Merinoull eller syntet – välj rätt underställ

Merinoull eller syntet? Det där med att välja rätt underställ är en riktig djungel – i det här inlägget ska jag ge er några konkreta riktlinjer att gå på. 

Löpning, skidåkning, bygga snögubbar eller åka pulka. Att vara fel klädd när man ska göra roliga saker kan ju förstöra en massa och jag satsar gärna pengar på bra, funktionella plagg och prylar inför resor & äventyr.

Lager-på-lager är alltid principen för att hålla sig rätt tempererad. Tänk på att understället ska sitta tight kroppen så att det kan transportera bort fukten – torr är lika med varm!

Vilken aktivetet?

Börja med att utgå från din aktivitet – sakta promenad eller tufft löppass? Kommer du röra dig och vara varm, eller blir det mycket stillasittande och lugn?

Underställ finns i olika tjocklek, olika material och olika tyger. Tyger som är vävt med luftspalter som meshnät eller ribbade tyger blir varmare än om tyget är tätt vävt. Naturligtvis är också ett tjockare underställ varmare än ett tunnare.

Underställ i merinoull

Merinoull har antibakteriella egenskaper som gör att plaggen inte luktar illa vilket är en stor fördel för kläder du bär under flera dagar eller längre tid. Som all ull isolerar det bra och värmer även när plagget är blött, vilket är en stor fördel.

Jag gillar att de flesta plagg i merinoull inte kliar utan är mjuka mot kroppen. Nackdelar är att ull inte är särskilt slitstarkt och jag har upplevt att de flesta merinoullsplagg lätt blir noppriga. Dessutom är det ju lite extra krångel med att tvätta och torka ullplagg. Ur miljösynpunkt är det naturligtvis bra att satsa på ekologisk merinoull och välja merinoull från får som ej utsatts för mulesing.

Tjocklek på merinoullsplagg

Ullplagg mäts i g/m2, ju högre siffra desto tjockare plagg. Ofta är tunnare plagg runt 100-150 g/m2, medeltjocka runt 180-200 g/m2 och riktigt tjocka runt 250 g/m2.

Jag har två underställströjor i merino som jag oftast använder, en Kari Traa Rose-tröja är 200 g och en tunnare Stoic på 150 g/m2. Ingen av dem känns särskilt tjocka, men jag är ganska frusen av mig och tycker att de värmer ordentligt.

För skidåkning i Alperna i runt 5-8 minusgrader har jag bara min 200 g Rose-tröja, ryggskydd och skaljacka. När det är minus 8-12 grader väljer jag Rose med kortärmad syntettröja under och när det är 15-20 minusgrader har jag båda merinoullströjorna och ev. också den kortärmade syntettröjan under (Active comfort som jag skriver om nedan). I Sverige känns samma grader betydligt kallare – här har jag Rose-tröjan + en tunnare fleecetröja över redan när det är minus 5-7 grader.

kari traa tröja

Underställ i syntet

Syntetplagg funkar bra vid träning och intensiva aktiviteter, när du svettas mycket. De transporterar effektivt bort fukten från kroppen så du håller dig torr. Plaggen torkar fort, är slitstarka, enkla att tvätta och håller passformen. Jag använder Craft Active Comfort för högintensiva promenader och när jag vill ha ett tunt underställ, och Craft Warm när jag vill ha ett lite varmare syntetunderställ, t.ex. för skidåkning när dagarna är varmare.

Tänk på att inte tvätta med sköljmedel, vilket täpper till porerna i plagget (precis som med alla andra träningskläder!) Många syntetplagg är gjorda av olja vilket är dåligt för miljön, så ta en titt på om understället är gjort av återvunna material.

Andra material & sammanfattning

Jag gillar merinoull när det är lite kallare och använder det ofta vid skidåkning, vandringar i fjällen och på platser där graderna går ner under nollan. Syntet tycker jag fungerar bra för svettiga aktiviteter som t.ex. löpning och på platser där det är varmt och jag vill transportera fukten från kroppen. Ibland kan en kombination vara bra, t.ex. vid skidåkning i många minusgrader då en tunn syntettröja underst och en eller två tjockare merinotröjor över. För strumpor väljer jag alltid ull över syntet, ofta blir man fuktig om fötterna och då håller ullen värmen.

Det finns ju underställ som mixar syntet och merinoull, underställ i bambu och silke. Silke är tunt, mjukt och bra att ha med på resor, men transporterar inte fukt lika bra. Bambuviskos är mjukt, har hygglig fukttransport och blir inte statiskt som syntetplagg lätt blir.

Prova och se vad du gillar! Vill du läsa mer om olika material så kolla in här. Hoppas du har fått några bra tips och kommentera gärna med vad du tycker om olika material.craft active comfort

12 comments

  1. Bra inlägg! Jag använder oftast merinoull numera, gillar verkligen att jag inte blir kall efter träningen och innan jag hunnit hem. Har några CRAFT-ställ som också är favoriter.

  2. Jag använder nästan alltid merinoull på överkroppen närmast kroppen när jag tränar, älskar det materialet. Hur det både andas och värmer. Kan verkligen rekommendera Ortovox Merino Cool Competition. Kvalitet i världsklass på deras kläder, och supersnygga!

  3. Kör merinoull rakt igenom. Har även börjat köra merinoull på kontoret :) Gillar när det är färgstarkt och lite tunnare. Icebreaker och Smartwool är mina favvomärken. Ha så kul i Åre!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close