Nästa campervan bygger jag såhär…

Jag älskar vår campervan, men jag tyckte också byggprojektet var himla kul och jag följer många som är i just den fasen nu – planerar och bygger för fullt, så kul att följa! Vi blev supernöjda med vårt bygge och det är få grejer vi skulle ha velat ändra just i den här vanen med de behov vi har nu, men man kan ju inte låta bli att fundera lite på hur nästa bygge skulle bli…det blir troligtvis en lite större van, lite nyare, lite dyrare bygge…ja, ni ser ju (mycket vill ha mer!).

byggande av van

emmi skruvar

De här sakerna står på önskelistan för nästa van:

Lådor is the shit! Istället för stora köksluckor kommer vi nog mestadels använda lådor med snygga lådfronter, lättare att få ut det man behöver utan att behöva öppna upp stora luckor. Det funkar kanske inte för allt, men hade varit en bra lösning för det mesta tror jag.

Ett alternativ för överskåpen vid sängen är att ha fler, men grundare skåp. Jag kan inte riktigt bestämma mig om vilket som är bäst här, det beror nog på layouten i övrigt och vad man tänker ha i skåpen. Idag har vi den mesta av vår packning där så det är smidigt att de är stora, samtidigt som det är lättare att hålla ordning om man har fler små.

Troligtvis kommer vi att ha en annan layout, där vi försöker använda hela vanens utrymme. Idag har vi en mellanvägg mellan förarsätet och själva bodelen, men i nästa van tänker vi nog sätta in swivel chairs som går att snurra runt så att man kan använda dem som sittytor även i bodelen.

Den layouten skulle också innebära att vi skulle flytta köksdelen till andra sidan, och istället ha den vid sidodörren. Då kan man stå och laga mat med utsikt, det blir lättare att fylla på med vatten och tömma dunkar och matos ventileras ut på ett bra sätt.

sunset

Till vattnet i köket är jag nyfiken på att testa en annan pump som inte slår av och på hela tiden för att reglera trycket, eller kanske sätta in en ackumulatortank för att slippa ljudet och spara lite på pumpens livslängd.

Vi hade nog valt ett bord som går att slidea ut, om det hade funkat med resten av layouten. Tänker att det är sjukt smidigt + att man inte behöver dra ut bordet hela vägen, men som vi har sängen idag är det inget option.

Idag har vi en mittdel på soffan som går att slidea iväg och använda som en tredje sittplats (och som dessutom innehåller kattlådan). Bra lösning, förutom att det är lite meckigt att den lätt hamnar ivägen för allt annat, så till nästa van blir det nog en annan lösning här!

Jag hade varit ännu mer noga med isoleringen än vad vi var i vår nuvarande van. Väldigt nöjd med XPS + fogskum, men jag hade nog lagt ännu mer tid på att minska köldbryggor och få tillräckligt tjock isolering överallt. Kanske är sprayisolering ett alternativ?

sunset van

Samma sak med fönster, ska man vara iväg längre perioder/bo i vanen eller vara iväg mycket under kallare delar av året är det skönt att ha fönster. Idag är vår van väldigt stealth vilket kan vara skönt när man ska sova i t.ex. städer, men till nästa van blir det nog ett par öppningsbara, isolerade fönster.

Att ha en påkopplingsbar strömkontakt från utsidan (som husbilar har) hade varit smidigt om man planerar att vara iväg mer på vintern eller stå still under längre perioder. Idag är det inget issue, vi klarar ju 2-3 dagar stillastående och behöver vi så kan vi koppla in batteriladdare mot 230V, men då måste vi ha en dörr öppen för att sladden ska komma ut. Till nästa van blir det helt klart en sån!

Det blir också en fast anordning till varmvattenduschen, kanske fixar vi det redan i sommar. Vår Kampa Geyser gasuppvärma dusch funkar verkligen superbra, men det hade varit smidigt att slippa ta fram och ställa tillbaka den varje gång när man duschar. Inomhusdusch är ju också ett stort önskemål och krav om man ska vara ute på vintern.

inne i campervan

Sista grejen jag ska fixa till nästa van är att jag skulle behandla målade ytor så att de blir lättare att torka av. Ingen stor grej, men det är ju såna här så grejer som gör livet lite enklare i vanlifevardagen!

Har du också campervan, och vad skulle du vilja göra annorlunda till nästa bygge? Gillar du den här typen av inlägg så kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

10 comments

 1. Åh jag blev så glad över att läsa det här inlägget då vi befinner oss i sluttampen av bygget. Det var skönt att höra vad som känns ”viktigt” eller vad man vill förändra då vi nästan prickar av alla punkter ? Man har ju hela tiden en känsla av att man ”glömt” något, eller att man tänker att man kanske skulle velat hitta andra lösningar. Men nu känner jag mig lite lugnare ? Tror det kommer bli skitbra! Den ska bara bli klar med ? Tycker ni har en jättefin bil och kul att se fler som tar med sina katter ? Tack för en bra blogg ?? /Matilda (@MrKlärence)

  1. Åhh, vad glad jag blir, tack för din kommentar! :) Tror er van kommer bli super, ska följa er på insta! Lycka till med bygget så ses vi på vägarna!

 2. Så sugen på att bygga en campervan till familjen. Har sett fina lösningar på att få till bäddar för 2 barn också. Men funderar över hur man får till ytterligare en bältesplats. Får man montera det själv i bilen eller hur fungerar sånt? Det kanske du inte har koll på eftersom ni inte behöver det. Var är bäst att hitta sån information?

  1. Hej!
   Skulle tro att det är lättast att kontakta en besiktningsman för att få mest korrekt vägledning. Detta eftersom vad jag vet så har alla fordon ett visst max antal personer som det är godkänt för. T ex kan det stå i fordonsuppgifterna –> Tekniska data –> Passagerare “antal passagerare, max 3” (tog min bil som exempel). Om jag inte är fel på det så får det antalet inte överskridas. Skulle vara om det skulle vara möjligt att ombesiktiga fordonet på något vis. Kolla med en besiktningsman. Hälsningar Calle

   1. Bra tips! Tror dock att det är bäst att prata med tillverkaren, eller någon som har gjort det, besiktningsmän har ofta bara koll på hur reglerna är, inte hur man faktiskt kan lösa att få tag på rätt papper för att få det att funka. Ha en härlig dag!

  2. Du får inte montera det själv om inte bilen är registrerad för det, men leta upp Vanlife Sverige-gruppen på Facebook så kan du söka där. Har för mig att någon har lyckats göra det genom att hitta ett annat typgodkännande från tillverkaren eller så, men vet inte exakt hur. Lycka till!

 3. Hei Søta Søster og Bror :) Innleggene deres fra byggeprosessen er veldig nyttige, så takk for dem!

 4. Verkligen inspirerande och intressant läsning! Själv planerar jag bygge för fullt men har inte riktigt råd i nuläget.
  Vad har ni för tankar kring markis till bilen? För egen del står det högt på priolistan även om det är ganska dyrt. Jag tänker att det skulle skapa bra extra utrymme, särskilt vid regn när man vill kunna sitta ute, och helst i kombination med duk på sidan. Kan ju ge torkplats åt våtdräkter också.

  1. Tack! Har inte känt något behov av markis, de få gånger det regnar så håller vi oss inne i bilen. Men vet många andra som har det och tycker det är toppen!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close