Fjällvandring i Norge – Besseggen på fyra dagar

Vackra Jotunheimen. Visst har ni också hört om Norges högalpina nationalpark dit både svenskar och norrmän vallfärdar för att gå på hyttetur?

Efter två veckor i Alperna och med en vecka kvar av semestern bestämde vi oss för att åka till Norge och fjällvandra, att vandra runt Besseggen på fyra dagar. Söndag kväll gjorde vi en planering, packade och handlade lite mat för att på måndag morgon ta bilen och rulla ca 8 timmar till Gjendesheim där vi parkerade bilen.

Fjällvandring är något jag har haft med mig sedan jag var liten, och vi har bland annat vandrat runt Abisko/Katterjåkk, på Grönland och runt (och upp på) Kebnekaise. Här hittar du mina bästa tips för fjällvandring!

besseggen explorista norska fjällen låga moln över sjö bro över vattendrag i norska fjällen norska fjällen sommar rött tält

Ni som har läst här ett tag vet att jag inte är något shoppingfan – men att jag också älskar outdoorprylar, och i såna här stunder är jag så glad att jag har köpt på mig allt jag behöver för ett schysst outdoorliv.

Ingen oro för att sovsäcken är för kall, för att tältet ska läcka eller för att få skoskav. No need för att handla inför en fjällvandring, utan bara packa ihop allt som ligger i förrådet, köpa lite mat och åka. Eller som min vän Nathalie sa när vi skulle ut och paddla i Göteborgs skärgård: Det är så skönt att ha vänner som är som en Naturkompaniet-butik…

norska fjällen sommar explorista fjällvandring får besseggen vandring

Måndag eftermiddag gav vi oss ut i ett soligt Norge, som snart slog om till regn. Så sjukt mysigt att vandra ett par timmar mot Glitterheim och sedan krypa in i ett tält, laga mat och lyssna på smattret mot taket.

Fjällvandring för mig är lugn. Jag ser ingen anledning att gå långt eller stressa för att hinna med en viss sträcka, utan uppskattar hellre att gå kort, pausa mycket och njuta. Kommer man fram tidigt så kan man slå upp tältet och ta en extravända utan packning istället. Så dagen efter fortsatte vi leden mot Glitterheim och Memurubu, gick i ett lugnt tempo och bodde med en grym utsikt (bilden nedan) strax efter att lederna delade sig.

explorista tältutsikt stugor i fjällen regnbåge och rött fjälltält besseggen utsikt sjöar

Onsdagens prognos lovade ett ihållande ösregn och det var det smattret vi vaknade till på morgonen. På med regnkläder, men så fort vi kom utanför tältet så slutade det regna och dagen bjöd bara på enstaka droppar.

Vår plan var att gå till Memurubu-stugan och tälta där för att dagen efter skicka packningen med båt tillbaka till Gjendesheim och vandra Besseggen utan tung packning, det är så det rekommenderas att göra. Men, när vi närmade oss insåg vi att det var 400 höjdmeter ner bara för att sova i en myggig björkskog och sedan ta oss samma höjdmeter upp igen la vi om planen och vandrade direkt mot Besseggen.

fjällvandrare motljus fjällmiljö och chokladflarn besseggen vandrarkängor

Sov gjorde vi vid en sjö på ca 1500 möh, regnet kom tillbaka med full kraft så fort vi hade slagit upp tältet och middagen lagades inomhus. Utanför såg man knappt handen framför sig, vi bodde mitt uppe i molnen. Vid såna här tillfällen är det grymt att ha en extra stor absid med golv i, massor av plats för packning, matlagning osv. Så mysigt att somna till ljudet av regn!

Sista dagen möttes vi av en stor regnbåge över tältet, packade ihop våra grejer och var på fötterna strax efter sju på morgonen. Besseggen är känd för de två sjöarna man ser från ovan – den turkosa stora sjön på knappa 1000 möh långt ner till vänster och den mörkblå sjön på ca 1500 meters höjd – just höjdskillnaden är häftig! Vår vandring över häftiga Besseggen var brant, blåsig och fantastisk och dryga fem timmar senare satte vi oss i bilen för att köra 8 timmar hemåt igen.

Tre tältnätter och fyra dagars vandring i Norge – well worth it! Hög luft, vackra vyer, väder & natur. Utmattade ben, tuffa stigningar och ett rött tält bland att grågrönt. Vacation at it´s best!

19 comments

  1. Vilka fantastiska bilder! Vi vandrade Besseggen för ett par år sedan men vår upplevelse var helt annorlunda och vi avbröt vandringen och tog båten tillbaka efter första dagen. Precis ALLT gick fel och det tog flera år innan jag ens vågade mig tillbaka till Norge igen. Vi har knappt en enda bild därifrån så det var roligt att se hur det kan se ut.

    1. Ja, du måste åka dit! Vi vandrade 42 km (hyfsat kuperat och med tältpackning, jag hade runt 13 kg och sambon runt 17 kg) på tre heldagar + 2 timmar första dagen.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close