Caminito del Rey – ett besök på världens farligaste gångväg

Att gå Caminito del Rey – en gångväg av trä 100 meter upp på en bergsvägg – är något man måste göra minst en gång i livet!

caminito del rey gallerbro över flod

Caminito del Rey eller Camino del Rey är ett måste att besöka om man är i närheten av Malaga. Den gamla vägen, kallad “världens farligaste gångväg” byggdes på 1920-talet för att arbetare och material skulle kunna ta sig till vattenverken uppe bland bergen i El Chorro.

Gångvägen som var byggd av stål och betong i 45 graders riktning mot bergsväggen har med tiden vittrat bort – den knappt metersbreda gångvägen hade stora hål genom vilka man såg floden 100 meter nedanför och det fanns inga räcken att hålla sig i. Mellan 1999-2000 krävde vägen fem dödsoffer och därefter stängdes den ner av spanska myndigheter.

Nu är gångvägen restaurerad och när vi fick reda på att den ligger så pass nära (2 timmar med bil…) från Tarifa var det klart att vi måste åka dit! Så det gjorde vi – för att väl framme få reda på att den var stängd p.g.a. för stark vind. Bara att vända och komma tillbaka en annan dag, ibland är det bara att gilla läget. När vi kom tillbaka en annan dag hade vi sol, vindstilla och 35 grader. Promenaden öppen, biljetterna betalda och det var bara att gå.

Totalt är leden 7,7 km där man går genom vacker natur bredvid en turkos flod och i skuggan av träd och klippväggar. De häftigast sträckorna är de 2-3 km långa gångvägarna där man går 100 meter upp på bergsväggen på en ca 2 meter bred gångväg av träribbor. Så vackert, häftigt och svindlande på en gång!

Den gamla vägen syns på flera ställen under den nya och hur häftigt det än hade varit att gå på den gamla så är ett besök på den nya minst lika fascinerande och betydligt säkrare. Absolut ett måste för dig som gillar trekking, vackra vyer och inte är alltför höjdrädd!

explorista berg utsikt bergsvandring spanien gammal och ny caminito del rey spanish ibex caminito del rey vandring på berg över turkos sjö världens farligaste gångväg caminito del rey gammal bro bro camino del rey tåg i berg spanien utsikt vandring spanien caminito del rey

Kort info om Caminito del Rey – hitta dit, parkera, köpa biljetter

Officiella sidan är http://www.caminitodelrey.info/ där du också köper biljetter. Biljetterna kostar 10 EUR eller 11,55 EUR inkl. busstransport tillbaka till starten (pris 2016), bussarna går ungefär en gång i halvtimmen och vid slutet av gångvägen finns toaletter och vid busshållplatsen finns en kiosk. Det finns inga toaletter längs med leden.

Det tar ungefär två timmar att gå, även om det på sidan står 3-4 timmar. Vi gick i normal takt, fotograferade en del och stannade 10 min för fika och för oss tog det 1,45 min.

Det bästa är att köra till norra entrén vid restaurangen El Kiosko och sedan ta bussen tillbaka dit när du har gått färdigt leden (det är inte en cirkulär led). Söker du Caminito del Rey på Google Maps hamnar du vid södra ingången där du kommer avsluta vandringen, så sök på El Kiosko istället.

Det finns gratis parkering utmed vägen, eller betalparkering för 2 EUR. Från bilvägen är det 1,5 km att gå till början av Caminiton delvis genom en tunnel, eller drygt 2 km från El Kiosko.

Och för dig som vill – kolla YouTubefilmen från gamla leden!

5 comments

  1. Kul, nu har jag läst också, var för trött i går kväll efter 6 timmars bilkörning från Umeå till Gävle. Superfina bilder! Ser att vi fotat på ganska samma ställen…
    En helt otrolig tur som absolut är ett måste.
    Kolla gärna på mitt inläg också om du vill, vi gjorde en GoPro film också.
    http://4000mil.se/index.php/caminito-del-rey/

  2. Så fint alltså! Tittade på klippet från den gamla vägen och usch alltså – där skulle jag alltså gått, men nu såg det ju mycket bättre ut :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close