Cykelhållare i campervanen

Har fått många frågor om hur vi har gjort med våra cyklar i vanen och hur vi har byggt vår cykelfäste, så voilá, här kommer ett inlägg om våra eminenta framaxelhållare. 

Vi har två mountainbikes, endurocyklar för att vara mer exakt, och de är lååånga. Vår säng i nya vanen är 155 cm bred (vi sover på bredden) vilket gör garaget lika stort, och därunder får de precis plats rakt in om man plockar bort framhjulet på dem och ställer en framåt och en bakåt.

Cykeln längst in mot sidoväggen står med bakhjulet bak, med framhjulet avplockat och framaxeln står antingen (om det är en kortare cykel) i ett likadant framaxelfäste som cykeln bredvid (se nedan), alternativt hänger i en bred “krok” om det är en längre cykel. Cykelfästet var byggt för en XC-hoj, så när jag bytte upp mig till enduro blev helt enkelt cykeln för lång för att kunna stå i framaxelfästet och vi fick lösa ett krokfäste istället.

För att den ska stå helt stabilt sitter den också fast med ett gummiband mot väggen, vilket funkar bra. Båda styrena på cyklarna är helt raka, så det enda vi gör för att lasta är att ta av framhjulen. Framhjulen lägger vi oftast bara över all annan packning sen, de tar minst plats på det sättet.

Cykeln som står mer mot mitten står med bakhjulet mot en vertikal regel, och framaxeln i ett hemmagjort framaxelfäste. Det finns tusen snyggare varianter av detta, men snabbt, enkelt och funktionellt byggde vi ett eget fäste av av trä och PVC-rör. PVC-röret är diameter 16 mm, hade hellre önskat 15 mm men 16 mm funkar också. Det är fäst i en träkloss med två koppar-slangfästen så att röret inte kan röra sig.

Tänk på att göra bredden på PVC-röret utefter hur bred din framaxeln är, om du har boost så är den bredare. Gör träklossen i rätt höjd också, så att inte någon del av gaffeln lutar mot marken utan cykeln snarare hänger i axeln.

För att cykeln ska stå stabilt räcker det inte med att endast fästa träklossen i golvet, den behöver en större yta och därav satte vi klossen på en träplatta som sedan är skruvad i golvet. I vårt fall fick vi flytta ut träplattan bakom golvet för att få plats med nya cykeln trots att vårt garage är 155 cm långt, och det går att stänga dörrarna med en centimeter eller två tillgodo. Den här cykeln står superstabilt och behöver inte fästas på något annat sätt.

cykelhållare i campervan för mountainbikes

cykelhållare i campervan

mountainbikes i campervan

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

6 comments

  1. Ett tips är att köpa en “piston blocker” (vet inte namnet på svenska)
    Men en plastbit som du sätter mellan bromsbeläggen när du har framhjulet avtaget.
    Tro mig, jag vet att det kan vara skit om man av misstag råkat bromsa ihop dom utan bromsskivan mellan :D

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close