Äventyr i Chamonix

chamonix-1

Nu när jag befinner mig i Alperna tänkte jag att jag skulle visa er lite bilder från somriga Alperna, närmre bestämt från en resa jag gjorde 2013 till Chamonix – och hos Anna kan du se hennes bilder från samma resa! Vi, ihop med ett helt gäng sköna människor till var nämligen iväg på 14 dagars äventyr med målet att bestiga Mont Blanc, en plan som tyvärr fick skrinläggas redan innan resan då vår ukrainske bergsguide inte fick visum till Frankrike… 

Men trots ändring av plan blev det en superhärlig resa!

Chamonix är en fantastisk ort på sommaren, med möjlighet till hur mycket äventyr som helst – lugna som adrenalinfyllda. Vi flög till Geneve och tog minibustransfer därifrån, det tar bara 1,5 h till Chamonix och var väldigt smidigt.

Bodde gjorde vi på en skön camping, en camping som näst intill bara huserade klättrare och andra äventyrliga människor – grym plats att bo på! Själv lyxade jag ensam i mitt trepersonerstält med extra stor absid (Hilleberg Nallo 3GT), med gott om plats för alla prylar – andra delade tält, bodde i tarp, stora familjtält och små fjälltält. Vi bodde som i ett litet basecamp, kul och härligt att hänga med massor av sköna människor och med skön stämning.

chamonix-2chamonix-3chamonix-4chamonix-5

Vi tog linbanorna upp i bergen och vandrade en massa, det är galet vackert med alla höga bergen runtikring. Även om det inte blev någon Mont Blanc-bestigning vandrade vi upp till första bergshyttan på vägen upp till Mont Blanc, Tete Rousse på 3167 m där vi campade, jag, Anna och en kompis till i ett tält mitt på glaciären och resten av gänget i tält runtikring oss. Några av oss med mer alpinerfarenhet gjorde ett försök mot toppen men fick vända på grund av för starka vindar.

Kabinbanan med världsrekordet i vertikal stigning (från 1035m till 3842 möh), Aiguille du Midi var ett häftigt besök – varmt och skönt nere i dalen men blåsigt och kallt längst upp och det var skönt att gå in i caféet och ta en fika medan vi nöjt av utsikten. Klättring är ju också något som är grymt bra i Chamonix och vi sportklättrade en del i bl.a. Les Gaillands.

En dag hyrde vi häst och red ett par timmar i bergen, som hästtjej älskar jag att uppleva naturen från hästryggen! Detta var innan jag cyklade mountainbike, men det är också något som alldeles säkert är galet roligt att göra. Eller varför inte testa paragliding?

Resan avslutades med ett par dagar i Geneve, varför inte passa på när vi ändå skulle flyga hem därifrån. Jättefin stad, superfint väder och härligt att bada i Genevesjöns kristallklara vatten som avslutning.

chamonix-1-1 chamonix-1-2 chamonix-6 chamonix-8 chamonix-7 chamonix-1-3 chamonix-1-4 chamonix-10 chamonix-11 chamonix-1-5chamonix-1-6chamonix-12 chamonix-13 chamonix-14 chamonix-16 chamonix-15 chamonix-17chamonix-18chamonix-21 chamonix-20 chamonix-19 chamonix-22 chamonix-23 chamonix-24 chamonix-25 chamonix-26 chamonix-27 chamonix-28 chamonix-30 chamonix-29

20 comments

  1. Vilka otroliga bilder! Vilket äventyr. Det här inlägget gav massor av inspiration och bergslängtan även om jag helst undviker klättring, linbanor allt för höga toppar ;-)

  2. Aiguille du Midi är så jädra magiskt! Vi var uppe där förra hösten och hade en riktigt fin dag med klarblå himmel och med folk på väg upp till Mt Blanc-toppen. Där och då bestämde i alla fall jag mig, helt utan bergsklättringsvana, att Mont Blanc ska besegras inom några år. Den planen står jag dessutom fast vid, trots att hybrisen hunnit lägga sig både en och två gånger.

    Fint inlägg. Mycket fint. Och det spär på det där med toppbestigning ytterligare!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close