Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf – Del 3 av 4

Att börja kitesurfa innebär, precis som alla andra sporter, att man behöver ha koll på, och köpa, utrustning. Här hittar du tidigare inlägg om vad en kitesurfutrustning för nybörjare kostar, om att köpa kite, kitebräda och sele, och nu tänkte jag berätta om vad man bör tänka på när man köper våtdräkt för kitesurf.

kitetjej explorista

Köpa våtdräkt för kitesurf

Våtdräkter är en djungel och det bästa är att läsa på, och åka till en butik för att prova ut en. De finns i olika material, och oftast är det bättre att köpa en lite dyrare våtdräkt från de kända märkena snarare än att köpa en billig på ett stort sportvaruhus – sömmar, material, limning, foder etc. gör stor skillnad!

Våtdräkter benämns ofta 4/3 mm osv, det betyder att de är 4 mm tjocka på kroppen och 3 mm i armarna (och ibland ett tredje tal, särskilt på vintervåtdräkter). En tjockare våtdräkt är varmare, men svårare att ta på sig, och tvärtom. I Sverige brukar 5/3 vara en bra allroundvåtdräkt för vår/sommar/höst – medan fina sommardagar funkar 3/2 och för vintern är 6/5/4 ett bra val. 3/2 funkar också bra i Atlanten under sommaren, även om det kan bli något varmt under den varmaste månaden.

Man kan också köpa våtdräkter med korta ärmar och ben – men om du köper en shorty, som de kallas, så tänk på att det kan vara skönt att våtdräkten iallafall går nedanför knäna då det oftast är en punkt man fryser på.

Det vanligaste är dragkedja bak, back zip, men det finns också de våtdräkter med dragkedja horisontellt över bröstet, chest zip. Fördelen med dessa är att det är varmare och att det inte rinner ner vatten i nacken (och de är snygga!) men det är lite krångligare att ta sig i dem. Surfers paradise har en superbra guide till att köpa våtdräkt, kolla in här!

Utrustning för att kitesurfa på vintern

Bäst kitesurfing är det oftast på hösten och våren då det blåser mer, och ska du surfa från oktober och framåt är det skönt att ha handskar, skor och huva. Du behöver inte så tjocka handskar och skor, ju tjockare desto mindre känsla för brädan och bommen, och dessutom bör du se till att de inte sitter så tight att de stryper blodflödet.

kite utrustning

När jag surfar på hösten/vintern (fram till nyår ungefär) har jag använt min 5/3-våtdräkt, handskar, skor och en huva med väst som är 3 mm på huvudet och 2 mm på överkroppen – den här typen av huva är skön eftersom den både värmer lite mer och dessutom stoppar kallt vatten från att rinna in i våtdräkten. Oftast fryser man inte i vattnet – det kyligaste är att byta om och ett bra tips här är att ta med varmvatten i en termos som du kan hälla ner i våtdräkten när du kommer upp!

Annan utrustning som är bra att ha är en frottéponcho att dra över våtdräkten när du står på stranden eller ska byta om, en hjälm (särskilt om det är sten, båtar, stolpar eller grunt) och en impact vest som är en typ av väst som skyddar mot slag och även ger lite flytkraft. För att skydda öronen mot surfers ear är det bra med öronproppar som släpper igenom ljud men inte vatten.

Fler delar i serien om att lära sig kitesurfa

Del 1 – Hur lär man sig kitesurfa?
Del 2 – Är det svårt att kitesurfa?
Del 3 – Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det?
Del 4 – Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda
Del 5 – Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf
Del 6 – Detta ska du tänka på när du köper begagnad kiteutrustning

Gillar du det här inlägget? Kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

4 comments

  1. alltså jag fattar inte varför jag är så taggad på surf på vår och höst mer än själva sommaren men det är jag.
    stört nöjd dessutom att våtdräkten jag beställde hem funkade. valde en rätt dyr mystic diva, återstår att se om den kanske är för varm för spanien i maj… men jag hoppas den blir bra till mycket!

    1. Haha, jag håller med! Har massor av spännande saker i vår, har knappt hunnit tänka på sommaren än. Våtdräkten kommer att funka bra, du kommer vara mycket nere i vattnet och vänta på stranden. Det är inte sommarvarmt i Tarifa i maj (det är ju något microklimat där så det är säkert 10 grader kallare än i Malaga som är ett par timmar bort, trots att Tarifa ligger mer söderut), jag surfade fram till juli i min 5/3a.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close