Köpa MTB-hjälm? Passformstest – POC Tectal vs Giro Montaro vs Fox Flux

Reklaminlägg tillsammans med Bikester

Mountainbikesäsongen är på gång och jag har cyklat alldeles för länge med min gamla cykelhjälm, inte alls anpassad för trailcykling. Det finns en uppsjö av mountainbikehjälmar att välja mellan, och i det här inlägget tänkte jag tipsa om hur jag tänkte och visa hur några olika modeller sitter: Poc Tectal, Giro Montaro MIPS och Fox Flux MIPS, för vilken mountainbikehjälm är egentligen bäst?

För trail vill jag gärna ha en hjälm som skyddar mer av huvudet, och särskilt bakhuvudet där mer gatuanpassade cykelhjälmar inte brukar ha så bra skydd.Jag vill ha en hjälm som sitter runt huvudet, inte på huvudet, det känns mycket bättre. Jag vill också ha en bra skärm som tar regn och stänk från däcken, samt skyddar mot sol och grenar. Ventilationen är viktig, jag vill inte ha en för tung hjälm och det är viktigt att spännena sitter bra så att hjälmen sitter fast och den inte irriterar.

Poc Tectal eller Giro Montaro MIPS eller Fox Flux MIPS - vilken hjälm ska man välja?

MIPS eller inte?

MIPS är en ny säkerhetsteknologi för att skydda hjärnan när man utsätts för huvudskador och är vanligt på t.ex. skid- och cykelhjälmar. MIPS fungerar som ett extra inre skal i hjälmen som roterar vid islag, och det ska reducera kraften och rotationsvåldet och således minska risken för hjärnskador.

Jag tänker att MIPS är viktigt, men det är lika viktigt med en välsittande hjälm med bra skydd i övrigt – alltså inte en deal breaker om jag hittar en annan hjälm som sitter bättre än en MIPS-hjälm.

Herr- eller damhjälm?

När jag har tittat har den enda skillnaden oftast varit färgen, så jag landade i att prova tre herrhjälmar. Jag har litet huvud och provade storlek XS i alla hjälmarna och de kändes true-to-size.

Poc Tectal

Poc Tectal mountainbikehjälm passform Poc Tectal mountainbikehjälm passform Poc Tectal mountainbikehjälm passform

POC-hjämen satt precis som jag ville: runt huvudet och inte på. Den har en helt annan passform än de andra hjämarna: lägre i pannan och djupare ner över bakhuvud och tinningar. Med en justeringsratt bak och justerbara spännen på remmarna var det lätt att få till en bra passform. Jag gillade verkligen att remmarna satt ihop med en bred plastdel under örat; det gör att remmarna inte går emot öronen och att de sitter tight mot huvudet.

POC Tectal har bra ventilation och en stabil skärm med tre infästningspunkter. Hela hjälmen kändes väldigt säker och gedigen och jag skulle gärna välja att cykla med denna, men för mig som har väldigt litet huvud gick den lite, lite för lågt ner i pannan. Det kändes som att det fanns en risk att den skulle åka ner över ögonbrynen – och om inte annat är känslan av att den skulle kunna göra det något som irriterar. En vän till mig provade den och på honom satt den helt klockrent, så det beror nog helt på huvudform.

Detta var en enda hjälmen som inte hade MIPS, vilket är en nackdel. Det finns en lite dyrare variant som heter Tectal Race som har fäste för goggles och POCs egna SPIN-teknologi som ska motsvara MIPS, så om det är en dealbreaker och du gillar hjämen så kolla in den! Här kan du läsa mer om POC Tectal, och hjälmen kostar 2 085 kr.

Giro Montaro MIPS

Giro Montaro MIPS mountainbikehjälm passformGiro Montaro MIPS mountainbikehjälm passform Giro Montaro MIPS mountainbikehjälm passform

Giro Montaro / Montara (tjejversionen) MIPS är en testvinnande hjälm som ofta blir bäst i test och blir rekommenderad. Den sitter också runt huvudet och sitter väldigt skönt, det känns knappt att man har den på sig. Jämför man med POC Tectal så går den inte lika djupt varken fram, bak eller på sidorna vilket gör att POCen spontant känns säkrare om man ser till passform – men istället har Giro Montaro MIPS-systemet vilket inte POC har.

Med justeringsratt bak och justerbara remmar sitter den här hjälmen kanon och den upplevs väldigt lätt. Den går ner bra i nacken och fram i pannan utan att kännas som att den kommer åka ner för långt. Remmarna har inte en lika bred plastdel, men de går att justera så att de sitter riktigt bra ändå. Ventilationen är bra och det är en bra skärm som sitter fast i två fästpunkter.

Här får du också med ett fäste till GoPro som du monterar i ett av ventilationshålen uppe på hjälmen, jag vet inte riktigt om jag tycker att det är värt supermycket men det är ändå en rolig vinkel på filmning och du behöver inte klistra fast något på hjälmen. Här kan du läsa mer om Giro Montaro / Montara MIPS, och hjälmen kostar 1875 kr.

Fox Flux MIPS

Fox Flux MIPS mountainbikehjälm passform Fox Flux MIPS mountainbikehjälm passform Fox Flux MIPS mountainbikehjälm passform

Fox Flux MIPS är också en hjälm som har funnits i många år, blir rekommenderad i tester och får många bra recensioner. Jag tyckte att den här hjälmen satt betydligt mer “uppe” på huvudet än vad de andra hjälmarna gjorde och jag har också läst det i recensioner, men det kan ju vara en fråga om huvudform.

Precis som de andra hjälmarna så har även denna justeringsratt baktill och justerbara sidremmar. Fox Flux har, precis som POC:en, samma breda plastgrej som ska göra att remmarna inte kommer åt öronen, men till skillnad från POC så hamnade dessa väldigt långt upp som du ser på bilden ovan. Hjälmen har MIPS och bra ventilation, men eftersom den satt så mycket uppe på huvudet kändes den inte alls lika säker – trots att den på bilderna ser ut att sitta ganska bra. Också denna har en skärm fäst i två punkter, men skärmen är mindre än på hjälmarna ovan.

Fox Flux har ett magnetspänne istället för ett vanligt klickspänne, och jag kan inte riktigt se fördelarna. Jag upplevde det som lite krångligare att få på och av, men det kan ju handla om en vanesak. Här kan du läsa mer om Fox Flux MIPS, och hjälmen kostar 1515 kr.

Sammanfattning – vilken mountainbikehjälm är bäst?

Det är är ju inget regelrätt hjälmtest utan mer en kort review av olika modeller och för att kunna visa passform. Jag stod i valet och kvalet mellan Montaro och POC Tectal: POCen satt verkligen runt hela huvudet, kändes väldigt välbyggd och säker, men känslan av att den skulle falla ner på ögonbrynen var inte skön och förmodligen något jag hade irriterat mig på. Fox Flux passade mig inte alls.

Hjälmen som passade mig bäst var Giro Montaro – den kändes säker, satt runt huvudet och ger ner långt i bakhuvudet, satt väldigt bra och kändes inte när jag hade den på mig. Det får bli min kompanjon på mountainbiking i sommar!

Vilken tycker du bäst om – POC Tectal eller Giro Montaro eller Fox Flux?

 

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close