Börja cykla downhill i bikeparks 2023 – så här gör du & så funkar det

Är du också nyfiken på att cykla downhill och testa lite bikeparks i sommar? Första gången jag cyklade downhill var i Åre sommaren 2020, och sen blev jag fast. Sedan dess har jag testat många bikeparks i Sverige, och cyklat i många bikeparks i Europa. Här är några saker jag funderade på i början, hoppas det kan hjälpa dig att komma igång om du vill börja cykla downhill i bikeparks under 2023!

Val di Fassa bike park

Börja cykla downhill – mina bästa tips!

Urustning för att cykla downhill i bikeparks

Cykel

Först och främst behöver du en mountainbike som är gjord för att åka nerför på, en trail, enduro eller downhillcykel med lite längre slag (fjädring). Har du inte en sån, så hyr en på plats, det finns uthyrare i alla bikeparks. Du kommer ha mycket roligare om du har rätt cykel!

Skydd

Förutom cykeln behöver du kroppsskydd med skydd för rygg, bröst, armbågar och gärna axlar. Själv kör jag med bröst/ryggskydd från POC och separata armbågsskydd. Dessutom vill du ha handskar, rejäla knäskydd och en full-face-hjälm, d.v.s. en hjälm som har skärm och käkskydd och inte bara en helt öppen cykelhjälm.

Goggles är också att rekommendera, så att man slipper damm, sten och grenar i ögonen. Tänk på att inte köpa för mörka googles, lederna går ofta i skuggan inne i skogen och det är skön att se bra. Låter det dyrt? Allt finns att hyra!

Downhill bikepark utrustning

Kläder

Cykla kan du göra i princip i vilka kläder som helst, särskilt om du bara vill testa på ett par dagar, men som med alla andra sporter finns det speciella kläder även för downhill. Baggy shorts eller långbyxor med plats för knäskydd, loose-fit jerseys i svett-transporterande material som passar antingen under eller över skydden.

Oftast cyklar man på flats, platta pedaler med små piggar på, istället för SPD, så ett par rejäla skor är att rekommendera. Downhillskor har helt platt sula under, för att få bästa fäste mot pedalerna, och det är mycket skor av märket FiveTen på folks fötter i backen!

Vätskeryggsäck, multitool och en extra (regn)jacka är alltid bra att ha med sig!

Så funkar det att åka lift

Hur åker man lift med cykel egentligen – och hur kommer man av? Det finns olika lösningar för olika liftar, allt ifrån att du hänger cykeln i framhjulet bakom sittliften till att den bara hänger löst med en krok under sadeln vid sidan om sittliften.

I Europa är det mycket gondollifter där du tar in cykeln i gondolen. Men oavsett, det löser sig när du väl är där! Det finns alltid liftpersonal att ta hjälp av, och när du står i liftkön så kolla hur alla andra gör.

Lift med cykel i Alperna

Så här cyklar du downhill – saker att tänka på

Ok, så du är uppe med liften, dags att åka ner! Backarna är graderade från grön-blå-röd-svart precis som skidpisterna, där grön är enklast. Är du ny på downhill, börja med en grön och värm upp kroppen. Om du har dropper post/sadel som går att sänka, så sänk sadeln till botten.

Du står upp hela tiden, så börja med att hitta en centrerad, avslappnad position på cykeln med fötterna/pedalerna parallellt, en fram och en bak. Fötterna ska ha med hålfoten mitt på pedalen, lägg ett finger på varje broms och försök slappna av i händerna och inte krampa runt styret.

Val di Fassa bike park

Titta långt fram, bromsa innan kurvor och hopp och kör inte för fort – börja lugnt och öka farten långsamt. Om du vill stanna; se till att ingen ligger precis bakom dig, ropa att du tänker stanna och se till att stanna på en bra plats, väl vid sidan om leden där folk ser dig.

I många bikeparks finns nybörjarguidning för de som vill komma igång, och du kan utvecklas massor med guide även om du är mer van att cykla.

Downhill Åre tjej hoppar

Här hittar du ett gäng bikeparks i Sverige att komma igång med cyklingen på. Lycka till och ha det superskoj!

Gillar du inlägget så klicka gärna på hjärtat eller kommentera nedan!

 

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close