Julstress – tips för en lugnare jul

Favorit i repris om julstress! Det är andra året i rad jag inte är hemma i december – damn vad jag sakar hela julmyset! Hela december är en stor mysmånad för mig – traska runt i raggsockar, baka, lyssna på julmusik och vänta på första snön (som ni ju fick i november!).

Men jag vet också hur många som stressar bort hela julkänslan i ett försöka att skapa – tada! – julkänsla. Så detta inlägg är precis lika aktuellt som när det skrevs för två år sedan och jag hoppas du tar till dig några av mina råd och får en riktigt mysig december!

141210: Julstress, varför stressar vi som galningar på julen? Varför höjer vi upp prestationsnivån till max och förväntar oss att vi ska hinna med jobb, träning & det vanliga livet PLUS en jäkla massa julgrejer också? Varför ska allt vara så perfekt att vi blir helt sönderstressade?

Är det så jäkla viktigt?

Ta ett djupt andetag och se på vad som egentligen är viktigt.

Blir du så mycket gladare om du har 300 hyacinter, nybakade pepparkakor, 21 sorters hemmagjort godis, en massa tomtar och julpynt som matchar senaste inredningsstilen? Om du har 43 perfekta julklappar som du har lagt ner tokmycket energi på för att du vill hitta på något eget och inte välja från önskelistan? Blir du så mycket gladare om du har lussekattsdoft i huset, snyggaste adventsljusbrickan, och perfekta varje-dag-julklappar i barnens julkalender?

Eller mår du faktiskt bättre av att köpa färdiga pepparkakor, strunta i julgodiset i år och bara bjuda in din närmsta vän på glöggmys istället för hela kompisgänget? Vi kan inte hinna med allt, så plocka bort lite av det vardagliga och lägg in lika mycket jul – balans! Vi behöver inte göra allt för att det är jul. Även om det ser så fantastiskt ut på alla bloggar med hemgjort julgodis. Även om du hittar massor av snygg inredning i senaste Plaza Interiör. Även om Pinterest svämmar över av kul jul-DIY.

Mina råd för en lugnare jul

  • Sänk ambitionsnivån!
  • Stryk hälften på to-do-listan, varför ska du göra allt och varför nu?
  • Leta inte efter den där superspeciella julklappen, hon/han blir lika glad för något hon/han har önskat sig
  • Det finns både pepparkakor, godis och lussekatter att köpa. Baka och fixa inte allt själv!
  • Försök inte ordna bästa julfesten för alla du känner – bjud in några få du verkligen vill julmysa med
  • Träna – det finns inget så avslappnande som träning och vardagsmotion.

Jag lovar att du kommer ha en underbar jul utan allt fix och att du dessutom kommer hinna njuta av den själv! Happy christmas!

Andas, stryk hälften på to-do-listan och se till att njuta av julen!

adventsstjärna och regnigt fönsterhyacint och ljus stjärnljushyacint och ljus

 

8 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close