Hur mycket shoppar du egentligen?

Jag har väl aldrig varit den där tjejen som älskar att shoppa. Inte när jag var yngre, inte nu. Men visst, shoppar gör jag. Särskilt prylar och kläder för mina intressen, för är det något man ska lägga pengar på så är det väl just sina intressen?

Men, jag gillar inte att konsumera. Jag har allt jag behöver och lite till. Det tror jag att många av oss har. Så varför vill vi ha den där snygga jackan på rean ändå? Det handlar om ett invant beteende, vi har pengar och den finns där, så då shoppar vi.

Tänk till innan du handlar. Köp hellre dyrt som du verkligen vill ha, än halvbra och halvdyrt vilket sällan blir bra. Sluta handla massor på rean. Bara för att det finns roliga saker och snygga kläder betyder det inte att du måste köpa dem. Det gör dig till största sannolikhet inte lyckligare.

Äventyr, träning, upplevelser, vänner och resor gör mig lycklig och jag prioriterar hellre detta än nya inredningsprylar eller en ny snygg jacka. Som med allt annat tror jag på en balans och vill jag shoppa så gör jag det, men jag gör det medvetet och inte av slentrian. Vad gör dig lycklig, egentligen? Blir du verkligen glad av saker?

Jag rensar gärna. Bort med det jag inte längre använder. Jag har inte drivor med gamla saker och kläder på vinden, jag är ingen som sparar “ut i fall att…”. Mina minnen sitter inte i prylar. Jag har aldrig haft något problem att slänga, men jag kan tipsa om en bra bok för dig som behöver en spark i baken för att komma igång med utrensandet – Rensa i röran med Feng shui. Mina gamla kläder och saker är sålda eller bortskänkta, vilket innebär att förhoppningsvis någon annan använder dem och har glädje av dem. Gör det du med!

Jag tror inte på ett konsumentsamhälle. Jag tror på kvalitet istället för kvantitet. Och jag tror att vi alla kan bli bättre på att återanvända, köpa begagnat och rensa bort. Hur medvetet shoppar du?

Dela gärna till dina shoppingälskande vänner!

tradgardsbelysning

 

7 comments

  1. Jag har inte heller varit shoppinggalen, men visst har jag shoppat en hel del i mitt liv. Nu i efterhand så har jag insett att jag ibland, kanske lite väl ofta, har shoppat för attkänna mig gladare. Vilket oftast inte har hjälpt, förutom för stunden. Idag så funderar jag både en och tio gånger innan jag köper vissa saker. Första frågan jag ställer mig om det är nåt jag egentligen inte behöver, vart ska jag ha den eller när ska jag använda den? Oftast så får plagget eller prylen stanna kvar i affären.

    Jag håller helt och hållet med dig om att hellre köpa den dyra saken som du vill ha. Iställer för de där billiga sakerna som egentligen bara är ett substitut för det du egentligen vill ha. Eller nåt sånt. Idag så försöker jag verkligen låta bli att köpa saker, speciellt de saker jag vet att jag egentligen inte behöver. Vissa saker är nödvändiga, som mat och nya vinterskor när man ska spendera en säsong i minusgrader och snö!

    Men jag har tusen saker hemma som jag inte använder längre. Planen är att försöka sälja de på loppis, funkar inte det så ska jag skänka bort det jag inte behöver och som sista utväg, slänga.

    1. Jag brukar försöka tänka på hur mycket roliga saker jag kan göra för pengarna istället, ofta är de så mycket mer värda än en produkt. Adventures for life! :D

  2. Hittade precis hit när jag sökte på Barcelona, har bott där i 4 år (i Spanien totalt 8 år) och ska åka dit på weekend med mitt barn… Du skriver om massor av intressanta teman, fastnade speciellt för orden om att uppfylla drömmar, att uppleva saker istället för konsumera produkter. Intressant! Jag skriver själv mycket om att förenkla livet, minimalism.
    Åh, så härliga bilder du tar!!!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close