En weekend i Thessaloniki

Efter många funderingar på var vi skulle åka i höst landade vi i att ta en weekend till Thessaloniki – vilket visade sig vara ett riktigt bra val! Thessaloniki har blivit ett hett weekend-resmål, och jag förstår varför: massor av kultur, härliga uteserveringar, lång strandpromenad, trevliga människor och känslan av en riktigt levande stadskärna.

thessaloniki mysig gata thessaloniki utgrävningar historia man och hund på scooter båt

Vi flög direktflyg med det blågula lågprisbolaget från Göteborg och landade sent torsdag kväll. Det var enkelt att ta sig in från flygplatsen, vi tog nattbussen som gick en gång i halvtimmen och betalade 2 EUR med kontanter i en maskin direkt på bussen. Google maps är bra, det är inte helt enkelt att förstå det grekiska alfabetet och att kunna följa pricken på kartan är smidigt.

Hem flög vi Turkish Airlines via Istanbul till Göteborg, väldigt bra service och flyg med både mat & in-flight entertainment ombord även om flighten från Istanbul endast var 3,5 h.

restaurang  thessaloniki grekisk man utgrävningar thessaloniki man och pojke mattförsäljare greklandlöv

Massor av sevärdheter, utgrävningar och grekisk kultur – blandat med bra shopping, god souvlaki och spektakulära vyer om man orkar ta promenaden upp till stadsdelen Ana Poli. Thessaloniki var en smidig stad att ta sig runt i, vi gick överallt och det var enkelt att hitta.

Fanns massor av mysiga gågator och torg med restauranger, perfekt för att vila föttera och ta en drink. Kanske hade vi sett framför oss lite mer genuin grekisk mat (what’s up with pommes till allt?!) men som kompensation hittade vi ett fantastiskt litet café som var väl värt ett besök. Troligtvis letade vi lite för lite, och framförallt inser jag nu i efterhand att jag borde ha tittat in här för lite restaurangtips i Thessaloniki innan vi åkte!

Vi gav upp jakten på grekmat och testade istället en lokal hamburgerjoint som visade sig vara riktigt bra, Brothers in law. Därefter landade vi på ett supermysigt drinkställe vid namn Local, en mysig uteservering på ett litet hörn en bit bort från centrum som säkerligen också serverade väldigt bra mat om vi inte hade varit mätta och belåtna efter hamburgarna.

man med ballongerthessaloniki

bit bazaar

grekisk man

kyrka

Vi besökte ett grekiskt stridsfartyg, undersökte gamla fästningar och njöt av 23 grader och sol längs strandpromenaden. Det var inte alls mycket turister, och de få vi såg hängde runt den lilla parken och strandpromenaden vid Vita tornet.

Två dagar i stan var ganska lagom, men att kombinera ett ett par dagars stadshäng med att hyra en bil och ta en roadtrip till Meteora är perfekt och precis det vi gjorde, men Meteora kräver helt klart ett eget inlägg så stay tuned ett par dagar!

sugar angel fika thessaloniki ljus vita tornet i thessaloniki souvlaki grekisk man

4 comments

  1. Vilka härliga bilder, du har verkligen fångat känslan. Fint att ni blev nöjda, låter som en bra kombo för en weekend. (Skrattade när jag läste “blå-gula” – vissa grejer nämner man inte vid namn… Haha!)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close