Nyårsafton i underställ med fyrverkerier utanför vanen

Nyårsafton har aldrig varit särskilt viktig, även om det så klart är mysigt att fira med vänner som jag vanligtvis gör. I år blev det annorlunda – dels pga corona men också för att jag ville göra något annat, bara vara och fira utomhus på något sätt.

Så, med vanen packad stack vi till fjällen, och firade nyår i underställ med sambo och katter. Vi gjorde en topptur på dagen, insöp känslan av att vara i en vacker vintervärld. Kvällen spenderades i vanen, med trerätters och god dryck – och diverse problemlösning. Utomhustemperaturen sjönk stadigt, och med 20-25 grader inomhus när dieselvärmaren är igång är det inga problem även ner till -25.

Att lämna vanen i fyra-fem timmar utan värme funkar bra ner till -8 grader ungefär (om den har varit uppvärmd innan, den är ju isolerad så det tar en stund innan värmen försvinner) – men när prognosen visade ner mot -20 fick vi problem med att vårt vatten frös, elen drar ur snabbare och katterna fryser om vi är iväg. Vilket minst sagt är lite jobbigt, ingen vill ju ha batteritorsk, 70 liter vatten som rinner ut i vanen pga att någon slangkoppling fryser sönder eller problem med att inte kunna lämna vanen alls.

En trerätters middag ackompanjerad med långa diskussioner om hur vi skulle lösa problemet, kanske inte den mest idylliska nyårsaftonen. Men vid 23-tiden bestämde vi oss för att släppa problemtankarna, njuta av sista delen av året och uppskatta att vi faktiskt var iväg på ett härligt äventyr i ett fantastiskt landskap.

På tolvslaget skålade vi i alkoholfri Semi-Secco, för alkoholfritt bubbel fick vi inte tag på (alkoholfritt pga detta!), och när vi öppnade sidodörren på vanen exploderade himlen av fyrverkerier i alla färger över de snötäckta skogen. Så, det blev en bra början av året ändå, trots ett lite kaosartat slut på 2020. Och sen löste vi ju problemet och stack vidare norrut för fantastiska toppturer i -22 och strålande sol, men det kan du läsa mer om här.

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close