Lära sig surfa (och övervinna rädslan!)

Jag har testat att surfa någon gång innan, men aldrig riktigt fastnat för det – framförallt för att jag har varit rädd för vågorna, för att ofrivilligt hamna under vattnet och inte komma upp. Samma känsla hade jag när jag testade forskajak, och samma känsla när jag lärde mig att kitesurfa – men där kom jag över det, så nu var det dags att testa vågsurf igen.

explorista surfar

Jag spenderade en vecka på Lapoint surfcamp i surfparadiset Canggu på Bali, och gick Level 1-kursen som är för nybörjare. Lapoint använder Ripcurl surf school och nybörjarkursen gick på stranden Legian i Seminyak, så dit åkte vi minibuss varje morgon. Varje dag började med en kort lektion innan vi gick ner till stranden och övade i vattnet med softtops, lite större surfbrädor med mjukare ovansida.

Lärarna är duktiga och anpassar lektionerna till de olika personerna. Eftersom det är flera instruktörer med i gruppen kan vissa öva på vissa saker, medan andra övar på andra. Dag 1 testade vi mest att komma upp på brädan i vitvattnet, och med lite erfarenhet sedan tidigare var det lätt att komma upp.

 ripcurl surf school bali sonia, ripcurl surf school bali lära sig surfa på bali med lapoint lapoint surfcamp bali

Dag två fick vi som ville testa att paddla ut lite längre för att försöka fånga gröna, obrutna vågor. En del valde att stanna på vitvattnet där man kan stå – och det är helt ok att göra det hela veckan, medan andra ville lära sig att paddla ut dit man inte längre kan stå utan får sitta på brädan och vänta på vågorna. Superkul, lite roligare när man får lite mer fart och nästan lättare eftersom vattnet inte är lika kaotiskt här.

Surfa med vattenrädsla?

Jag har aldrig varit rädd för vatten. Alltid simmat under vattnet, stått på huvudet, snoklat och dykt. Men känslan av att sitta fast under vattnet, att vara fast i stora vågor, släpas med kiten eller sitta fast i en forskajak, är skitläskigt. Okontrollerbar rädsla, som får tårarna att rinna trots att jag förstår att jag kan vara länge under vattnet och jag vet att jag kommer att komma upp igen.

Kitesurfen var för rolig för att släppa p.g.a. rädsla, och här började jag utmana den. Sakta, sakta bli bekväm med vattnet – men det tog många dagar innan det kändes bra. Jag har inga magiska tips på hur man ska tänka, jag tror det handlar mer om att vara mycket i vattnet och bli bekväm med det. Många börjar räkna sekunder direkt när de hamnar under – oftast är man upp igen inom tre-fyra-fem sekunder, men jag har aldrig testat.

Att ha kontroll på tekniker, att kontrollera sin andning och att utsätta sig i små doser tror jag är bra. Sakta, sakta vågar man lite mer och blir lite mer bekväm – och till sist känner man inte av rädslan längre.

Så jo, det går att komma över sin rädsla för vatten: prata med instruktören, ta det lugnt i ditt tempo och strunta i hur andra gör eller känner, det är ändå bara du och din känsla som är viktig!

explorista surfar kadeck ripcurl surf school bali lära sig surfa med lapoint

Dag tre fortsatte vi, och nu började vågorna bli något större – mer övning och mer fart. Vi övade turtle rolls, vilket innebär att man tar sig igenom en våg genom att snurra under vattnet med brädan över sig för att slippa att bli fångad av vågen när man paddlar ut. Just att paddla ut till “the outside”, så att man kan vila utanför vågbryten och vänta på rätt våg, kan vara ganska tufft och att använda t.ex. turtle roll är ett sätt att göra det lättare.

Vågorna kommer i set om ca- 3-7 vågor i rad, sedan blir en det lugnt, platt vatten som kallas lull och det är då man vill paddla ut. Lyckas man med det blir det betydligt lugnare och enklare att ta sig ut!

explorista surfar

Dag fyra började vi lära oss svänga, och fortsatte träna på att komma upp på de gröna vågorna och att paddla ut på ett bra sätt. Det är just det här som har varit läskigt tidigare, att få vågorna över huvudet när man kraschar eller paddlar ut, och sedan bara få ett andetag innan nästa våg kraschar på en osv.

Med bra instruktörer, en envishet och lugna andetag och kontrollerade tankar gick det sakta, sakta att komma över rädslan och med teknikerna som t.ex. turtle roll så känns det som jag hade kontroll på läget. Hängde bara i vattnet i 20-30 minuter (lektionerna är normalt två timmar) eftersom jag inte var superpigg, men bara att hänga på stranden är ju nice!

explorista surfar explorista strand

Sista dagen var vågorna betydligt större, head-high, och vi tränade på att svänga både åt höger och vänster. Sjukt kul när man känner att man fångar en så pass stor våg och riktigt nöjd över att ha kommit en bra bit på vägen för att komma över min vattenrädsla! Jag var supernöjd med instruktörerna som lyssnade, gav råd, tittade och instruerade. De pushade på, men inte för mycket, vilket är det perfekta sättet att lära sig men ändå inte köra alldeles för långt över sin förmåga och bli rädd.

explorista surfar explorista surfar

Så nöjd med veckan – både med campet, surflektionerna och att jag vågade utmana mig själv. Att vara rädd, men ändå inte välja att strunta i att göra det som känns läskigt utan utmana sig, är en härlig känsla. Optimalt hade varit att fortsätta med Level 2 direkt, för att få mer feeling och befästa teknikerna, men det får bli en annan gång!

3 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close