Kitesurf – så här ser en dag ut!

Kommer ihåg när jag var ny på kitesurf. Så himla svårt att förstå hur saker funkade, och hur lång tid det tog. Var åker man för att surfa och vad behöver man ha med sig. Så, istället för att bara skriva om det – bildbomd: häng med på en dag på stranden i Tarifa!

Dagen innan – kolla vinden & välj kitespot

Oftast börjar en kitesurfdag redan dagen innan – man kollar prognosen för vinden och vädret. Man vill ha pålandsvind och helst över 5-6 m/s för att det ska vara bra kitesurfförhållanden. Jag använder oftast Windguru, FindWind för Sverige & DMI för västkusten. När man har sett vilken vid det blir så väljer man vilken kitespot som är bäst för dagen. Olika spots ligger ju i olika väderstreck och funkar olika bra i olika vind.

Idag hade precis vinden i Tarifa vänt från levante (offshore) till poniente (onshore) och vi siktade in oss på att åka till Los Lances strax efter lunch dagen därpå. När vi vaknade på morgonen såg prognosen likadan ut (dubbelkolla alltid, vindar vänder fort!) så Los Lances it is!

Emmi kitesurfar

Dags att packa – vad behöver man ha med sig?

För kitesurfen behövs våtdräkt (här kan du hitta tips om rätt våtdräkt), sele, kites i olika storlekar, bom med linor och en bräda. Om det är kallt åker även neoprenhandskar- och skor + en huva med i packningen.

Dessutom – poncho att byta om under och dra över våtdräkten mellan sessions om det är kallt, solcreme, snacks, vatten och en tröja eller vindtät jacka. Keps tycker jag är skönt att ha, det håller bort håret från ansiktet när man står på stranden och en mössa kan också vara skönt att ha. Dessutom packar jag alltid med mig en liten väska att lägga mobilen i och en vattentät påse som håller sanden ute.

bil med kitesurfpackning

Hello beach – vi kollar läget & riggar utrustningen

Vi kommer till stranden och tar med all packning ut – det blir en hel del att bära på! Vi känner av styrkan på vinden, det är en känsla som man lär sig med tiden, och kollar vilka storlekar andra kör med. Idag tänker jag köra med min RRD Vision 10,5 m2, perfekt för dagens vind.

Tarifa kitesurfstrand

Jag börjar med att ta ut bommen och lägga ut linorna downwind från kiten (så att inte kiten ligger i powerzone när jag tar upp bommen för att launcha sen), sen drar jag på mig våtdräkt och lägger fram bräda och sele. Till sist pumpar jag kiten – den blir fort sliten när den ligger på stranden i vind, solljus och blåsande sand så jag vill ha den där så kort stund som möjligt. Inte för att den slits så fort, och den ligger ju på stranden mellan sessions ändå, men alla bäckar små osv.

kitesurfbom kitesurfgrejer

Let’s kite – vad gör man egentligen!

Så nice att komma ut i vattnet – att rigga, pumpa kite och dra på sig våtdräkt är ju inte så spännande. Mitt mission just nu – få till en bra pop. En pop är ett grundmoment för att kunna göra schyssta hopp och trick, och det är alltid lite klurigare att få till när vattnet är choppigt och vågigt.

Jag tränar backrolls, hopp och pops. Är nyfiken på nya trick som frontroll, un-hooked och darkslide, men det får vänta lite – en sak i taget. Eller kanske inte egentligen, man tränar på olika saker vid olika tillfällen beroende på hur stark vinden är, hur vågorna ligger och hur byigt det är.

emmi kitesurfar

En kitesurfsession brukar vara en ungefärlig timme, sen är det skönt med lite paus på stranden. Oftast blir det två-tre sessions på en dag – sen är man ganska mör i kroppen! Mycket beror på hur vinden och vågorna är, om man får kämpa mycket blir man trött fortare och om det är helt platt vatten kan man köra i två timmar utan att bli trött.

Som nybörjare handlar det mycket om att komma upp på brädan, ta sig upwind och lära sig vända – och det blir mycket tid när man bodydraggar i vattnet vilket är väldigt jobbigt. Samma sak när man försöker träna på nya saker och kraschar mycket, så blir man snabbt trött!

After surf & ihoppackning

Efter tre sessions är vi nöjda med dagen och bestämmer oss för att dra oss tillbaka. Man packar ihop kiten (helst ser man till att den är torr innan, om man nu har tappat ner den i vattnet), snurrar ihop linorna på bommen och drar av våtdräkten.

packa ihop kiten

Optimalt är att skölja av sele, bom och våtdräkt i sötvatten direkt efter man har kört och här på Los Lances finns en strandbar där vi kan göra just det och låta dem torka medan vi tar en after surf-öl i solen.

Många delar är av metall så vi vill inte att de rostar, plus att salt och sand sliter på grejerna så man vill gärna få dem rena innan vi lägger undan dem igen. Hemma i Sverige brukar vi packa ihop allt och tvätta av och torka hemma i trädgården, det funkar också! Våtdräkten torkas bäst ut-och-in, eller med en våtdräktstork.

los lances kitesurf-strand

Vi har haft en sjukt bra dag – massor av tid på vattnet, skönt häng och rolig kitesurf! Nu blir det en dusch, kolla igenom dagens bilder och njuta av sista solen på takterassen med nachos, guacamole & ett glas vin. Sen sticker vi ut på stan för en dinner Spanish time (sent alltså!). Tapas, sangria och gelato kanske?

sara och danny after surf

Stort tack till Åre-baserade fotografen Louise på Isberg Photography för några av surfbilderna (redigerade av mig), kolla in hennes site!

Fler delar i serien om att lära sig kitesurfa

Del 1 – Hur lär man sig kitesurfa?
Del 2 – Är det svårt att kitesurfa?
Del 3 – Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det?
Del 4 – Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda
Del 5 – Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf
Del 6 – Detta ska du tänka på när du köper begagnad kiteutrustning

Gillar du det här inlägget? Kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close