden Barbro som är galet rolig med fina hopp, bra flow och fina doserade kurvor. Vi var två dagar i Järvsö och körde nog Barbro 70% av tiden!

Jag uppfattde spåren i Järvsö som mer uppkörda än spåren i både Åre, Tänndalen, Vallåsen och Lofsdalen, men mycket uppkörd småsten och slag vid inbromsningssträckor. Här finns också cykeluthyrning, men personalen får inga 5 stjärnor av mig. Restaurangen som serverar fika och lunch precis nedanför liften var dock väldigt bra!

Här hittar du mer info om Järvsö bike park!

Lofsdalen Bike park

Lofsdalen bike park är liten – men lederna är roliga, liftpersonalen trevlig och stället är fint. Vi hade en superrolig dag i de blåa och röda lederna – framförallt så vann Skogsleden mitt hjärta med sin långa slinga, höga fart, roliga hopp och wall rides! Det var inga köer när vi var här, liftpersonalen var alltid väldigt trevlig – enda nackdelen är att de endast tar två sidohängda cyklar på varannan/var tredje lift så även om det inte är köer så blir det lite väntan.

Lofsdalen bike park

Lofsdalen bike park

Lofsdalen bike park

Cykeluthyrning finns på plats, liksom en restaurang för lunch. Hade önskat ytterligare någon plats att tvätta av hojen på i efterhand – en eller två tvättplatser är lite för lite. Som nya/medelgoda åkare så hade vi riktigt kul här, det märks att stället var anpassat för just vår nivå. Vi spenderade en dag i parken, men hade säkert haft att göra ytterligare en dag i de blå och röda lederna. För dig som gillar stigcykling finns också flera XC-leder på fjället.

Här hittar du mer info om Lofsdalen bike park!

Vallåsen Bike park

Vallåsen bike park – den enda sydliga bike parken som vi testade. Vallåsen ligger utanför Laholm/Halmstad, så relativt nära från både Göteborg, Jönköping och Skåne. Här finns massor av leder i olika svårighetsgrad, men som vanligt fastnade vi mest för de blå och enklare röda. Blå Spruffs och röda Ola Ola blev våra favoriter, men även gröna V-line är en flowig skön led med roliga hopp och kurvor.

Här kan du hitta mer avancerad åkning än i t.ex. Lofsdalen – det finns många röda och några svarta leder som säkerligen ger utmaningar för de flesta cyklister.

Vallåsen bike park

Vallåsen vanlife

Cykeluthyrning finns nere vid liften, liksom en kiosk för enklare lunch och fika. Liftköerna var obefintliga, trots att liften inte är supersnabb och den endast tar två sidohängda cyklar (hängande i sadeln) på varannan lift. Vi spenderade en dag här – men kommer säkerligen åka tillbaka!

Här kan du läsa mer om Vallåsen bike park!

Så – fem bikeparks på ett par veckor, inte helt dåligt gjort va? De vi inte hann med på den här semestern var Gesunda och Idre, men det får helt enkelt bli en annan gång. Har du testat någon bikepark, och vilken är i så fall din favorit?

Så, det var en sammanfattning av bikeparks i Sverige! Kommentera gärna nedan eller klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg!

4 comments

  1. Hej Emmi, vilken fin recension av Lofsdalen! Superkul att höra att du är nöjd – vi tar med oss feedbacken ang fler tvättmöjligheter. Varmt välkommen tillbaka till oss nästa år!

  2. Kul läsning.
    Bike Parks att rekommendera om ni kuskar runt i Sverige även kommande sommar är Flottsbro utanför Sthlm, Sälen Bike Park i Lindvallen samt Isaberg Mountain Resort strax söder om Jönköping.
    Klockrena ställen om man gillar utförsåkning på cykel.

    1. Tack för tipsen! Isaberg har jag cyklat leder på vid ett par tillfällen, men sugen på att testa deras downhill också. De andra får kollas in när vi har vägarna förbi!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close