Fem tips för bra höstbilder!

Favorit i repris! Hösten måste vara en av de vackraste årstiderna att fotografera och bry dig inte om vädret – det är alltid värt att bege sig ut med kamera, vattentäta skor och fika i en ryggsäck. Visst är det en bra idé för helgen?

141029: Vackra höst!

Jag tror alla som gillar att fotografera gillar hösten, vem älskar inte vackra höstbilder? Framförallt vi som också gillar att vara utomhus – hög luft, klara färger och vinden biter i kinderna. Och det är tacksamt att fotografera på hösten, mycket kontraster och härliga färger. Själv kunde jag inte låta bli att ta några bilder i vår trädgård, som är vacker hela sommaren men lite extra speciell nu på hösten. Happy photography!

Mina fem tips för bra höstbilder

Variera närbilder med miljöbilder

En kombination av olika typer av bilder lyfter fram varandra – tillsammans skapar de en härlig känsla! I fotovärlden jobbar man ofta med diptyker och triptyker, bilder som egentligen inte är lika eller hör ihop men tillsammans skapar en specifik känsla.

Använd dig av kontraster

Röda löv mot svart asfalt eller blå himmel och oranga träd. Kontrast skapar separation och spänning i bilden.

Lägg inte ditt motiv mitt i bilden…

…om du inte vill ha en statisk känsla i bilden, använd dig av kanterna. Skapa dynamik genom att få personer att gå eller titta in eller ut ur bilden, lägg horisonten långt upp eller ner. Man talar ofta om tredjedelsregeln, läs mer om den här.

Testa från flera olika vinklar

Vad händer med bilden om du fotar nerifrån, från sida, uppifrån? Ofta blir man förvånad över vilken skillnad det blir på uttryck i bilden när man byter vinkel.

Fota!

Oavsett om du har en iPhone eller en skarp systemkamera, de bästa bilderna är de som blir av! Tar du flera bilder är chansen större att du får en bra bild, så testa gärna att ta flera bilder av samma motiv. I bra ljus presterar en mobilkamera tillräckligt bra.

autumngarden autumngarden autumngarden autumngarden autumngarden autumngarden autumngarden autumngarden

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close