Magiska bilder från klostren i Meteora

Har ni hört talas om Meteora? Det grekiska bergspartiet där det har funnits 24 kloster, nu 6 aktiva – byggda bokstavligt talat längst upp på bergstopparna? Det hade inte jag, men av någon anledning sprang jag på det när jag letade fakta om Thessaloniki och det är klart att vi var tvungna att kombinera vår Thessaloniki-weekend med en roadtrip hit!

kloster på bergstopp meteora kloster i meteora i solnedgång

Klostren i Meteora är ett UNESCO-världsarv som har fascinerat många i århundraden. Idag är det sex aktiva kloster kvar, och de är alla öppna på besök där de ligger längst upp på topparna av sandstensklipporna.

Hur tar man sig till Meteora?

Vi hyrde bil i Thessaloniki, ca 400 kr för två heldagar, och körde genom vackra höstberg i det grekiska inlandet. Det är verkligen magisk att åka på weekend i slutet av oktober, när luften är hög och färgerna är magiska!

Det tar ungefär tre timmar att köra från Thessaloniki till klostren i Meteora, och om du kör från Aten har du ungefär fyra timmar på vägen. De grekiska vägarna var bra, stora motorvägar (med tullar) och enkelt att köra.

kloster på bergstopp meteora ingång till kloster i bergsväggmeteora landskap

Var ska man bo?

Enklast bor man i byarna Kalambaka eller Kastraki, men det är så nära att det inte spelar så stor roll. Du tar dig runt med hyrbil och restauranger finns det överallt.

kalambaka by meteora kloster på bergstopp meteora klostren i grekiska meteora

Hur lång tid behöver man?

Det är sex kloster som är öppna för besök, och de har stängt olika dagar i veckan så troligtvis är det endast fem som är öppna samtidigt om du inte prickar in rätt dag. Jag hade förväntat mig ett stort område, men det tar bara fem minuter att köra mellan varje kloster så det är enkelt att ta sig runt.

Vill du besöka klostren tar det naturligtvis lite längre tid (inträde 2 EUR/kloster), men vi nöjde oss med ett besök i Great Meteoron monastery som tog ca 30 minuter. För oss räckte det bra med en eftermiddag, och då med diverse fotostopp överallt där man kunde stanna med bilen längs vägarna – det är fantastiskt vackert så glöm inte kameran!

Solnedgången i området ska vara magisk, tyvärr hade vi en halvmulen dag och missade den (även om vi ändå stundstals fick det härliga kvällsljuset att fota i!) men jag tycker absolut att det är värt att stanna över en natt i området för att se solnedgången över de fantastiska bergen och vyerna.

kloster på bergstopp meteora explorista meteora höstskog grekland kloster på bergstopp meteora

Efter en natt och en stor frukost satte vi oss i vår lilla hyrbil och tog en omväg tillbaka till Thessaloniki – det är alltid kul att se olika delar av ett land och vi ville naturligtvis köra förbi Greklands högsta berg, mount Olympus, där det sägs att alla grekiska gudar bor, när vi ändå var i området.

Grekland bjöd på 23 grader och sol, höstfärgade lövskogar och vackra vyer – att kombinera Thessaloniki med Meteora var perfekt för en höstweekend!

kloster på bergstopp meteora kloster på bergstopp meteora katt kloster i meteora kloster i meteora väg i meteora

8 comments

    1. Tack Maya, vad glad jag blir! Hade aldrig hört talas om det innan, men det är sjukt häftigt och perfekt att kombinera med Thessaloniki för en weekend.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close